Wat maakt een fotoshoot op locatie anders dan in een studio?

8 oktober 2024 13:37

Wat maakt een fotoshoot op locatie anders dan in een studio?

Je wilt graag een fotoshoot plannen, maar weet niet precies wat de beste keuze is. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een zakelijke fotoshoot. Denk aan de keuze waar je de foto wilt maken. Buiten of in een studio, het hangt volledig af van jouw stijl en wat voor sfeer de foto’s moeten zijn. Dit kan voor teamfoto’s, bedrijfsportretten of productfoto’s zijn. De locatie speelt namelijk een grote rol in je fotoshoot. Meer weten over welke voorbereidingen jij moet treffen voor een fotoshoot? Lees dan verder.

Resultaten

Wanneer je een fotoshoot op locatie wilt doen brengt dit veel meer variatie dan in een studio. Op locaties buiten heb je veel omstandigheden die een rol kunnen spelen in de shoot. Denk hier aan natuurlijke elementen zoals weer, wind, zon, water en het soort achtergrond. Wanneer je een fotoshoot voor je bedrijf wilt doen, kunnen dit mogelijke factoren zijn. Door de wisselende omstandigheden kun je veel verrassende beelden krijgen. De onvoorspelbare situaties kunnen zowel je eigen, als de creativiteit van de fotograaf op de proef stellen.

De rol van licht

De belichting in studio’s kan makkelijk zelf gecontroleerd worden. De hardheid en richting van het licht kan door de fotograaf van tevoren al bepaald worden. Het tijdstip heeft op deze omgeving verder ook geen invloed. Hierdoor creëer je consistente resultaten die ervoor zorgen dat de foto er perfect uitziet.

Buiten of op locatie heeft natuurlijk licht juist wel een grote invloed. Verder spelen tijdstippen, het weer en andere omstandigheden in deze setting ook mee. Dit zijn allemaal factoren waar jij als ‘model’ of fotograaf rekening mee moet houden. Verder geeft een buitenomgeving een compleet andere sfeer aan je fotoshoot. Afhankelijk van het tijdstip kun je diffuus licht, of juist warme tinten van de zon met je foto’s combineren. Met natuurlijk licht kunnen er natuurlijke schaduwen, wisselende achtergronden en andere natuurlijke factoren invloed hebben op je shoot. Dit kan zorgen voor mooie foto’s van je bedrijfspand voor zowel binnen als buiten.

Voor het maken van team- of productfoto’s zijn buitenlocaties een ideale manier om een variërende shoot te hebben. Bovendien kan het voor je werknemers ook meer rust brengen, in plaats van in het bedrijfspand zelf foto’s te maken. Een buitensetting helpt met het maken van spontane of juist relaxte foto’s. Er hangen echter wel risico’s aan het gebruiken van een buitenlocatie voor een fotoshoot voor je bedrijf. Zoals hierboven benoemd kunnen weersomstandigheden snel veranderen, bijvoorbeeld zonlicht dat snel verdwijnt, regen of veel wind.

Comfort en voorbereiding is belangrijk

In een studio kun je direct aan de slag met foto’s maken en kun je gemakkelijk verschillende situaties  wisselen. Denk dan bijvoorbeeld aan een product fotoshoot, waar je verschillend licht kunt uitproberen, waardoor het product het beste naar voren komt. 

Als je op locatie een fotoshoot doet zijn er meerdere invloeden waar je rekening mee moet houden. Het kan op een bepaalde locatie erg druk zijn. Een buitenlocatie brengt echter wel unieke voordelen met zich mee. Je kunt door de natuurlijke elementen en de extra ruimte beter zorgen voor ontspannen teamfoto’s.

De juiste setting kiezen

Door de verschillen tussen een studio en buitenlocatie goed door te nemen, kun je beter bepalen welke setting jouw voorkeur heeft. Bovendien ligt het er ook aan wat voor foto je wilt laten maken. In een studio heb je volledige controle, wat ideaal is als je specifieke resultaten verwacht. Bij een fotoshoot op locatie is er meer ruimte voor een natuurlijke achtergrond en wisselende weersomstandigheden.

 Als je een unieke sfeer door de spontaniteit en creatieve mogelijkheden liever in je fotoshoot wilt integreren, is een shoot op locatie zeker iets voor jou! Dit is ook een reden waarom mensen die willen trouwen in Limburg ook liever foto’s buiten laten maken. De buitenlocaties brengen een unieke sfeer met zich mee, die je in een studio simpelweg niet kan namaken.

Het is lastig om de juiste locatie te kiezen waar jij de perfecte foto’s kan laten maken. Daarom is het altijd verstandig om met de fotograaf te overleggen. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, beide settingen brengen mooie resultaten met zich mee waarin jij je team, interieur of producten kunt vastleggen. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.