Welke veiligheidsschoenen kies je voor welk beroep?

21 april 2022 16:19

Welke veiligheidsschoenen kies je voor welk beroep?

Er zijn bijna ontelbare beroepen waarvoor veiligheidsschoenen nodig zijn. Verschillende klassen veiligheidsschoeisel zijn voorgeschreven en moeten worden gedragen. Het beroepenveld strekt zich uit van alle ambachten tot gastronomie, openlucht- en bosbouwwerkzaamheden, reddingsdiensten tot de medische en elektronica-industrie.

De eisen van het betreffende werkgebied vloeien rechtstreeks voort uit de eisen voor beschermende werkschoenen. Voor reddingsdiensten, bijvoorbeeld, moeten schoenen grotendeels waterdicht zijn. Elektriciens hebben isolerende schoenen nodig, terwijl brandweerlui vlamwerende schoenen nodig hebben en sluitingen die zo snel mogelijk kunnen worden gesloten. Veel bedrijfstakken stellen ook aanvullende eisen aan veiligheidsschoenen.

Als "betrokkene" stelt men zich daarom vaak de vraag: "Welke veiligheidsschoenen voor welk beroep?", zodat men de geschikte schoenen voor zichzelf en zijn beroep kan kiezen.

Welke veiligheidsschoenen voor welk beroep - selectie van beroepen

Veiligheidsschoenen voor op de bouwplaats

De meeste bedrijven stellen veiligheidsschoenen verplicht voor het werk op bouwplaatsen. Op deze manier kunnen ernstige verwondingen aan de voeten grotendeels worden vermeden. Je hoeft niet eens actief met bouwmaterialen om te gaan. Het is genoeg om over de bouwplaats te lopen en een roestige spijker uit een plank te zien steken...

Daarom zijn bouwplaats schoenen gemaakt van robuust, duurzaam leder en hebben zij een zool die ongevoelig is voor spijkers en andere puntige en scherpe voorwerpen. Deze zool wordt antiperforatie bescherming genoemd. Bouwplaats schoenen kunnen de vorm hebben van een lage schoen, hoge schoen of van een laars. Door het robuuste materiaal hebben bouwplaats schoenen een veel hoger gewicht dan een gewone schoen.

Een beschermende neus van staal of een ander materiaal is in de schoen ingebouwd. Het is niet merkbaar als het gedragen wordt. Er zijn bouwplaats schoenen voor dames en voor heren. Maar welke veiligheidsschoenen heb je nodig voor op de bouwplaats? In de meeste gevallen wordt veiligheidsklasse S3 voorgeschreven voor veiligheidsschoenen voor bouwplaatsen - vooral als de bouwplaats buiten is. Hier komt ook vocht om de hoek kijken en daar zijn alleen S3-bouwplaats schoenen tegen bestand.

Lasschoenen voor lassers

Welke beschermende werkschoenen zijn nodig voor laswerkzaamheden? Het lasberoep stelt extra veiligheidseisen aan de beschermende werkschoenen van de lasser. In het bijzonder is bescherming tegen contacthitte, rondvliegende vonken, spatten en andere gevaren vereist. Er zijn speciale laslaarzen in de handel voor dit doel. Zij voldoen aan de HRO (bescherming tegen contacthitte) en HI (warmte-isolatie) eisen. In lasberoepen is het ook nuttig om een beschermingsflap te hebben die over de laslaarzen kan worden aangetrokken zodat er geen zogenaamde lasparels tussen de laslaarzen en de broek kunnen binnendringen.

Veiligheidsschoenen voor brandweerkorpsen en technische hulporganisaties

Welke veiligheidsschoenen zijn hier van toepassing? In brandweer beroepen of beroepen van de technische hulpverleningsorganisatie moet men brandweerschoenen van klasse S3 dragen. Bespreek de keuze van uw schoeisel ook met uw werkgever. Uw werkgever zal u precies vertellen welk veiligheidsschoeisel vereist is. Voor brandweerlieden is het belangrijk dat de schoenen snel kunnen worden aangetrokken, want hier telt elke seconde. Hier mag je geen tijd verspillen met het knopen van brandweerschoenen als er een oproep tot actie wordt gedaan. Veiligheidsschoenen voor brandbestrijding zijn daarom speciale brandbestrijdings laarzen.

