Wat je moet weten als je als ondernemer werknemers uit het buitenland wilt halen

11 juli 2024 12:56

Wat je moet weten als je als ondernemer werknemers uit het buitenland wilt halen

Werknemers van over de grens halen kan een uitstekende manier zijn om specifieke vaardigheden of extra capaciteit binnen te halen. Het inzetten van buitenlandse arbeidskrachten is wel gebonden aan bepaalde regels. Ook brengt het verschillende overwegingen met zich mee. Houd bij het aannemen van buitenlandse werknemers rekening met de volgende punten.

1. Werkvergunningen en Visa

Afhankelijk van het land van herkomst van de werknemer en de duur van het verblijf, kunnen er verschillende soorten visums en werkvergunningen nodig zijn. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de vereisten en vraag tijdig de juiste vergunningen aan. Dit voorkomt vertragingen en mogelijke juridische complicaties.

2. Belastingen en Sociale Verzekeringen

Buitenlandse werknemers kunnen onderworpen zijn aan verschillende belasting- en sociale zekerheidsregels. Het is essentieel om te begrijpen welke belastingverplichtingen van toepassing zijn, zowel in Nederland als in het land van herkomst van de werknemer. Hiervoor is het raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur die ervaring heeft met internationale tewerkstelling.

3. Gunstige fiscale regelingen voor buitenlandse werknemers

De ET-regeling (extraterritoriale kosten) is een fiscale regeling die het voor werkgevers mogelijk maakt om een aantal zogeheten ‘extraterritoriale kosten’, zoals reiskosten en huisvestingskosten, belastingvrij te vergoeden aan seizoensarbeiders. Deze regeling is erg nuttig als je als ondernemer gedurende bepaalde seizoenen tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten wilt inzetten. Door gebruik te maken van de ET-regeling kun je de netto-inkomsten van je werknemers verhogen zonder dat het je als werkgever extra kost. Het nadeel is dat je werknemers minder sociale premies opbouwen.

Ook de 30% regeling is een fiscale faciliteit die bedoeld is om de extraterritoriale kosten van werknemers te compenseren. Het is echter niet hetzelfde als de ET-regeling. De 30% regeling is specifiek bedoeld voor buitenlandse werknemers die over een specifieke expertise beschikken. Met deze regeling kun je als werkgever 30% van het loon belastingvrij vergoeden om de extra kosten van verblijf in Nederland te dekken. Dit maakt Nederland aantrekkelijker voor buitenlandse specialisten en kan helpen om de beste talenten aan te trekken en te behouden.

4. Huisvesting en Integratie

Het vinden van geschikte huisvesting voor buitenlandse werknemers is cruciaal voor hun welzijn en productiviteit. Daarnaast kan het helpen om programma's te bieden die helpen bij de integratie, zoals taalcursussen en culturele workshops. Een goede integratie draagt bij aan een positieve werkervaring en hogere werknemerstevredenheid.

Kort samengevat is het belangrijkste verschil dat de 30% regeling voornamelijk bedoeld is voor kenniswerkers en expats, terwijl de ET-regeling ontwikkeld is voor minder geschoold werk.

5. Contracten en Arbeidsvoorwaarden

Zorg ervoor dat de arbeidscontracten voldoen aan zowel Nederlandse wetgeving als eventuele internationale verdragen. Dit omvat zaken zoals arbeidsduur, vakantie- en ziektedagen en ontslagvoorwaarden. Het is ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het salaris, inclusief eventuele vergoedingen en bonussen die van toepassing zijn op buitenlandse werknemers.

6. Cultuurverschillen en Diversiteit

Het werken met een diverse groep werknemers kan zowel uitdagingen als voordelen met zich meebrengen. Het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke cultuurverschillen en een inclusieve werkomgeving te creëren. Dit kan door trainingen en workshops aan te bieden die gericht zijn op interculturele communicatie en samenwerking.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.