Zonnepanelen: Een strategische investering voor MKB'ers

2 juli 2024 10:34

Zonnepanelen: Een strategische investering voor MKB'ers

Als midden- en kleinbedrijf (MKB) kunt u overwegen te investeren in zonnepanelen. Deze technologie stelt u in staat om duurzame energie op te wekken uit een betrouwbare natuurlijke bron: zonlicht. Voor het opwekken van zonne-energie is voornamelijk licht vereist; zelfs op bewolkte dagen kunt u energie opwekken. Door zonnepanelen te installeren, kan uw onderneming een deel, zo niet alle, energiebehoefte zelfstandig en kosteloos vervullen. Dit is zowel voor bedrijven als particulieren een aantrekkelijke optie. De overheid biedt diverse financiële steunmaatregelen om de transitie naar minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te bevorderen en economische groei te stimuleren.

Fiscaal voordeel

Er bestaan verschillende regelingen voor MKB's die fiscale voordelen bieden. Wanneer uw aanvraag succesvol is, kunt u profiteren van aanzienlijke aftrekposten. Dit betreft de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Bovendien is er voor grootverbruikers ook een specifieke subsidie beschikbaar onder de naam Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++).

De EIA-regeling

Specifiek gericht op ondernemers die investeren in duurzame energie, wordt deze regeling beheerd door het Ministerie van Economische Zaken. Indien toegewezen, kunt u 40 procent van de geïnvesteerde kosten aftrekken van uw fiscale winst.

De KIA

Elke MKB'er kent de KIA, een aftrekpost die jaarlijks kan worden ingediend voor geïnvesteerde bedrijfsmiddelen, waaronder zonnepanelen. Het aftrekbare bedrag is afhankelijk van de totale investering, die in 2023 moet liggen tussen €2.801 en €387.580.

De SDE++ subsidie voor grootverbruikers

Deze subsidie is voor bedrijven en instellingen die zelf duurzame energie produceren uit natuurlijke bronnen zoals zon, wind, water, biomassa en geothermie. Ondernemers kunnen dit jaar opnieuw deze subsidie aanvragen. In de aanvraagronde 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar voor energie-opwek en CO2-vermindering door bedrijven. Ook komen er enkele technieken bij om dat te doen. Bedrijven en non-profitorganisaties kunnen de SDE++ dit jaar vanaf 10 september aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op 10 oktober sluit de aanvraagronde weer. Het budget voor 2024 is € 11,5 miljard. Sunergetic kan u uitgebreid informeren en begeleiden bij de aanvraag van deze subsidie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.