Zakelijk of particulier energiecontract bij een bedrijf aan huis
1 maart 2019 15:52
Als je een bedrijf aan huis hebt, dan kun je meestal zelf kiezen of je een particulier of zakelijk energiecontract wil afsluiten. Wat voor jou voordeliger is, is afhankelijk van jouw verbruik. In dit artikel zetten we de verschillen tussen een particulier en zakelijk energiecontract op een rijtje.
Consumentencontract vaak voordeliger
Zodra je ingeschreven staat bij de KvK, regent het telefoontjes van energieleveranciers waarbij ze jou een zakelijk energiecontract willen aansmeren. Trap hier niet zomaar in. In principe zijn particuliere energiecontracten namelijk vaak voordeliger dan zakelijke contracten. De zakelijke tarieven zijn vaak gelijk of soms zelfs hoger dan de tarieven voor particulieren. Dit komt omdat zakelijke tarieven vaak exclusief btw worden weergegeven. Hierdoor lijkt een zakelijk contract goedkoper. Daarbij kun je als particulier vaak gebruik maken van aantrekkelijke welkomstpremies en actietarieven.
Grootverbruiker of kleinverbruiker?
Als je meer stroom en gas verbruikt dan is toegestaan bij een consumentencontract, dan kan een zakelijk contract wel weer voordeliger zijn. Heb jij een kantoor aan huis? Dan val je over het algemeen onder de kleinverbruikers. In dat geval is het voordeliger om te kiezen voor een consumentencontract. Dit komt omdat de tarieven bij een grootverbruikerscontract pas voordeliger worden bij een hoog verbruik. Als je een werkruimte hebt met veel grote machines, dan zal je wel veel energie verbruiken. Een zakelijk energiecontract is dan de beste optie voor jou.
Wanneer mag je de btw van de energiekosten aftrekken?
Zowel kleinverbruikers- als grootverbruikers mogen de btw van de energiekosten aftrekken. Veel mensen die thuiswerken denken dat zij alle energiekosten zakelijk kunnen opgeven. Helaas klopt dit niet. Alleen als je kunt aantonen dat je thuis werkt dan mag je een gedeelte van de energiekosten als zakelijk opgeven. Hiervoor is het noodzakelijk dat je een zelfstandige werkruimte hebt in huis. Deze ruimte moet een eigen opgang hebben en voorzien zijn van eigen sanitaire voorzieningen. Hierdoor heb je dus recht op aftrek voor een deel van de btw over de energiekosten. Het is wel verstandig om dit in overleg met een accountant te doen. Een voorwaarde is wel dat je deze energiekosten gebruikt om je werk te doen.
Voorwaarden van zakelijke contracten
Consumenten worden over het algemeen vaak beter beschermd dan zakelijke klanten. Dit geldt ook voor energiecontracten. Zo kun je bij een consumentencontract vaak een beroep doen op de bedenktijd van 14 dagen. Bij zakelijke contracten geldt geen bedenktijd. Daarnaast is de maximale opzegvergoeding bij particuliere contracten gemaximaliseerd tot € 125,-. Bij zakelijke contracten wordt vaak 15% van de resterende maandtermijnen van het contract in rekening gebracht.
Energie vergelijken
Of je nou een zakelijk of een particulier contract afsluit, het is altijd verstandig om vooral verschillende contracten naast elkaar te leggen en je goed te verdiepen in de voorwaarden en tarieven. Je kunt hiervoor energie vergelijken om te zien welk (zakelijk) contract het beste bij jouw wensen en verbruik past. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.