Welke subsidies zijn er voor duurzame klimaattechnieken voor bedrijven?

28 april 2025 15:26

Welke subsidies zijn er voor duurzame klimaattechnieken voor bedrijven?

Duurzaamheid staat bij veel bedrijven steeds hoger in het vaandel. Zij hebben steeds meer maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar zien ook de noodzaak om energie te besparen en te investeren in duurzame oplossingen. Duurzame klimaattechnieken zijn een slimme investering waarmee op veel punten winst te behalen valt. Gelukkig ondersteunt de overheid deze investeringen met behulp van verschillende subsidies. Hier bespreken we de subsidiemogelijkheden voor bedrijven die willen investeren in duurzame klimaattechniek.

Het belang van investeren in duurzame klimaattechniek

Veel ondernemingen hebben een hoge CO2-uitstoot. Door de groeiende maatschappelijke verantwoordelijkheid en de steeds strengere milieueisen, zijn bedrijven op zoek naar manieren om deze CO2-uitstoot te verlagen. Met behulp van warmtepompen, energiezuinige ventilatiesystemen, zonnepanelen en airco’s kunnen bedrijven een comfortabel en duurzaam binnenklimaat creëren en zo bijdragen aan een beter milieu. Klanten en opdrachtgevers stellen duurzaamheid steeds vaker als eis. Het is daarom belangrijk om als bedrijf hier proactief op in te spelen om zo de concurrentiepositie te versterken.

De belangrijkste subsidieregelingen op een rij

Als ondernemer kom je vaak in aanmerking voor subsidieregelingen die de investering in duurzaamheidsoplossingen een stuk aantrekkelijker maken. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek is een fiscale regeling waarmee bedrijven 45,5% van de investeringskosten in duurzame en energiezuinige technieken mogen aftrekken van de fiscale winst. Hierdoor betalen bedrijven aanzienlijk minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Deze regeling is echter niet altijd van kracht. De betreffende duurzaamheidsoplossing moet op de Energielijst van het RVO staan om in aanmerking te komen voor de Energie-investeringsaftrek. Warmtepompen, HR-luchtverhitters en energiezuinige luchtbehandelingskasten zijn voorbeelden van klimaattechnieken die hieronder vallen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De MIA-regeling stelt bedrijven in staat om tot 45% extra investeringsaftrek op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te krijgen. Met de Vamil kunnen bedrijven 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. Deze twee regelingen kunnen gecombineerd worden en zijn bedoeld om bedrijven te stimuleren meer te investeren in milieuvriendelijke technologieën. Om in aanmerking te komen voor de MIA/Vamil-regeling is het belangrijk dat de installatie van de duurzaamheidsoplossingen door een klimaattechniek professional wordt gedaan.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De ISDE regeling ondersteunt kleinschalige duurzame energieopwekking en energiebesparing. Als onderneming kun je in aanmerking komen voor een subsidie voor:

  • Warmtepompen
  • Zonneboilers
  • Aansluiting op een warmtenet

Het exact subsidiebedrag verandert ieder jaar en verschilt per klimaattechniek. Controleer de Energielijst van het RVO om te controleren welke installaties in aanmerking komen voor de ISDE regeling.

Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)

De SDE++ regeling is bedoeld voor grotere verduurzamingsprojecten Het doel van deze regeling is het bijdragen aan de reductie van de CO2-uitstoot. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om industriële warmtepompen of geavanceerde restwarmtebenutting. Deze regeling werkt met een rangorde. Projecten met de laagste subsidie per vermeden ton CO2 worden als eerste toegekend.

Regionale en lokale subsidies

Naast landelijke subsidies zijn er soms ook regionale en gemeentelijke subsidies beschikbaar. Zo kan het zijn dat jouw gemeente of provincie een extra subsidie verschaft op bijvoorbeeld zonnepanelen of duurzame renovatieprojecten. De hoogte van de subsidies verschilt per gemeente.

Investeer slim en duurzaam

Met behulp van subsidies maakt de overheid duurzame investeringen voor ondernemers steeds aantrekkelijker. Wanneer je als onderneming zowel van landelijke als regionale regelingen gebruik kunt maken, kun je aanzienlijk besparen op de kosten voor de aanschaf van duurzame klimaattechnieken. Met een investering in duurzaamheid investeer je in de toekomst. Je draagt een steentje bij aan het milieu en kunt daarnaast tot honderden euro’s besparen op de energiekosten.

De vraag naar duurzaamheid groeit niet alleen bij bedrijven, maar ook bij afnemers en klanten. Met bovenstaande regelingen profiteer je van vele voordelen en maak je van duurzaamheid een succesfactor voor je onderneming!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.