Wat te doen als de klant pas heel laat een factuur kan betalen: Een Gids voor Ondernemers
18 oktober 2023 09:25
Het kan frustrerend zijn voor kleine ondernemers als een grote klant aangeeft pas na een lange periode een factuur te kunnen voldoen. Hoewel grote bedrijven vaak betrouwbaar zijn als het gaat om betalingen, kan de vertraagde cashflow problemen opleveren voor het MKB. In dit artikel bespreken we strategieën om hiermee om te gaan, met een speciale focus op factoring als mogelijke oplossing.
Stappen om te nemen
1. Communicatie
Open communicatie is essentieel. Bevestig de betalingstermijn schriftelijk en houd een open lijn met de boekhoudafdeling van het grote bedrijf.
2. Contractuele Overeenkomsten
Probeer in uw contract een clausule op te nemen die een snellere betalingstermijn mogelijk maakt. Dit is niet altijd haalbaar met grote klanten, maar het is het proberen waard.
3. Flexibele Betalingsplannen
Overweeg kortingen aan te bieden voor vroege betalingen of kleine termijnbetalingen te accepteren.
4. Cashflow Analyse
Doe een cashflow analyse om te kijken hoe de late betalingen uw bedrijf beïnvloeden. Hiermee kunt u beter anticiperen op mogelijke problemen.
5. Externe Financiering
Hier komt factoring om de hoek kijken als een van de meest effectieve oplossingen. Kortgezegd ga je met factoring je
Wat is discount Factoring?
Factoring is een financiële transactie waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkopen gaat aan een derde partij (de "factor") tegen een korting. Onder bepaalde voorwaarden kunt u met factoring direct geld ontvangen in plaats van te wachten op de late betalingen van uw grote klanten. Door de snelle beschikking over geld kunnen bedrijven ook harder groeien, factoring wordt veel gebruikt door bedrijven die hard groeien, groeifinanciering.
Voordelen van discount Factoring
- Snelle beschikking over uw geld: U hoeft niet 60 dagen te wachten; meestal kunt u binnen een dag na facturatie al over uw geld beschikken.
- Ook voor kleine bedrijven en zelfs zzp'ers een oplossing: waarbij er vooral wordt gekeken naar de “hardheid” van de factuur en de kredietwaardigheid van uw debiteur en minder naar uw bedrijfsresultaten.
- U verkoopt uw factuur: en daarmee ook het debiteurenrisico.
- Flexibiliteit: u hoeft niet van al uw debiteuren de vordering te verkopen. In overleg met de factormaatschappij maakt u een selectie van de beschikbare debiteuren zodat het aansluit op uw financieringsbehoefte.
- Tijd en Energie: De factormaatschappij neemt de zorg op het innen van de factuur op zich, zodat u zich kunt concentreren op uw corebusiness.
Nadelen van Discount Factoring
- Kosten: uiteraard zijn er aan factoring kosten verbonden, bij discount factoring is dat een percentage van de factuur en sommige factoringmaatschappijen brengen nog aanvullende kosten in rekening.
- Verpandingsverbod: grote bedrijven nemen soms een verpandingsverbod op in hun voorwaarden. Als u levert conform hun algemene voorwaarden en er is een verpandingsverbod opgenomen dan kan de factuur niet overgenomen worden, tenzij er gebruik gemaakt kan worden van een waiver.
- Kredietwaardigheid van uw debiteur: dit is essentieel bij de beoordeling of een factoringmaatschappij uw factuur wil kopen. Vaak wordt de kredietwaardigheid van uw debiteur getoetst bij een kredietverzekeraar of via bedrijfsinformatie. Is uw debiteur niet kredietwaardig dan wordt de vordering niet overgenomen of tegen andere voorwaarden.
Vertraagde betalingen van grote klanten kunnen een cashflow probleem opleveren voor kleine ondernemers. Factoring is een effectieve manier om dit probleem aan te pakken, maar het is belangrijk de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Met de juiste strategie kan uw bedrijf echter floreren, zelfs als uw grootste klanten laat betalen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.