Wat is een smart office?

16 oktober 2024 16:12

Wat is een smart office?

Een slim kantoor is een kantoorruimte die is voorzien van vernieuwende werkplektechnologieën. Deze technologieën dragen bij aan een betere werkervaring, verhogen de productiviteit, verlagen de kosten en maken het gebruik van energie efficiënter. Heb je wel eens gehoord van een smart office, maar weet je niet precies wat het inhoudt en zou je een plan willen ontwikkelen om de werksfeer in je organisatie te optimaliseren? Hier volgen een paar tips.

De slimme werkplek

Een slimme werkplek maakt doorgaans gebruik van technologie om medewerkers te verbinden en ze te integreren met hun werklocatie, of je nou op kantoor Gent werkt of thuis. Het doel is om werkruimtes aan te passen aan nieuwe werkmethoden door middel van technologie. In de eerste plaats kun je fysieke werkruimtes inrichten voor actief werken, zoals brainstorm- en huddle rooms, telefoonhokjes, concentratieplekken of  loungeplekken. Daarnaast biedt software de mogelijkheid om realtime informatie en workflows te genereren.

Telewerken en de intelligente werkplek

Een Smart Office wordt slim door het gebruik van IoT-apparaten zoals sensoren en panelen. Met sensoren kun je bijvoorbeeld de bezettingsgraad van het kantoor nauwkeurig meten, wat handig is voor het optimaliseren van de ruimte. Dit helpt bij het verbeteren en vernieuwen van de kantooromgeving. Slimme panelen spelen ook een rol, omdat ze bijdragen aan het beheren van de werkomgeving en de algehele ervaring van werknemers verbeteren. Heb jij al nagedacht over welke slimme technologieën je op kantoor

Samenwerking

Samenwerken op je werk is van belang om goed te functioneren. Door de groei van telewerken is het kantoor een locatie geworden waar werknemers niet alleen hun eigen taken vervullen, maar ook een plek waar samenwerking meer nadruk krijgt. Voor kenniswerkers is dit een cruciaal element, aangezien samenwerking met anderen ideeën genereert voor het oplossen van problemen en het bevorderen van innovatie. De werkplekken dienen daarom volledig ingericht te zijn voor samenwerking en het uitwisselen van ideeën.

Beschikbare vergaderruimtes

Het is prettig dat vergaderruimtes altijd toegankelijk zijn wanneer medewerkers ze nodig hebben. Ervaring toont aan dat vergaderruimtes vaak als bezet worden gezien, hoewel ze in werkelijkheid niet gebruikt worden. Met slimme tools maak je de werkelijke bezetting van vergaderruimtes beter inzichtelijk, niet alleen dankzij reserveringssoftware, maar ook door de bezetting van kamers in real-time weer te geven, zoals sensoren die aangeven of een kamer bezet is of niet.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.