Zakelijk rijden: wat is financieel het voordeligst?
17 oktober 2019 08:59
Afhankelijk van het product of de dienst die je levert, moet je als zelfstandig ondernemer mogelijk vaak op pad. Besprekingen voeren, klanten bezoeken, klussen uitvoeren. Hiervoor is een auto nodig. Je kunt een privévoertuig gebruiken. In dat geval zijn er fiscale voordelen voor het gedeelte dat je zakelijk rijdt. Heb je geen auto of schaf je liever een apart bedrijfsvoertuig aan, dan kun je overwegen deze te leasen. Aan beide opties zitten voor- en nadelen.
Zakelijk rijden met privévoertuig
Wanneer je zakelijk rijdt met een privévoertuig, dan is de btw over het gebruik van de auto en het onderhoud aftrekbaar van de belaste omzet van de onderneming. Kijk hier voor een voorbeeldberekening. Het privégedeelte waarvoor de auto gebruikt wordt, valt niet onder de btw-aftrek. En ook de kilometers die je maakt als onderdeel van woon-werkverkeer vallen niet onder zakelijk gebruik. Om het zakelijk en privégebruik van de auto te scheiden, moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Doe je dit niet, dan moet je aan het eind van het jaar alsnog het privégebruik aftrekken van het zakelijke gedeelte waarover je geen btw hoeft te betalen. Dit bedrag wordt zonder sluitende kilometeradministratie vastgesteld op 1,5 procent van de catalogusprijs van de auto.
Leasen
Wanneer je liever niet zakelijk rijdt met je privévoertuig, zul je een bedrijfsauto moeten aanschaffen. Leasen kan dan een goedkoper alternatief zijn dan een bedrijfsauto aanschaffen. Er zijn twee vormen van zakelijke lease: operational en financial. Bij operational lease betaal je maandelijks een vast bedrag voor het leasen van een bedrijfsvoertuig gedurende de contractperiode. In dit maandelijkse leasebedrag zijn ook de wegenbelasting, autoverzekering, onderhoud en reparatie inbegrepen. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van de auto. Dat is bij financial lease iets anders. In dat geval ben jij als ondernemer de economisch eigenaar van het voertuig, die je binnen een afgesproken periode feitelijk afbetaalt aan de leasemaatschappij. Je moet zelf wel de autoverzekering afsluiten, de wegenbelasting regelen en je bent ook verantwoordelijk voor de kosten voor onderhoud en reparatie. De btw op de kosten die je maakt voor het zakelijk rijden is bij zowel operational als financial lease ook aftrekbaar. Bij financial lease heb je bovendien recht op investeringsaftrek wanneer de auto op de balans staat van de onderneming.
Bijtelling voor privégebruik
Wanneer je met de zakelijke leaseauto ook privé wil rijden, moet je rekening houden met een bijtelling. Hiervan is sprake wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Deze bijtelling is sinds 2017 22 procent van de cataloguswaarde van het voertuig, maar ligt voor auto's van voor 2017 op 25 procent en voor voertuigen die ouder zijn dan 15 jaar op 35 procent.
Financiële voor- en nadelen
Een belangrijk voordeel van leasen ten opzichte van zakelijk rijden met een privéauto is dat je bij operational lease geen omkijken hebt naar de wegenbelasting, de autoverzekering en de onderhoudskosten. Daar staat tegenover dat beide opties wel fiscale voordelen hebben. Financial lease is ten opzichte van operational lease weer gunstiger omdat je dan investeringsaftrek geniet als onderneming. Bij zakelijk rijden met een privéauto behoud je de schadevrije jaren. Bij leasen gaan die na drie jaar dat je niet met een eigen voertuig hebt gereden meestal verloren. En je bouwt bij leasen geen nieuwe schadevrije jaren op. Een ander voordeel dat je hebt wanneer je zakelijk rijdt met je eigen auto is dat je 0,19 euro per kilometer van de opbrengst mag aftrekken voor bedrijfsritten. Dit in combinatie met de btw-aftrek is financieel mogelijk voordeliger dan een zakelijke auto leasen, zeker wanneer je in een jaar veel kilometers maakt als ondernemer.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.