Wat is een geluiddichte kamer en waar wordt het voor gebruikt?

4 november 2022 09:31

Wat is een geluiddichte kamer en waar wordt het voor gebruikt?

Een dode kamer of een anechoïsche kamer, misschien heb je er wel eens van gehoord. Deze geluiddichte kamers fascineren veel mensen omdat er écht niks gebeurt in zo’n ruimte. Dat is dan ook de reden dat niemand het daar een uur volhoudt zonder het mentaal vol te houden of zelfs te gaan hallucineren. Maar waar is zo’n ruimte eigenlijk goed voor en hoe wordt zo een kamer gemaakt die mensen zo makkelijk met in principe niks mentaal kan breken? In deze blog vertellen we je er alles over.

Waarom bestaat een geluiddichte kamer?

De dode kamer werd aanvankelijk bedacht als echovrije kamer voor het testen van onder andere microfoons en antennes. Er moest hiervoor een ruimte worden gemaakt die vrijwel al het geluid en straling kan afvoeren voordat het weerkaatst. Het absorberen van deze golven doe je door ze alle kanten op te laten kaatsten behalve de kant waar het vandaan kwam. Hierdoor komt geluid niet meer terug de ruimte in zoals je in principe gewend bent. Daarom voelt geluid in een echovrije kamer een stuk doffer aan.

Nog stiller dan de anechoïsche kamer; de dode kamer

De overtreffende trap van de echovrije kamer is de dode kamer. Hier is niet alleen geen echo meer en gaat er geen geluid meer uit. Ook is deze dusdanig geïsoleerd dat er niets meer binnen komt; geen geluid, geen licht en geen straling. Sommige dode kamers zijn zelfs uitgerust met schokbrekers zodat er ook geen trillingen waar te nemen zijn. Wanneer je het licht uitzet in deze ruimte, is er dus geen enkele externe prikkel meer voor je brein om waar te nemen.

Hoe wordt een kamer volledig anechoïsch, stil en vrij van straling gemaakt?

Een anechoïsche of dode kamer moet dus extreem absorberend zijn voor geluid en straling. Dit wordt meestal gedaan met puntig piepschuim, of polystyreen om precies te zijn. Van dit materiaal kunnen lange punten gemaakt worden die vrijwel alle geluidsgolven kunnen absorberen. DMAS uit Nederland maakt absorbers als deze. Geluidsgolven en andere straling verplaatsen zich op een bepaalde frequentie. Hoe lager de frequentie, hoe langer de golf. Bij lange golven duurt het langer tot de hele golf is geabsorbeerd door het materiaal. Daarom moeten die punten dus zo lang zijn en ziet een anechoïsche of dode kamer eruit zoals hij eruit ziet.

De meest stille kamer ter wereld

Voor het meten van microfoons en andere audioapparatuur is een dode kamer dus heel geschikt, maar niet voor het menselijk brein. De beste dode kamer ter wereld staat in het Orfield laboratorium in Minnesota, VS. Deze kamer houdt maarliefst 99.99% van al het geluid tegen. Hier is het dus écht stil en écht donker. Deze ruimte wordt onder andere gebruikt voor astronauten om te kijken hoe lang zij het volhouden in de ruimte, die ook volledig anechoïsch is. Astronauten worden op deze manier getraind om te gaan met een totaal gebrek aan prikkels.

Wat doet een dode kamer met mensen?

Wanneer je brein geen enkele prikkel krijgt om te verwerken, focust het zich eerst op waar het wel prikkels vandaan kan halen. Dat is alleen van jezelf, want in de rest van de kamer is niks. Je zult dus eerst je eigen ademhaling ontzettend merken door een gebrek aan bijgeluid, maar al snel zul je ook je bloed door je aderen horen stromen en zelfs je ingewanden horen werken. Het hoeft helemaal niet lang te duren voordat je als het ware wordt van jezelf. Vrijwel iedereen begint binnen een half uur te hallucineren. Dit zijn eigenlijk prikkels die je brein zelf aanmaakt om zichzelf bezig te houden bij een gebrek aan externe stimulansen. Er is geen mens die het ooit ook maar een uur vol heeft weten te houden in deze kamer. Het record staat op naam van een journalist die al na 45 minuten naar buiten moest! Hoewel rust en stilte voor veel mensen enorm prettig lijkt, blijkt ook hier dat teveel van het goede ook zeker mogelijk is.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.