Zet je urine om in drinkwater en kunstmest op Eurosonic Noorderslag
17 januari 2018 10:17
SEMiLLA Sanitation Hubs is een van de nieuwe innovaties waarmee Innofest samenwerkt. Ze ontwikkelden een sanitaire unit waar mensen in rampgebieden, ontwikkelingslanden en vluchtelingenkampen naar het toilet kunnen en hun handen kunnen wassen. De afvalwaterstromen afkomstig uit het sanitair worden in deze unit met behulp van ESA ruimtevaarttechnieken direct gezuiverd tot herbruikbaar water en plantnutriënten in de vorm van kunstmest. Zo wordt er uit de kunstmest munt gekweekt en theewater uit de gezuiverde urine. Tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) doen ze de eerste grote live test met urine.
Innofest geeft start-ups, bedrijven en studenten met innovatieve ideeën ruimte om op festivals hun innovatie te testen. Innofest ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar oplossingen worden bedacht voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen. Innofest biedt acht festivals als Oerol, ESNS en Welcome to The Village aan als living labs. Innofest helpt op deze manier jaarlijks 30 innovaties sneller en beter naar de markt. Eind november won Innofest de hoofdprijs tijdens de Europese awards voor ondernemerschap.
Bier brouwen uit sneeuw
Naast SEMiLLA Sanitation Hubs testen ook Hemels Water en Studio Bleep hun innovaties. Hemels Water vangt regenwater -en sneeuw op en gebruikt dat voor het brouwen van bier. In samenwerking met Brouwerij de Prael ontwikkelden ze al een bitterblond biertje. Regenwater wordt nuttig gebruikt en drinkwater bespaard. Tijdens ESNS vangen ze voorafgaand het festival regenwater (of sneeuw gezien de weersvoorspellingen!) op bij de Oosterpoort dat gedurende de drie dagen van Eurosonic wordt omgezet in bier. Dit vormt gelijk een goede testcase voor festivals en concertpodia om te kijken of het mogelijk is om eigen bier te maken van het regenwater dat je opvangt bij je eigen venue.
Stress-en pijnreductie door Augmented Reality
Studio Bleep werkt in opdracht van het Universitair Medisch Centrum Groningen aan de ontwikkeling van Augmented Reality. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat stress- en pijnreductie door afleiding te realiseren is. Studio Bleep speelt hierop in en zorgt voor afleiding van kinderen, door ze een geheime wereld te laten ontdekken op de muur van de wacht- of behandelkamer. Zo is er behang ontwikkeld dat tot leven komt als kinderen er via de camera van hun telefoon naar kijken. De volgende stap is om dit door te ontwikkelen naar T-shirts. Hiervoor is licht en lichtinval erg van belang. Om dit goed te testen gaan ze op ESNS langs bij de verschillende concerten en zalen om bij een divers aantal licht omgevingen hun app te testen. Tijdens het festival ontwikkelen ze continu door waardoor ze dit de volgende avond direct kunnen testen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.