‘Wij bouwen aan een bloeiende gemeenschap’

3 april 2024 11:35

‘Wij bouwen aan  een bloeiende  gemeenschap’

Als ontwikkelende bouwer realiseert Nijhuis samen met woningcorporaties, grondeigenaren, gemeentes en andere marktpartijen duurzame, betaalbare en inspirerende woon-, werk- en leefgebieden. Strategisch ontwikkelaar Maurice Lankheet en zijn collega’s zijn op zoek naar nog meer geschikte locaties. Ook in de Groene Metropoolregio. “Wij bouwen aan een bloeiende gemeenschap.”

Van eenmansbedrijf tot 350 personeelsleden. Van bouwer tot ontwikkelende bouwer. Van schuurtje tot een bloeiende bouwonderneming met vijf vestigingen in Rijssen, Apeldoorn, Assen, Zwolle en Enschede én een eigen timmerfabriek: Nijhuis Toeleveringen en Toelevering Online. In bijna 120 jaar is Nijhuis Bouw uitgegroeid tot een speler van formaat in de Nederlandse bouwwereld. Een pionier ook op het gebied van conceptueel bouwen. Nijhuis was één van de eerste conceptuele bouwers. “We werken al 20 jaar met vaste toeleveranciers en maken gebruik van bewezen producten, hun kennis en innovaties. Daardoor kunnen we sneller reageren en zijn we flexibeler. We bouwen goed tegen een scherpe prijs.” Zonder het DNA van een familiebedrijf te verliezen: een gedegen bedrijfsvoering, passie, duurzame relaties met leveranciers en klanten, een hoge mate van betrokkenheid van de medewerkers en een directie die het langetermijndenken prioriteit geeft. Dát is Nijhuis Bouw ten voeten uit.

Imposant portfolio

De bouwonderneming focust zich op woningbouw en tekent voor nieuwbouw, renovatie, totale gebiedsontwikkelingen en transformatie van bestaand vastgoed. Het portfolio van afgeronde projecten op het gebied van bouw en projectontwikkeling is imposant. Maurice Lankheet: “Wij zijn financieel daadkrachtig en solvabel om zelf aan te kopen en risicodragend te ontwikkelen. Dankzij onze jarenlange ervaring kun je ons zeker een specialist noemen in het (her)ontwikkelen van locaties in samenspraak met de eigenaren, omwonenden en gemeentes. Wij ontwikkelen om zelf te bouwen. Wij zoeken onze eigen locaties en nemen het initiatief, gevraagd en ongevraagd. Ook oude bedrijventerreinen die herontwikkeld kunnen worden naar woningbouw zijn voor ons interessant”, legt Maurice Lankheet uit.

Een mooi voorbeeld noemt hij het oude terrein van het Julianaziekenhuis in Apeldoorn. “Daar hebben we een mooie mix van woningen gerealiseerd; van tweekappers tot appartementengebouwen en van sociale huur tot dure koop.” Nog een project waar Nijhuis Bouw recent de handtekening onder zette: De Wellen Oost in Apeldoorn met 155 nieuwbouwwoningen in verschillende prijsklassen voor de particuliere koopmarkt en de woningcorporatie. En niet te vergeten de Koepelgevangenis in Arnhem.

Huis en omgeving vande toekomst

Als bouwer is Nijhuis ook in de Groene Metropool actief. “We hebben een langjarige samenwerking met bijvoorbeeld Vivare en Volkshuisvesting voor hun bestaande bezit en voor Talis bouwen we momenteel een groot project in Hof van Holland in Nijmegen.” Het zijn recente en actuele projecten waar Maurice Lankheet natuurlijk trots op is. Toch hij is nadrukkelijk met het huis en de omgeving van de toekomst bezig. “Als strategisch ontwikkelaar kijk je niet naar vandaag of morgen, maar veel verder.” Dat is hard nodig vervolgt hij. “De bouw slokt veel grondstoffen op, de helft van wat in Nederland wordt verbruikt. De sector tekent voor 11 procent van de nationale CO2-uitstoot. De omslag naar een circulaire economie is belangrijk. We kunnen de aarde niet blijven uitputten. We lopen nu al tegen de grenzen aan. De huidige klimaatopgave én de Woondeal van de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen vereisen een kritisch blik op de manier waarop wij bouwen.” De woondeal in cijfers: tot 2040 moeten er 50.000 tot 60.000 woningen worden gebouwd in deze regio. Een steeds groter deel aandeel van de woningen moet circulair worden gebouwd: nu 25% en vanaf 2030 zelfs 50%. Dat is een flinke opgave en uitdaging erkent Lankheet.

Ambities

Helder formuleert Maurice Lankheet de huidige ambities van Nijhuis Bouw: “We blijven ons profileren als ontwikkelende bouwer van duurzame en betaalbare woningen. We willen huizen en buurten maken waarin het over 100 jaar nog aantrekkelijk is om te wonen. We passen ervoor om het woningtekort op te lossen door producten te maken waar we over 40 jaar spijt van krijgen. Wij maken alleen iets wat écht iets toevoegt, wat technisch klopt, jarenlang houdbaar is en we zorgen dat die omgeving vervolgens gaat bloeien. We houden ons bezig met de kernwaarden van de omgeving. Zo laten we in elke gebiedsopgave een ecoloog meelopen. Ook in stedelijke gebieden verbetert een brede biodiversiteit de kwaliteit van leven voor mensen.”

Drie speerpunten

Vertaalt hij de aspiraties naar concrete doelen, dan komt hij tot drie speerpunten: het verminderen van materiaal- en energieverbruik, het demontabel maken van woningen en het gebruik van hernieuwbare (biobased) en herbruikbare materialen. “Denk bij het verminderen van materiaalverbruik aan het vervangen van betonelementen door houten elementen uit onze eigen fabriek. Niet alleen de houten kozijnen, maar de gehele gevel.” Het toepassen van biobased (hernieuwbare) bouwmaterialen, zoals hout, houtvezel, hennep, bamboe staat in Nederland nog in de kinderschoenen. “Ja, dat zal wennen worden. Een baksteen is echt iets van de Nederlandse cultuur.” De duurzaamheidsvoordelen van biobased materialen zijn echter legio. “Ze vervangen belastende materialen als staal, beton en kunststof. De materialen zijn lichter, het slaat CO2 op, er is minder zwaar transport nodig en het is gezonder”, somt hij op.

Maurice Lankheet concludeert: “Voldoende betaalbare woningen bouwen én het klimaatdoel halen is een serieuze opgave en daar werken we elke dag met passie aan. Zoals gezegd, we werken al aan mooie ontwikkellocaties, maar zoeken toekomstige ontwikkellocaties voor woningbouwontwikkeling. En het liefst in de Groene Metropool Arnhem Nijmegen; mijn eigen woonomgeving. Via LinkedIn kun je mij wel vinden.” «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.