Ziekteverzuim op de werkvloer: wat te doen?

16 juli 2024 10:57

Ziekteverzuim op de werkvloer: wat te doen?

Wanneer je een eigen onderneming hebt met werknemers, dan zijn er natuurlijk diverse risico’s die je tegen kan komen. Zo kan het zijn dat een werknemer van je ziek wordt, waardoor hij of zij lang uitgaat vallen. Dit is natuurlijk niet prettig voor je werknemer, maar voor jou als werkgever zitten hier ook wat gevolgen aan verbonden. Mocht dit gebeuren, dan is het wel prettig dat je weet wat er moet gaan gebeuren. Hieronder lees je precies wat je moet doen als werkgever als er ziekteverzuim is op de werkvloer.

1. Kiezen hoe je het wilt bekostigen

Wanneer er een werknemer in de ziektewet belandt, dan is het natuurlijk wel prettig dat je hier op voorbereid bent. Je kunt namelijk op verschillende manieren je werknemer helpen en daarom is het ook goed om te kijken welke manier bij jou past. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eigenrisicodrager ziektewet te worden.

Hier zitten verschillende voordelen aan verbonden. Zo blijf je als ondernemer in controle over het ziekteverzuim binnen je bedrijf en kun je zorgen voor een goed re-integratieproces. Ook kunnen hierbij de kosten lager liggen, doordat je eventuele kosten op het ziekteverzuim kunt besparen en je betaald alleen voor de ziekteverzuim en geen administratieve kosten. Mocht je zelf ook in de situatie belanden waarin je arbeidsongeschikt raakt? Dan kun je gebruikmaken van een ziektewet uitkering. Op die manier word je op een goede manier geholpen, zowel financieel als mentaal.

2. Een bedrijfsarts

Als een werknemer van je langdurig ziek wordt, dan is het wel van belang dat hij of zij langs een bedrijfsarts gaat om adviezen te mogen ontvangen. Een bedrijfsarts kan helpen om te kijken waar het mis is gegaan, wanneer hij of zij denkt dat je werknemer weer terug kan komen en hoe je daar mee om moet gaan. Een bedrijfsarts is altijd handig om in te schakelen, wanneer een werknemer ziek uitvalt.

3. Re-integreren

Een werknemer die ziek uitvalt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk hebben binnen je bedrijf. Daarom is het goed om een re-integratieproces op te starten met je zieke werknemer. Re-integreren betekent eigenlijk het proces om weer terug aan het werk te komen na een langdurige ziekte. Het is wel goed om te weten dat je hier als werkgever respect en geduld voor moet hebben. Een werknemer die ziek is geworden, kun je niet dwingen om terug te komen wanneer jij dat wilt. Zo kan hij of zij gemakkelijk een proces aangaan in samenwerking om eerst een paar uurtjes per dag te werken, om dat vervolgens weer uit te kunnen bouwen. Als werkgever is het dus belangrijk dat je ruimte geeft en begrip toont aan je werknemer. Op die manier kan het proces soepel en fijn verlopen.

4. Manieren om verzuim tegen te gaan

Als laatste is het natuurlijk ook goed om te kijken naar manieren om verzuim tegen te gaan. In sommige situaties kan het natuurlijk niet, maar er zijn een paar aspecten die je zeker eens onder de loep moet nemen binnen je bedrijf. Zo is het verstandig om je als werkgever goed in te lezen en voor te bereiden. Als je eenmaal de signalen kent van ziekte, dan is het verstandig om daar naar te handelen. Verder is het ook goed om te zorgen voor een open bedrijfscultuur. Mocht er iets zijn, dan zijn werknemers sneller geneigd om hier open en eerlijk over te zijn. Vervolgens is het ook goed om gezond te blijven op werk. Zorg dus dat je werknemers voldoende pauzes kunnen houden, dat ze een gezonde leefstijl opbouwen en dat ze veilig kunnen werken. Op die manier wordt de kans op verzuim een stukje kleiner.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.