Wendbaar en weerbaar dankzij flexibel maatwerk

3 juli 2024 08:02

Wendbaar en weerbaar dankzij flexibel maatwerk

Het is een open deur, maar daarom niet minder waar: de arbeidsmarktkrapte houdt aan en de vraag naar breed inzetbare krachten is onverminderd groot. Regionaal beroepsopleider ROC Rivor biedt daarom flexibele opleidingen en modules aan reguliere studenten en volwassenen. Stan Vloet, bestuursvoorzitter van ROC Rivor, vertelt over de aanpak en de kracht van regionale samenwerking.

ROC Rivor leidt met name op voor de regio Rivierenland. Het is de kleinste zelfstandige mbo-opleider van Nederland met zo’n 2800 studenten, zowel jongeren als volwassenen, verspreid over zeven locaties in het Rivierengebied. Transport en Logistiek, Economie en Ondernemen, Techniek en Zorg en Welzijn zijn sterk vertegenwoordigd in het gebied.

Vloet schetst in enkele zinnen de situatie in de regio en de positie van ROC Rivor. “We zijn de aangewezen mbo opleider voor reguliere studenten en volwassenen in Rivierenland. Wij omarmen het permanent scholen van mensen in het kader van Leven Lang Ontwikkelen. Nauwe samenwerking met werkgevers in de regio, met lokale overheden en andere opleiders om tegemoet te komen aan de vragen en wensen vanuit de – voortdurend veranderende – arbeidsmarkt is dan ook vanzelfsprekend.”

Vraag

ROC Rivor staat als opleider voor een dubbele uitdaging: tegemoetkomen aan de kwantitatieve en kwalitatieve vragen vanuit de arbeidsmarkt. “Het aantal aanmeldingen voor onze reguliere opleidingen loopt jaarlijks met ongeveer een procent per jaar terug, een gevolg van demografische krimp in de regio. Hiermee neemt het aantal gediplomeerden jongeren ook elk jaar af. Aan die kwantitatieve krapte op de arbeidsmarkt kunnen we weinig doen. Anderzijds groeit het aantal volwassenen dat we via werkgevers en bemiddeling om-,her- en bijscholen. Werkgevers erkennen het belang van permanent scholen en maken daarom meer gebruik van ons contractonderwijs voor volwassenen.”

Aan het tegemoetkomen aan de kwalitatieve vraag werkt ROC Rivor actief samen met de werkgevers in de regio. Concreet gebeurt dat in de Bedrijven Adviescommissie, bestaand uit vertegenwoordigers uit het regionale bedrijfsleven. Deze commissie is een klankbord en aanjager voor wat betreft de inhoud en de innovatie van het opleidingsportfolio.

Studenten zullen hun kennis en vaardigheden voortdurend moeten bijspijkeren om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bij te benen

Flexibel

“Het opleidingsportfolio passen we voortdurend aan”, aldus Vloet. “Uiteraard binnen het wettelijk kwalificatiekader. En hoewel dat kader knelt, omdat het statisch van aard en bindend is, biedt het mogelijkheden voor flexibilisering. Aanvullend op het regulier opleidingscurriculum bieden we onze studenten keuzedelen aan in de vorm van modules, waarvoor ze erkende certificaten halen.”

“Op deze manier bieden we ook handvatten aan studenten die nog niet zo goed weten wat ze willen en zij die zich breder willen ontwikkelen. En wie wel precies weet wat zij of hij wil, kan het reguliere programma volgen. Bijkomend voordeel van de flexibiliteit die de modulaire aanpak biedt, is dat we hiermee studieuitval voorkomen. Deze aanpak is winst voor de student, maar ook voor werkgevers die graag breed opgeleide mensen in hun bedrijf verwelkomen. Met behaalde certificaten kunnen studenten laten zien dat ze meer hebben gedaan dan hun reguliere opleidingsprogramma en dus extra kennis en kunde in huis hebben.” “De reële situatie is namelijk dat medewerkers van nu en in de toekomst van vele markten thuis moeten zijn. Flexibiliteit en modulaire opleidingsvarianten komen hieraan tegemoet. Bij opleidingen voor niveau 1 en 2 doen we dat al langer, bij niveau 3 en 4 opleidingen zijn we er nu mee bezig.”

Wij omarmen het permanent scholen van mensen in het kader van Leven Lang Ontwikkelen

Mix

Om te voldoen aan de eisen van het wettelijk kwalificatiekader en de vragen en wensen vanuit de arbeidsmarkt is de kwaliteit van de docenten cruciaal. “Zoals alle beroepsopleiders werken we met een mix van verschillende type docenten”, zegt Vloet. “Hier werken vakdocenten die hun opleiding aan een lerarenopleiding hebben gevolgd, maar ook hybride docenten, mensen uit de vakgebieden waarvoor wij opleiden die een onderwijsbevoegdheid bezitten. Daarnaast werken we ook nauw samen met vakmensen uit de bedrijven die bij ROC Rivor zijn geschoold en die binnen hun bedrijf een voortrekkersrol vervullen in het opleiden van hun eigen personeel of onze studenten.”

“Het zijn allemaal mensen die vakkennis en vakkunde hebben. Zij ontwikkelen ons onderwijs mee doordat ze weten wat er binnen de bedrijven speelt, ze onderkennen trends en kunnen die vertalen naar het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in moderne middelen waarmee gewerkt wordt, zodat de kennis en vaardigheden van onze studenten tijdens hun stages en na hun afstuderen aansluit bij de meest recente vragen en wensen vanuit de arbeidsmarkt.”

“Het diploma of certificaat is een startpunt. Studenten zullen hun kennis en vaardigheden voortdurend moeten bijspijkeren om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bij te benen. Bij die ontwikkeling sluiten we met onze brede en flexibele aanpak aan. Dat is overigens een samenspel waarin we als beroepsopleiders en werkgevers samen stappen zetten.” «

ROC Rivor
Bachstraat 1
4003 KZ Tiel
Telefoon 0344 - 656 200
E-mail info@rivor.nl
www.rocrivor.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.