Zelfstandige vermogensbeheerders zien in beleggingsfondsen nieuw businessmodel

9 januari 2023 14:26

Zelfstandige vermogensbeheerders zien in beleggingsfondsen nieuw businessmodel

Het is voor zelfstandige vermogensbeheerders vrijwel onmogelijk geworden om hun cliënten zorgeloos te begeleiden naar vermogensbehoud of vermogensgroei. Toenemende regelgeving, afhankelijkheid van depotbanken en prijsdruk zorgen voor slapeloze nachten bij ondernemers. Een beleggingsfonds wordt steeds vaker gezien als de oplossing voor een toekomstbestendig business model.

Toenemende regelgeving, afhankelijkheid van depotbanken en prijsdruk zetten het businessmodel van vermogensbeheerders onder druk. Het zorgt voor flinke veranderingen in de markt. Depotbanken, zoals InsingerGilissen en Binck Bank (nu Saxo Bank), scherpten de controle bij de poort in de afgelopen jaren flink aan. De strengere eisen resulteerden in sommige gevallen in het stopzetten van de dienstverlening of in overnames. Zo stopte DEGIRO in 2018 met het bedienen van zakelijke klanten en zijn zowel Binck Bank als InsingerGilissen  overgenomen door concurrenten.

Zelfstandige vermogensbeheerders hangen sterk aan hun depotbank, omdat hun cliënten hier een eigen rekening moeten aanhouden. Maar die banken scherpen de vereisten steeds verder aan, waardoor meer informatie over de cliënt van de vermogensbeheerder wordt verlangd. Die zijn over het algemeen van geringe omvang, en meer werkzaamheden drukken dan ook zwaar op het businessmodel.

De vermogensbeheerder zit bovendien redelijk vast aan de bank. Waar vroeger een beleggingsrekening binnen een paar dagen geopend was, duurt dit nu vaak langer dan een maand, met veel frustraties bij de cliënt als gevolg. Om deze reden vindt men een overdracht naar een andere depotbank een te groot ondernemersrisico. Bovendien zijn de depotbanken in Nederland op één hand te tellen.

Zorgen om toekomstbestendigheid van business model

Zelfstandige vermogensbeheerders zijn nu meer tijd kwijt aan compliance. Tijd die ze niet aan hun klanten kunnen besteden. Bovendien worden de marges kleiner. Om deze reden hebben veel kleine vermogensbeheerders inmiddels hun bedrijf verkocht aan grotere concurrenten, die beter kunnen omgaan met compliance-eisen. De overige partijen zoeken naar een alternatieve oplossing voor een hernieuwd business model.

Van vermogensbeheer naar fondsbeheer

Dat zoeken ze in een beleggingsfonds. Immers, waar vermogensbeheer een individuele aangelegenheid is, is een beleggingsfonds een collectief vermogen dat samenkomt op één beleggingsrekening. Voordeel: een fondsbeheerder kan eenvoudiger rekeningen bij verschillende partijen openen zodat men niet meer zo afhankelijk is van een depotbank. Cliënten schrijven zich slechts eenmalig in bij het beleggingsfonds zelf.

Investeringsbeleving in een fonds

Veel vermogensbeheerders hebben in het verleden afgezien van een fondsstructuur vanwege het ‘abstractere’ karakter. Dat is sterk veranderd. Tegenwoordig kunnen klanten inloggen en gepersonaliseerd inzicht krijgen in hun deelneming en de onderliggende portefeuille. Hiermee is de investeringsbeleving bij de klant in lijn met dat van klassiek vermogensbeheer, maar zijn de kosten en operationele uitvoering voor de beheerder een stuk aantrekkelijker.

Ook op het gebied van regelgeving bieden de beleggingsfondsen kansen. Een vermogensbeheervergunning kent veel eisen vanuit MiFID-II en is veel lastiger te verkrijgen. Het opstellen van een fondsstructuur kent daarentegen minder hindernissen. De beheerder kan zich registeren en wordt hiermee vrijgesteld van de eisen uit de Wft. Hierdoor zijn er geen eisen ten aanzien van het aanhouden van eigen vermogen. Ook een waslijst aan andere eisen, zoals de 10%-verliesrapportages en toetsing op geschiktheid en betrouwbaarheid, zijn niet van toepassing. De doorlopende kosten om een beleggingsfonds onder dit registratieregime te runnen zijn daardoor veel lager dan bij vermogensbeheer, terwijl de inkomsten niet onder druk komen te staan. Minder (complexe) administratielast en hogere marges verklaren al met al de keuze van steeds meer zelfstandige vermogensbeheerders voor het overstappen naar een beleggingsfonds.

Dit artikel is geschreven door Tom Straver, mede-oprichter van AssetCare. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.