Zij reiken tot boven de enkels en beschermen de voet doeltreffend tegen verdraaiing in ruwe omgevingen en tegen hitte, waartegen veiligheidsschoenen bestand moeten zijn. De S3 brandweerlaarzen onderscheiden zich vooral door de waterafstotende constructie en de geprofileerde en prikbestendige zool. Een ademende brandweerlaars is ook hier een groot voordeel, want het kan uiteraard erg warm worden tijdens de werkzaamheden.

Veiligheidsschoenen reddingsdienst

Welke veiligheidsschoenen zijn hier vereist? Deze beroepsgroep moet niet verward worden met de brandweer. Bij de reddingsdienst heb je S1P of S2 schoenen nodig. Bij de brandweer zijn S3 schoenen verplicht. De reddingsdienst omvat paramedici, chauffeurs van hulpverleningsvoertuigen en mensen die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van patiënten naar ziekenhuizen.

De S1P of S2 klasse van reddingsdienst schoenen garandeert een stevige grip op gladde vloeren. De bescherming van de tenen is sowieso inbegrepen - zoals bij alle veiligheidsschoenen. Het antistatische ontwerp van de reddingsdienst schoenen is ook hier van belang. Dit voorkomt elektrostatische interactie tussen de paramedicus en de patiënt. Dit betekent dat S1P of S2 veiligheidsschoenen niet alleen u als paramedicus beschermen, maar tegelijkertijd ook de patiënt.

Bosbouw beschermende werkschoenen

Om verwondingen bij diverse bosbouwwerkzaamheden te voorkomen, moeten ook hier speciale beschermende werkschoenen voor de bosbouw worden gebruikt. De beschermende werkschoenen voor de bosbouw moeten een schachthoogte van ten minste 19,5 centimeter hebben en naast de neus, die sowieso verplicht is, een antislipzool hebben.

Bovendien moeten beschermende werkschoenen voor de bosbouw extra bescherming bieden aan de enkels. Dit betekent dat bosbouw werkschoenen niet langer schoenen zijn, maar zogenaamde bosbouwlaarzen. Het belangrijkste kenmerk van schoeisel ter bescherming van de bosbouw is echter de snijbescherming voor het werken met een kettingzaag. De eisen zijn vastgelegd in de norm EN ISO 17249.

Om een lang verhaal kort te maken: werk je in het bos? Dan heb je speciale laarzen voor snijbescherming nodig als beschermuitrusting.

Veiligheidsschoenen voor elektriciens (die ook onder spanning moeten werken).

Elektriciens hebben goed geïsoleerde schoenen nodig. Alleen goed geïsoleerde veiligheidsschoenen voor elektriciens kunnen een elektrische schok voorkomen. Elektriciteit zoekt altijd de kortste weg. Daarom mag de werkende elektricien in geen geval geaard worden. Welke veiligheidsschoenen voorkomen deze aarding? Het antwoord: Alleen speciale veiligheidsschoenen met isolerende zolen, bijvoorbeeld volgens EN ISO 20345, in dit geval specifiek EN ISO 50321. Zij ondergaan een speciale test. De testspanning bedraagt 5 kV en wordt gedurende 3 minuten toegepast. De schoenen zelf isoleren tot 1000 V wisselstroom en 1500 V gelijkstroom.

Veiligheidsschoenen voor timmerlieden

Welke veiligheidsschoenen dragen timmerlieden? Mensen die in timmerwerkplaatsen werken, zijn blootgesteld aan grote gevaren. Als u in een timmerwerkplaats werkt, kan het gebeuren dat u op een spijker stapt of dat een zware plank op uw voet valt. Om ervoor te zorgen dat u in dit geval beschermd bent, moet u minimaal S1P beschermende werkschoenen dragen. Deze timmermans schoenen hoeven niet beschermd te worden tegen water. Het is veel belangrijker dat de timmermans schoenen een doorboring bestendige zool hebben. De hielpolstering in de achterkant van de schoen garandeert comfortabel werken gedurende langere perioden, en het antistatische ontwerp van de S1P werkschoenen voorkomt statische oplading, bijvoorbeeld op zaagsel.

