Welk soort contract past bij mijn organisatie?

14 november 2022 09:46

Welk soort contract past bij mijn organisatie?

Als werkgever kun je kiezen voor diverse soorten arbeidsovereenkomsten, die geschikt zijn voor verschillende, uiteenlopende situaties. We kennen allemaal de standaard vaste en tijdelijke arbeidscontracten, maar daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om werknemers op een tijdelijke basis in dienst te nemen. In dit artikel kom je te weten welke soorten contractvormen er bestaan voor werkgevers om werknemers aan te nemen en wat deze inhouden. Ook kom je erachter in welke situaties deze arbeidsovereenkomsten van pas komen.

Een vast contract

Het meest bekende en eenvoudige contract is het vaste contract. Door middel van dit contract kunnen werkgevers medewerkers voor een langere tijd aan hun bedrijf binden. De overeenkomst is van kracht voor onbepaalde tijd, nadat de proeftijd is afgelopen. Het beëindigen van een vast contract kan op een aantal manieren:

  • Wederzijds goedvinden, bijvoorbeeld wanneer een medewerker ontslag neemt.
  • Opzegging met instemming, waarbij de werkgever het contract opzegt en de werknemer ermee instemt.
  • Via het UWV, waarbij een ontslagvergunning aangevraagd en een onderbouwing voor het ontslag gegeven moet worden door de werkgever.
  • Via de kantonrechter, vanwege bedrijfseconomische redenen of een langdurige arbeidsongeschiktheid.
  • Ontslag in de proeftijd of op staande voet, wanneer er dringende redenen zijn om iemand te ontslaan.

In het geval van ziekteverzuim ben je als werkgever verplicht om het loon van je medewerkers door te betalen, waarnaast je andere faciliteiten moet verzorgen, zoals een bedrijfsarts. Hier kun je je voor laten verzekeren door een verzuimverzekering af te sluiten.

Een contract voor bepaalde tijd

Bij een tijdelijk contract zijn de looptijden van het contract variabel en te bepalen door de werkgever. Dit betekent dat een contract van ‘maar’ zes maanden of juist van een jaar of meer aangeboden kan worden. Er is hierbij sprake van een aanzegplicht, wat betekent dat een werkgever aan moet geven of de arbeidsovereenkomst na afloop wel of niet wordt verlengd. Zodoende moet minimaal een maand voor de beëindiging van het contract schriftelijk vastgelegd worden of deze beëindigd of verlengd wordt.

Als werkgever kun je niet onbeperkt tijdelijke contracten geven. De ketenregeling zorgt ervoor dat sinds 1 januari 2020 een tijdelijk contract automatisch overgaat in een vast contract wanneer er meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten zijn gegeven, of bij meer dan drie jaar aan tijdelijke contracten. In dit geval gelden alle verplichtingen zoals bij een vast contract van kracht zijn, zoals een doorbetaling bij ziekte.

Er is geen sprake van een aanzegplicht als een medewerker tijdens zijn of haar proeftijd wordt ontslagen, wanneer er ontslag plaatsvindt met wederzijds goedvinden of bij ontslag op staande voet. Overigens kan een tijdelijk arbeidscontract ook via het UWV of de kantonrechter verbroken worden. Tussentijdse beëindiging is mogelijk wanneer dit duidelijk is opgenomen in het contract. De volgende soorten tijdelijke contracten bestaan er.

Detacheringsovereenkomst

In het geval van een detacheringsovereenkomst leen je als werkgever in feite een medewerker die in dienst is van een detacheringsbureau. Met het bureau stel je een contract op voor het inhuren van een medewerker en de detacheerder betaalt bij ziekteverzuim de kosten. De overeenkomst kan ontbonden worden volgens de regels die zijn opgenomen in het detacheringscontract.

Modelovereenkomst

Het aannemen van een freelancer of zzp'er is voordelig wanneer je iemand nodig hebt voor een eenmalige klus of bij het opvullen van een gat in de personeelscapaciteit. Wanneer je besluit zo'n tijdelijke kracht in dienst te nemen, kun je de gemaakte afspraken vastleggen in een modelovereenkomst. Hierdoor voorkom je namelijk dat jouw tijdelijke werknemer als vaste kracht wordt gezien. Een voorbeeld van een officiële, goedgekeurde overeenkomst is bijvoorbeeld bij de Belastingdienst te verkrijgen. Het contract eindigt wanneer de aangegeven looptijd is verstreken en tussentijds het contract beëindigen, is mogelijk. Overigens zijn er geen loonkosten indien ziekte optreedt bij de werknemer.

Oproepovereenkomst

Is de werkdruk binnen jouw bedrijf wisselend, waardoor je ook een wisselende behoefte hebt aan personeel? Dan komt een nuluren- of min-maxcontract van pas. Hierbij zijn de loonkosten bij ziekteverzuim wel voor jouw bedrijf en als een tijdelijke kracht regelmatig opgeroepen wordt om te komen werken, heeft hij of zij al snel recht op het krijgen van een vaste aanstelling. Het is daarom wel belangrijk om de actuele regelgeving voor dit type dienstverband in het vizier te hebben en houden, aangezien de aangestelde kracht in sommige gevallen na een half jaar al bepaalde rechten heeft. Opzegging van het contract hangt af van de duur van de overeenkomst.

Uitzendovereenkomst

Een andere mogelijke contractvorm is de uitzendovereenkomst, waarbij je een medewerker kunt inhuren op het moment dat je extra personeel nodig hebt. Wanneer er geen werk meer is, kun je hem of haar weer laten gaan. Het uitzendbureau is hierbij de officiële werkgever en deze betaalt bij ziekte de loonkosten. Wanneer je een uitzendkracht later wel in dienst wilt nemen, moet je rekening houden met de regels voor opvolgend werkgeverschap.

Meerdere soorten contracten binnen het bedrijf

Voor elke situatie en ieder bedrijf is er een passende contractvorm te vinden om personeel aan te nemen en dit hoeft niet altijd een specifieke arbeidsovereenkomst te zijn. Je kunt ook een combinatie van verschillende contracten gebruiken om een vaste kern op te bouwen. Wanneer je later meer werk hebt, kun je dit weer met flexibel personeel opvangen, zodat je gemakkelijk kunt uitbreiden en niet teveel gaat vragen van je vaste personeel.

Ook voor gespecialiseerd en incidenteel werk is het vaak een goed idee om tijdelijke werknemers in te zetten, zodat je tijdens een tijdelijke hoge werkdruk nog goed kunt blijven functioneren. Door deze opzet, die je prima kunt verwerken in je salarisadministratie, kun je je bedrijf een stabiele basis geven, waarbij er nog allerlei mogelijkheden zijn om door te groeien.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.