Zo kan het veiligheidsbewustzijn van uw bedrijf gemeten worden
22 augustus 2022 09:29
Veilig werken is belangrijk in ieder bedrijf. Zeker als er wordt gewerkt met grote machines, zware materialen of met gevaarlijke stoffen. Veiligheidsbewustzijn is een belangrijke waarde op iedere werkvloer. Om veilig aan de slag te kunnen, zijn procedures en maatregelen nodig. Maar welke? En hoe meet u het veiligheidsbewustzijn van uw personeel?
Wat is veiligheidsbewustzijn?
Wanneer we het hebben over veiligheidsbewustzijn, bedoelen we dat het personeel zich bewust is van de mogelijke risico’s van een bepaalde actie. De signalen die deze persoon krijgt bij een situatie, worden doeltreffend omgezet in een alerte en bewuste reactie. Op die manier wordt de veiligheid vergroot. Vaak wordt er licht gedacht over veiligheid. Dat terwijl veiligheid een groot goed is. Sterker: bedrijven hebben de plicht om maatregelen te treffen zodat het personeel veilig kan werken. Om maatregelen te kunnen nemen, is het belangrijk dat er groot draagvlak is voor veiligheid, bij het personeel.
Werken met de veiligheidsladder
Met de veiligheidsladder kunt u het veiligheidsbewustzijn in uw organisatie meten. Het is een instrument waarmee het bedrijf een beeld krijgt van de veiligheid, de houding en het gedrag binnen het bedrijf. Het is een middel die bedrijven en leveranciers stimuleert om veiliger te werken. Voor elke mate van bewustzijn, geldt een bepaalde trede op de ladder. De veiligheidsladder werkt met een certificering. Hoe veiliger er gewerkt wordt, des te beter de certificering. Dat is belangrijk als het bedrijf gaat werken met bijvoorbeeld internationale leveranciers als Prorail en Tennet. Bovendien is de zogenaamde SCL sinds 2022 verplicht gesteld door Governance Code Bouw. De veiligheidsladder is een norm die oorspronkelijk werd ontwikkeld door ProRail, maar nu in vele soorten bedrijven wordt gebruikt.
Certificaat BRL 6000-25 verkrijgen
Bij aanbestedingen krijgen bedrijven met een BRL 6000-25 certificaat de voorkeur. Om zo’n certificaat te krijgen, moet een bedrijf aan bepaalde eisen voldoen. Deze certificering wordt vooral gebruikt voor monteurs die werken met gasinstallaties, rookgasafvoervoorzieningen en verbrandingsluchttoevoeren. Per 1 januari 2023 mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs met een Bewijs van Vakmanschap CO bepaalde werkzaamheden uitvoeren aan installaties.
Daarom is het belangrijk om tijdig aan de slag te gaan met de theorie van het certificaat, en de waarden hiervan in de praktijk te brengen.
Keurmerk vergroot veiligheid
Keurmerken en certificaten vergroten de aandacht voor veiligheid. Iets wat broodnodig is binnen veel bedrijven. Bewuster omgaan met risico’s is een must. Op die manier brengen we het aantal bedrijfsongevallen en bedrijfsongevallen omlaag. Want een veilige werkplek, dat gunt u toch iedereen?
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.