Werk als sleutel tot integratie

3 juli 2024 08:00

Werk als sleutel tot integratie

Stel je voor: je komt hier in Arnhem aan als vluchteling. Je wil graag je handen uitsteken voor de stad. Waar begin je dan?

Alles is anders dan je gewend bent: de taal, de mensen, de cultuur, de sociale normen en waarschijnlijk óók je mogelijkheden. Want iemand die in Syrië is opgeleid tot arts, mag ditzelfde beroep niet zomaar uitoefenen in Nederland. Kortom: de weg naar werk is voor iemand in een asielprocedure niet altijd even makkelijk.

Terwijl meedoen juist de sleutel tot integratie is. En werk de sleutel om te kunnen meedoen. Het helpt je om de taal te leren, een netwerk op te bouwen en het gevoel te hebben dat je iets bijdraagt. Iedereen verdient een plek waar je het beste uit jezelf kunt halen. Bovendien: in deze krappe arbeidsmarkt kunnen we de extra handen goed gebruiken.

Voorheen mochten mensen in een asielproces maximaal 24 weken per jaar werken. Eind vorig jaar werd deze “24-weken-eis” gelukkig opgeheven. Dat geeft zekerheid aan de werknemer, maar óók aan de werkgever. Want die hoeft nu niet bang te zijn een goede werknemer weer te verliezen.

In Arnhem zetten we graag een stapje extra voor mensen die in onze stad terecht komen en aan de slag willen. En voor de werkgevers die ze deze kans willen bieden. Bij onze “Meedoenbalies” kunnen vluchtelingen aankloppen als ze op zoek zijn naar werk, betaald of vrijwillig. En het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland staat werkgevers bij met raad en daad.

Zo helpen we mensen die graag willen werken een baan vinden bij iemand die hard mensen nodig heeft. En dat is heel waardevol. Niet alleen omdat het werkgevers en werknemers verder helpt. Maar ook omdat het zorgt voor meer onderling begrip voor elkaar. En dat is precies waar we soms wat meer van nodig hebben.

Mark Lauriks wethouder bestaanszekerheid Arnhem

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.