Wat je moet weten over een advocaat voor ondernemers
24 mei 2023 08:44
Het ondernemingsrecht bestaat uit de plichten en rechten van bedrijven en ondernemingen. Het gaat bij dit recht erom op welke wijze de onderneming is ingericht, verplichtingen bij de jaarrekening, aandelen van een onderneming, veel voorkomende contracten als oprichtings- en aandeelhoudersovereenkomst etc. Als je het hebt over een advocaat ondernemingsrecht dan is deze persoon verantwoordelijk voor het advies van ondernemingen over de juridische rechten. Ook kan deze advocaat ondernemingen helpen bij een doorstart, faillissement, reorganisatie, herstructurering, overnames en fusies en bestuurders- en aandeelhoudersconflicten.
Een juridisch advies voor ondernemingen
Groeiende start-ups en ondernemingen stellen vaak vragen en advies aan een advocaat of jurist ondernemingsrecht. Dat kan gaan over bijvoorbeeld zekerheden en financiering. Maar dat is niet het enige, want er worden ook vragen gesteld zoals hoe een NV, BV, CV, VOF of maatschap juridisch moet worden ingericht. Of vragen wat de meest passende juridische joint venture of samenwerkingsvorm is. Een advocaat ondernemingsrecht procedeert en adviseert vaak over vennootschapsrechtelijke kwesties. Denk bijvoorbeeld aan het ontslag van statutair bestuurders, overnames en fusies, bestuurdersaansprakelijkheid, aandeelhoudersconflicten en aandeelhoudersovereenkomsten.
De specialisaties bij het ondernemingsrecht
Bij vragen zoals het incasseren van openstaande facturen, betalingen, algemene voorwaarden en commerciële contracten kun je ook advies vragen bij een advocaat of jurist ondernemingsrecht. Dat geldt ook bij belangrijke beslissingen en momenten over de koop en huur van bedrijfspanden. Regelmatig komen er ook zaken voorbij zoals advisering over distributieovereenkomsten, franchise contract etc. Dit is onderdeel van het specialisme van de advocaat ondernemingsrecht.
Advocaten ondernemingsrecht zijn de beste sparringpartners
Zijn er economisch moeilijke tijden, dan ben je bij een advocaat ondernemingsrecht aan het juiste adres. Ze zijn de beste sparringpartner om tot het beste juridisch advies te komen op gebieden zoals faillissementen, insolventie en herstructureringen. Is de kans dat je als ondernemer failliet gaat, maar is je bedrijf of een gedeelte van je bedrijf nog rendabel en gezond, dan kan een dwangakkoord in het kader van de Wet homologatie onderhands akkoord uitkomst bieden. Laat je op deze onderwerpen goed adviseren door een advocaat ondernemingsrecht.
Hoe het zit met overnames en fusies
Een bedrijf kan op diverse manieren worden uitgebreid. Zo kan een bedrijf een ander bedrijf overnemen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van overname van aandelen of activa. Of het kan zo zijn dat twee bedrijven met elkaar fuseren. Bij dit soort transacties is er de juiste juridische voorbereiding nodig. Dit begint bij de fase van onderhandeling, ook wel intentieovereenkomst genoemd. Je moet je ervan bewust zijn dat wat partijen tijdens de intentieovereenkomst afspreken bindend kan zijn aangaande de definitieve overeenkomst. Bij dit soort dergelijke transacties hoort ook een degelijk boekenonderzoek. Komt tijdens dit onderzoek naar voren negatieve aspecten dan kan de overeengekomen prijs verlaagd worden. Of er kan een vrijwaring opgenomen worden in de uiteindelijke koopovereenkomst. Na het afronden van het boekenonderzoek worden de definitieve afspraken normaal gesproken vastgelegd in de koopovereenkomst, of eventueel in een huurkoopovereenkomst als betaling termijnen gewenst is.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.