Zo manipuleerde Elon Musk de ongereguleerde cryptocurrency markt

12 oktober 2022 13:26

Zo manipuleerde Elon Musk de ongereguleerde cryptocurrency markt

Pump en dump, het manipuleren van de koers van een cryptomunt, is een term die de laatste tijd steeds meer opduikt in de media. Een persoon die in verband is gebracht met deze zogenaamde 'pump en dump’ betreft Tesla topman Elon Musk.

Waarom wordt Elon Musk beschuldigd van het manipuleren van cryptovaluta en op welke manier zou dit zijn gebeurd?

Dogecoin en Bitcoin

Musk lijkt zijn macht aan te wenden om via tweets de waarde van bepaalde cryptovaluta te laten stijgen (pump) om deze vervolgens weer keihard te laten dalen (dump). Zo zorgde hij er voor dat de waarde van de cryptomunt Dogecoin naar grote hoogte steeg door er veel over te tweeten, de cryptomunt te promoten en ook te tweeten dat Tesla deze munt mogelijk als betaalmiddel zou kunnen gaan accepteren. Vervolgens werden er door Musk negatieve uitlatingen gedaan over de munt die tot een koersdaling leidde.

Hetzelfde gebeurde eerder al met de meest bekende cryptovaluta Bitcoin. Toen Musk investeerde in de munt leidde dit tot een grote vraag naar de munt. Musk liet echter enige tijd later weten, middels een tweet, dat zijn bedrijf zou gaan stoppen met het accepteren van Bitcoins omdat het zogenaamde minen van de munt, waarbij veel energie werd gebruikt, slecht voor het milieu was. Volgens Cryptodomein.nl verkocht Tesla al haar Bitcoins en de munt kwam in een vrije val naar beneden.

Toezichthouder

De vraag die hierbij opkomt is of er geen toezicht plaatsvindt en er geen regels zijn om een dergelijke beïnvloeding te voorkomen. In Amerika is de Securities and Exchange Commission, de SEC, de toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen. De SEC kan echter (nog) geen toezicht uitoefenen op cryptovaluta.

Het feit dat de SEC geen toezicht kan uitoefenen maakt deze munten enerzijds aantrekkelijk maar is anderzijds ook meteen de schaduwzijde van de cryptovaluta. Degene die de koersfluctuatie manipuleert verdient veel geld ten koste van een grote groep mensen die juist ontzettend veel geld verliest en dit verlies weer dient te compenseren door zich weer op een nieuwe cryptomunt te storten.

Twitter

Dat Musk niet van mening is dat hij met zijn tweets over de cryptovaluta te ver gaat blijkt uit het feit dat hij in april van dit jaar aankondigde dat hij twitter wilde gaan overnemen. Hij voegde de daad bij het woord door een bod van 44 miljard dollar te doen.

Deze overname kwam voort uit het feit dat Musk vond dat er meer gezegd moest kunnen worden op het sociale mediaplatform. Negentien dagen later leek Musk zich toch opeens te hebben bedacht en gaf hij aan van de deal af te zien. Twitter is een rechtszaak begonnen om Musk aan de deal te houden maar lijkt nu dus zelf ook terecht gekomen te zijn in een pump en dump. Inmiddels heeft Elon Musk wel weer gereageerd door te zeggen dat hij zich toch aan de afspraak voor overname wil houden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.