Wat is omgevingsrecht en waarom is het belangrijk?
29 juni 2021 15:59
Het omgevingsrecht ziet toe op de leefomgeving waarin wij wonen. Je kunt hierbij denken aan de ruimtelijke ordening, natuur en het milieu. Het omgevingsrecht heeft niet alleen betrekking op particulieren, maar ook op bedrijven. Als je als bedrijf een nieuwe vestiging wilt openen en bouwplannen hebt, dan is het omgevingsrecht iets waar je rekening mee moet houden.
Het openen van een nieuwe vestiging
Wil je als bedrijf een nieuwe fabriekshal of een nieuw kantoorpand bouwen, dan krijg je te maken met de Wet ruimtelijke ordening. De gemeente legt in een bestemmingsplan vast welke gronden voor welke doeleinden bestemd zijn. Hier zijn regels op van toepassing zoals bepaalde bouwvoorschriften waar aan moet worden voldaan.
Aanvragen van de juiste vergunningen
Voor bouwwerkzaamheden kan het zijn dat er een omgevingsvergunning nodig is. Het is belangrijk om voordat er aan de bouw van een nieuw kantoorpand wordt begonnen inzicht te krijgen welke vergunningen er moeten worden aangevraagd. Het is dan aan te raden om een omgevingsrecht jurist in te huren omdat het belangrijk is dat vergunningen op de juiste manier worden aangevraagd voordat er investeringen worden gedaan. Je krijgt te maken met verschillende wetten zoals de Woningwet, het Bouwbesluit en gemeentelijke bouwverordeningen. Niet voor alle bouwwerkzaamheden hoeven vergunningen te worden aangevraagd.
Omgevingsvergunning
In 2010 is de omgevingsvergunning ingevoerd. Hieronder vallen zo’n 25 vergunningen waaronder de milieuvergunning, de gebruiksvergunning en de bouwvergunning. Een milieuvergunning heb je als bedrijf nodig wanneer je werkt met stoffen die schade kunnen toebrengen aan het milieu of wanneer je op een andere manier gevaar of overlast veroorzaakt voor het milieu. Een bouwvergunning is vaak, maar niet altijd nodig voor het uitvoeren van bouwwerkzaamheden
Niet eens met een besluit van de gemeente
Als je bouwvergunning is afgewezen door de gemeente kun je hierover in bezwaar gaan. Word je bezwaar afgewezen dan moet je een beroepsschrift indienen. Dit moet je uiterlijk 6 weken nadat de gemeente het bezwaar heeft afgewezen. De gemeente zal nu een reactie geven in een verweerschrift. De rechtbank zal de gemeente vragen om alle stukken rondom de aanvraag in te dienen. De rechtbank zal hierop besluiten of er een zitting komt. Als dit niet het geval is volgt er een vereenvoudigde behandeling. Dat gebeurt als de stukken zo duidelijk zijn dat er geen twijfel bestaat. Zittingen rondom een omgevingsvergunning zijn openbaar. Dat betekent dat iedereen de zitting bij kan wonen. De rechter zal vervolgens uitspraak doen. Verklaart de rechter het beroep gegrond, dan word jij in het gelijk gesteld. Hij kan daarbij vragen de gemeente het bezwaar opnieuw te behandelen en daarbij de uitspraak van de rechtbank in mee te nemen. De rechtbank kan er ook voor kiezen om zelf een besluit te nemen. Word je beroep gegrond verklaard? Dan kan het zijn dat je recht hebt op schadevergoeding. Het voeren van een gerechtelijke procedure is niet eenvoudig. Een omgevingsrecht jurist kan je helpen bij het afwikkelen van dergelijke geschillen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.