Zo ga je op een verantwoorde manier om met je bedrijfsafval

21 oktober 2024 08:59

Zo ga je op een verantwoorde manier om met je bedrijfsafval

Niet alleen omdat dit bijdraagt aan een schoner milieu, maar ook omdat het kosten kan besparen en een positieve invloed heeft op de reputatie van je bedrijf. Bedrijfsafval goed beheren betekent niet alleen voldoen aan wet- en regelgeving, maar ook bewuste keuzes maken over hoe je omgaat met afvalstromen. In dit artikel lees je hoe je op een verantwoorde manier kunt omgaan met je bedrijfsafval, en welke stappen je kunt nemen om dit proces te optimaliseren.

Scheid je afval

Een van de belangrijkste stappen in verantwoord afvalbeheer is afval scheiden. Door verschillende afvalstromen te scheiden, kun je ervoor zorgen dat materialen makkelijker hergebruikt of gerecycled kunnen worden. De meest voorkomende afvalstromen zijn papier, plastic, glas, GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en restafval. Voor sommige bedrijven kunnen er ook andere afvalstromen zijn, zoals chemisch afval of bouwafval.

Het gescheiden inzamelen van afval bespaart niet alleen ruimte, maar kan ook voordelig zijn in termen van afvalverwerkingskosten. Veel afvalverwerkingsbedrijven hanteren lagere tarieven voor gescheiden afvalstromen, omdat deze makkelijker te recyclen zijn. Bovendien is het verplicht in Nederland om afval te scheiden, mits dit praktisch haalbaar is. Dit maakt afvalscheiding niet alleen duurzaam, maar ook noodzakelijk.

Huur een rolcontainer

Een rolcontainer huren is een praktische en kostenefficiënte manier om je bedrijfsafval te beheren. Rolcontainers zijn er in verschillende maten en voor verschillende soorten afvalstromen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een container voor papier, restafval of zelfs een speciale container voor PMD (plastic, metalen en drinkpakken). Door een rolcontainer te huren, zorg je ervoor dat je afval op een georganiseerde en verantwoorde manier wordt afgevoerd.

Een groot voordeel van het huren van een rolcontainer is dat je zelf de frequentie van de ledigingen kunt bepalen, afhankelijk van hoeveel afval je bedrijf produceert. Dit betekent dat je nooit met een overvolle container zit, en dat het ophalen van afval efficiënt en milieubewust verloopt. Het is een flexibele oplossing voor elk type bedrijf, of je nu een klein kantoor hebt of een grote productiehal.

Verminder je afvalproductie

De beste manier om verantwoord om te gaan met bedrijfsafval is door simpelweg minder afval te produceren. Dit kan door kritisch te kijken naar je bedrijfsprocessen en te zoeken naar manieren om verspilling tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het digitaliseren van documenten om papierverbruik te verminderen, of het hergebruiken van verpakkingsmaterialen.

Ook kun je kijken naar de inkoop van duurzame producten. Kies bijvoorbeeld voor leveranciers die gebruik maken van gerecyclede materialen of producten leveren met minder verpakkingsmateriaal. Door bewuster in te kopen, kun je op de lange termijn niet alleen je afvalproductie verminderen, maar ook bijdragen aan een circulaire economie.

Bewust omgaan met gevaarlijk afval

Sommige bedrijven produceren gevaarlijk afval, zoals chemische stoffen, batterijen of elektrische apparaten. Dit soort afval moet op een speciale manier verwerkt worden, omdat het schadelijk kan zijn voor het milieu en de gezondheid. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit afval op de juiste manier opslaat en laat afvoeren door een gecertificeerd afvalverwerkingsbedrijf.

Veel gemeenten en gespecialiseerde bedrijven bieden diensten aan voor het ophalen en verwerken van gevaarlijk afval. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de regels en richtlijnen voor het verwerken van dit soort afval, zodat je bedrijf altijd voldoet aan de milieuwetgeving.

Kies voor een duurzame afvalverwerker

Wanneer je op zoek gaat naar een afvalverwerkingsbedrijf, is het de moeite waard om te kiezen voor een partij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Veel afvalverwerkers bieden tegenwoordig milieuvriendelijke oplossingen aan, zoals het omzetten van afval in energie of het recyclen van afvalstromen tot nieuwe grondstoffen.

Door samen te werken met een duurzame afvalverwerker, draag je actief bij aan een beter milieu. Daarnaast kun je dit ook uitdragen naar je klanten, door transparant te communiceren over hoe jouw bedrijf met afval omgaat. Dit versterkt niet alleen je imago, maar kan ook nieuwe klanten aantrekken die waarde hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Verantwoord omgaan met bedrijfsafval is een belangrijke stap richting duurzaamheid en kostenbesparing voor je bedrijf. Door afvalstromen te scheiden, een rolcontainer te huren, bewust om te gaan met gevaarlijk afval en te kiezen voor duurzame afvalverwerking, kun je eenvoudig een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Vergeet ook niet kritisch te kijken naar hoe je de hoeveelheid afval binnen je bedrijf kunt verminderen. Zo creëer je een win-win situatie voor zowel je onderneming als het milieu!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.