Werkschoenen geneeskunde (artsen, personeel in ziekenhuizen).

Hier speelt het uiterlijk van de schoenen een grote rol. In medische faciliteiten, operaties en ziekenhuizen is wit de overheersende kleur. Om deze reden moeten medische schoenen meestal wit zijn. Maar welke klasse veiligheidsschoenen heb je nodig? Wat de beschermingsklasse betreft, zijn SB of beter S1 schoenen geschikt. SB schoenen kunnen snel uitgetrokken worden omdat het hielgedeelte meestal open is. S1 schoenen hebben een gesloten hielgedeelte. Zij hebben ook demping aan de achterkant van de voet, wat veiligheidsschoenen van klasse S1 en hoger over het algemeen onderscheidt. Dit kan een voordeel zijn bij het lopen van lange afstanden, bijvoorbeeld in ziekenhuizen.

Werkschoenen voor de catering- en levensmiddelenindustrie

Dit geldt in de eerste plaats voor grote keukens en kantines, waarvoor absoluut veiligheidsschoenen nodig zijn. Omdat in keukens altijd met allerlei vloeistoffen wordt gewerkt, moeten zij op zijn minst S1P veiligheidsschoenen dragen. Zij voorkomen brandwonden aan de voeten veroorzaakt door gemorste vloeistoffen en spatten vet. De antislipzool van de S1P catering schoenen biedt voldoende grip om te voorkomen dat u uitglijdt en uzelf verwondt op de vaak gladde vloeren.

Beschermende werkschoenen voor de chemische industrie en laboratorium schoenen

Wat voor werkschoenen draag je hier? In laboratoria of in de chemische industrie worden meestal S1 beschermende werkschoenen voorgeschreven. Het beschermende effect van laboratorium schoenen wordt geleverd door de beschermende kap aan de binnenkant van de schoen. Het beschermt de voet tegen vallende voorwerpen. De antislipzool van de S1 laboratorium schoenen beschermt tegen vallen in laboratoria, waar de vloer ook vochtig kan worden.

Veiligheidsschoeisel in elektronica

Welke veiligheidsschoenen zijn hier nodig? In beroepen die met micro-elektronica te maken hebben, vindt u veiligheidsschoenen van klasse S1. Vooral bij de productie van halfgeleidercomponenten moet de schoen ook voldoen aan de ESD-norm. Daarom zijn er speciale ESD-schoenen voor dit toepassingsgebied. Zo wordt te allen tijde voorkomen dat mensen onbedoeld statisch worden geladen en dat bij een statische ontlading gevoelige elektronische componenten worden vernietigd.

S1 veiligheidsschoenen zijn hier voldoende, want de vloer mag nooit vochtig zijn. Bovendien is er zelden een risico dat u op een puntig of scherp voorwerp stapt. Bovendien zijn S1 schoenen zeer licht, luchtig en comfortabel.

Werkschoenen voor de haven, landbouw en tuinieren.

Welke werkschoenen zijn hier geschikt? Mensen die in deze beroepen werken zijn vaak buiten. Het is duidelijk dat het dan wat natter kan worden, en daarom zijn beschermende werkschoenen van klasse S3 of S5 meestal vereist voor deze beroepen. S5 werkschoenen zijn ontworpen als laarzen uit één stuk die lekbestendig, absoluut waterdicht en koudebestendig zijn en een beschermende neus hebben. Deze veiligheidslaarzen zien er in principe uit als gewone rubberlaarzen, maar beschermen de voet op betrouwbare wijze tegen onderkoeling en verwondingen met de bovengenoemde eigenschappen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.