Winterbanden op auto van de zaak: wie betaalt wat?

12 juni 2023 16:24

Winterbanden op auto van de zaak: wie betaalt wat?

Het aantal leaseauto’s zit de laatste jaren flink in de lift. Uit onderzoek blijkt dat er inmiddels zo’n 1,25 miljoen in Nederland rondrijden, waarvan een groot deel zakelijke lease betreft. Werknemers die over een leaseauto beschikken, rijden er naar alle waarschijnlijkheid het hele jaar in. Ook in de gure, natte en koude wintermaanden maken zij er gebruik van.

Om in de winter veiliger te rijden, is het aan te raden om winterbanden onder de auto te laten zetten. De vraag is alleen: wie moet de kosten voor de winterbanden betalen? In Nederland zijn dergelijke banden immers niet verplicht. Wij zochten het voor je uit.

Waarom switchen naar winterbanden aan te raden is

Voordat we daar verder op ingaan, is het eerst goed om te weten waarom winterbanden überhaupt aan te raden zijn. Veel mensen denken dat je in Nederland niet zo gauw te maken krijgt met zodanige winterse omstandigheden dat je winterbanden nodig hebt. In de praktijk blijkt echter dat dit zeker wel het geval is. Het grote verschil met zomerbanden is dat winterbanden meer grip hebben op de weg. Ook beschikken ze over een minder grote remweg dan zomerbanden, waardoor ze minder gauw weg zullen glijden bij glad weer.

Mocht het een keer flink gesneeuwd of gevroren hebben, dan kun je met winterbanden veel stabieler op de weg blijven. Hoewel de winters in Nederland nooit te voorspellen zijn, is vorst aan de grond en ijzel iets dat regelmatig bij ons voorkomt. Alleen daarom is het al een veiliger idee om met winterbanden te rijden. Tel daarbij op dat werknemers die een auto van de zaak leasen of hebben vaak grote afstanden moeten maken voor hun werk en je hebt dé reden om te switchen van zomerbanden naar winterbanden. Veiligheid voor de werknemer staat altijd voorop; ook op de weg.

Moet de werkgever de kosten voor winterbanden betalen?

Nu is de vraag: wie moet de kosten betalen voor de switch naar winterbanden? Wettelijk gezien is de werkgever niet verplicht om deze kosten op zich te nemen. Hij of zij heeft geen zogeheten zorgplicht om dat te doen. Er is zeker een aantal autokosten waar de werkgever rekening mee moet houden wanneer hij of zij ervoor kiest om werknemers te laten rijden met een auto van de zaak. Hierbij gaat het echter om andere kosten zoals de kosten voor brandstof, onderhoud van de auto en parkeren. 

De kosten die worden gemaakt bij het verwisselen van de banden naar winterbanden horen daar niet bij. Dat zit namelijk zo: de bestuurder van de auto moet er zelf voor zorgen dat hij of zij veilig kan rijden. Zijn er dus verder geen onderlinge afspraken gemaakt dan is de werknemer zelf verantwoordelijk voor de kosten van de winterbanden. Let daar dus goed op wanneer je een auto van de zaak krijgt, zodat je weet waar je aan toe bent wat betreft de totale kosten. 

Afspraken maken in leasecontract over kosten winterbanden

Dat dit wettelijk bepaald is, betekent overigens niet dat dit de standaard is bij bedrijven in Nederland. Er zijn namelijk genoeg werkgevers die ervoor kiezen om alle autokosten te dekken. Dit komt vaak voor bij bedrijven waarbij de werknemers veel moeten rijden voor de zaak. Of bij bedrijven die internationaal zaken doen; in landen zoals Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden vaak verplicht in de winter. In zo’n geval kun je als werknemer niet zoveel doen aan deze verplichting, wat betekent dat de kosten voor winterbanden vergoed worden. Dat is wederom niet verplicht, maar getuigt wel van het zijn van een goede werkgever.

In het contract tussen werkgever en werknemer of in het leasecontract staat vaak vermeld hoe de kosten geregeld zijn. Kort samengevat: het is in ieder geval goed om te onthouden dat een werkgever geen zorgplicht heeft om alle zakelijke auto’s binnen zijn of haar bedrijf jaarlijks te voorzien van winterbanden. In sommige gevallen wordt het echter wel standaard al gedaan, om bovenstaande redenen. In zo’n geval worden er onderlinge afspraken gemaakt. Kijk dus goed wat voor jouw situatie de beste optie is.

Kosten aftrekken van aanschaf winterbanden door werkgever

Besluit jij als werkgever om vanuit de zaak winterbanden aan te schaffen voor de zakelijke auto’s van je personeel? In dat geval moet je rekening houden met verschillende soorten kosten, namelijk de kosten voor het aanschaffen van de banden, het laten plaatsen van de winterbanden en eventuele stalling om de banden te bewaren. 

Deze kosten vallen onder de zogeheten intermediaire kosten; kosten die de werknemer voorschiet en die uiteindelijk terug worden betaald door de werkgever. Over deze kosten zijn geen loonheffingen verschuldigd, omdat het niet onder het loon valt. Het zijn puur zakelijke kosten die iemand heeft voorgeschoten voor het bedrijf en die hij of zij terugbetaald krijgt. Dat betekent dat de werkgever deze kosten volledig onbelast kan vergoeden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.