Werkfit met de juiste kennis en vaardigheden
15 oktober 2021 09:03
De wereld om ons heen verandert snel, dat ervaren we allemaal. Om je bedrijf economisch fit te houden is het voor een ondernemer belangrijk om oog te hebben voor veranderingen die van invloed zijn op de economische waarde van je bedrijf en hier op te anticiperen. Gedurende de corona periode hebben we gezien dat dit bij veel bedrijven gelukt is.
Een belangrijke pijler is echter ook je personeel. Zij leveren immers een deel van die economische waarde. Het ‘werkfit’ en ‘duurzaam inzetbaar’ houden van werknemers is, zeker in tijden van grote economische druk, niet altijd een eerste focus. En al helemaal niet als er een dringend tekort aan personeel ontstaat. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt rondom deze thema’s. Daarbij wordt ingezet op het organiseren van een meer op kennis en vaardigheden gestoelde benadering. Ook wel een skills based arbeidsmarkt genoemd. De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO leert dat meer dan 30 % van de werknemers ervaart meer kennis en vaardigheden in huis te hebben als nodig is voor het werk wat hij doet. Werkgevers geven in diezelfde enquête aan dat zij in meer dan 95 % van de gevallen werknemers niet te hoog of te laag opgeleid vinden. De les die ik daaruit leer is dat werknemers veel vaker een kennisoverschot ervaren dan een kennistekort. Werkgevers ervaren vaker te hoog dan te laag opgeleide werknemers. Hierdoor kunnen kennis en vaardigheden die niet ingezet worden, verouderen, waardoor een zogenaamde ‘misfit’ ontstaat in het werk en de economische waarde van personeel afneemt en dus ook de economische waarde van je onderneming.
Om kennis en vaardigheden te benutten moet je weten wat er in huis is, als werknemer, als werkgever en als regio. Daarbij is het laten valideren van kennis en vaardigheden, de ontwikkeling naar een landelijke skillset en de uiteindelijke vormgeving van een skillspaspoort van groot belang, zowel voor werkgevers als werknemers. Onze regio kent al veel mooie voorbeelden van deze ontwikkelingen. De overheid ondersteunt dit met landelijke projecten. Het onderwijs anticipeert hier ook al op door een verdere flexibilisering. Een belangrijke rol is nu weggelegd voor werkgevers. Het optimaal benutten van de kennis en vaardigheden van je medewerkers houdt mensen “werkfit” en duurzaam inzetbaar. En uiteindelijk ook meer verbonden met je bedrijf.
MATHILDE KUIPER
Project & Portfolio Manager
Programma manager Onderwijs voor de Arbeidsmarkt van de Toekomst
E-mail m.kuiper@roc-nijmegen.nl
www.roc-nijmegen.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.