Zo bescherm je je bedrijfsnetwerk tegen cybercriminelen

16 december 2024 10:23

Zo bescherm je je bedrijfsnetwerk tegen cybercriminelen

Steeds meer bedrijven hebben een eigen netwerk voor online communicatie. Het netwerk voorziet in toegang tot het internet, telefonie en ook de opslag van gevoelige bedrijfsinformatie. Dit houdt wel in dat criminelen kunnen proberen om bij die informatie te komen. Zij kunnen inbreken in het netwerk om data over jouw bedrijf maar ook klantgegevens te bemachtigen. Als dat lukt dan kan er flink misbruik van die gegevens worden gemaakt. Er kan identiteitsfraude worden gepleegd of er kan misbruik worden gemaakt van bedrijfsinformatie voor fraude of het namaken van producten.

Zorg voor tijdige updates van software

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de software die wordt gebruikt altijd up-to-date is. Meestal draait de software op een server die in een aparte serverkast staat. Steeds vaker maken bedrijven gebruik van software die in de cloud draait. De servers staan dan niet op het eigen bedrijf maar bij een hosting bedrijf. Zij zorgen vaak ook voor de updates van de software. Soms gebruikt een bedrijf specifieke, op maat gemaakte software. Die kan niet zomaar worden geüpdatet. Dit gebeurt meestal in het weekend of ’s nachts, zodat het personeel er tijdens kantooruren geen last van heeft. Software die draait met de meeste recente versie is zo goed mogelijk beveiligd tegen mogelijke cyberaanvallen.

Stabiele verbinding

Het internet moet natuurlijk ook goed werken. Daarvoor gebruik je kabels van UTP-kabel.nl. Deze kabels zijn in staat om grote hoeveelheden data tegelijk te versturen. Dat is nodig bij het verzenden van grote bestanden, maar ook voor het probleemloos voeren van videogesprekken met die belangrijke klant aan de andere kant van de wereld of voor overleg met een collega die op locatie aan het werk is. Bij de aanschaf van kabels moet erop worden gelet waar ze worden gebruikt. Zo zijn niet alle kabels geschikt om onder de grond te leggen. Andere kabels zijn juist niet geschikt om inpandig te gebruiken.

Goede afspraken met het personeel

Hoe goed je je netwerk ook beveiligt, er kan altijd wat misgaan. Zo kunnen je medewerkers via e-mail berichten binnenkrijgen met besmette bestanden. Zorg dus voor goede scan software om bijlagen bij e-mails te checken op mogelijk schadelijke inhoud. Wijs je medewerkers erop dat ze niet zomaar op een link klikken als die in een e-mail wordt verstuurd. Betalingen waar via e-mail om wordt verzocht moeten altijd dubbel worden gecheckt. Het is namelijk één van de meest succesvolle manieren om bedrijven geld afhandig te maken. Controleer of de betaling legitiem is en ook of het daarbij opgegeven rekeningnummer correct is. Vooral kleine bedragen worden vaak zonder controle verwerkt onder het motto ‘het zal vast wel kloppen’. Maar als een bedrijf bij 2500 bedrijven op die manier een bedrag van 15 euro kan incasseren dan is de buit uiteindelijk alsnog een enorm bedrag. Zorg ervoor dat voor grote bedragen altijd dubbele verificatie nodig is om op die manier ook interne fraude zo veel mogelijk te voorkomen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.