Wat vindt u? Wel of niet aftrekbaar?

24 september 2018 12:00

Wat vindt u? Wel of niet aftrekbaar?

Het is anno 2018 heel gemakkelijk een uitgesproken mening te hebben en al even gemakkelijk die te ventileren. Of het nu over de mogelijke uitzetting van Armeense kinderen gaat of over de miljoenen waarmee ING bij het Openbaar Ministerie malafide praktijken heeft afgekocht, het land lijkt in twee (of nog meer) kampen verdeeld te zijn. Vanuit mijn vakgebied vraag ik u daarom ook eens om uw mening.

Al vele jaren bestaan er wettelijke regelingen waarmee bedrijfsvermogen op een fiscaalvriendelijke aan bedrijfsopvolgers kan worden overgedragen. Deze regelingen worden voornamelijk toegepast binnen de familiesfeer, omdat dit meestal (verplicht) gepaard gaat met schenkingen. Vermogen kan op die manier – weliswaar in de vorm van een onderneming – tegen maximaal 3,4% van generatie wisselen, terwijl ander vermogen al snel 20% (en in vele gevallen zelfs meer) belasting kost.

Het bestaan van deze regelingen wordt al vele jaren door de overheid gestaafd met het argument dat het goed is voor het (familie)bedrijfsleven. (Familie)bedrijven zorgen immers voor werkgelegenheid en vormen daarmee een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Wanneer bij de overdracht van een dergelijke onderneming veel belasting moet worden betaald, is dat mogelijk nadelig voor de onderneming. Het geld om die belasting te betalen moet dan immers uit het bedrijf worden onttrokken en daardoor kan de continuïteit gevaar lopen en kan er minder in het bedrijf geïnvesteerd worden.

De Hoge Raad erkent dit belang en heeft geoordeeld dat deze onderbouwing voldoende is om de coulante regelingen toe te staan. Het is gerechtvaardigd dat bedrijfsvermogen daarmee goedkoper overgaat naar de volgende generatie dan ‘normaal’ vermogen. Ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens meent dat de Nederlandse overheid in haar recht staat om deze regelingen te handhaven, zij zien het in stand houden van ondernemend Nederland als een overtuigend argument.

U begrijpt dat ondernemers enthousiast van deze regelingen gebruik maken. Echter, zoals met veel wetten en regels hebben ondernemers er niet altijd kaas van gegeten. Hierdoor zijn ze aangewezen op de kennis van ingehuurde specialisten, zoals belastingadviseurs en notarissen. Uiteraard brengen deze specialisten kosten in rekening voor hun diensten, ook daar moet de schoorsteen tenslotte roken.

De Belastingdienst is steeds meer van mening dat de kosten van deze adviseurs niet aftrekbaar zouden moeten zijn van de winst van het bedrijf. De ondernemer maakt immers in privé de keuze om, met gebruikmaking van de regelingen, de onderneming over te dragen aan (meestal) de kinderen. En kosten voor privézaken zijn nu eenmaal niet aftrekbaar.

Ik kom dan even terug op de titel van deze blog: wat vindt u hiervan? Zijn de advieskosten die gemaakt worden om gebruik te kunnen maken van de fiscale regelingen rondom bedrijfsoverdracht wel of niet aftrekbaar? Naar mijn eigen mening is het uiterst bijzonder dat de overheid enerzijds het hardst roept dat ondernemend Nederland is gebaat bij deze regelingen (lees: een zakelijk belang heeft), terwijl de Belastingdienst anderzijds schreeuwt dat het een volledige privéaangelegenheid is. Mijns inziens zou het overgrote deel van de kosten dan ook gewoon aftrekbaar moeten zijn. Wellicht ben ik echter wat bevooroordeeld, dus in dit geval laat ik het oordelen maar aan u over!

mr. S.A.J. (Sebastian) van Wijk RB (Manager belastingadvies)

Mobiel: 06 20 79 51 42

Email: svanwijk@schippergroep.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.