Wat is circulair bouwen en wat komt er bij kijken?

29 november 2022 08:43

Wat is circulair bouwen en wat komt er bij kijken?

Circulair bouwen is een duurzame manier van bouwen waarbij herbruikbare grondstoffen worden gebruikt. Bijvoorbeeld gebruike planken en sloophout of stalen constructies die hergebruikt worden. Circulair bouwen is duurzaam en houdt rekening met het milieu. In dit artikel lees je alles over circulair bouwen en wat erbij komt kijken.

Circulair bouwen, wat is dat?

Van alle grondstoffen is er maar een beperkte voorraad aanwezig. Het winnen van grondstoffen brengt veel vervuiling met zich mee. Bij het bouwen van huizen worden er vaak fossiele grondstoffen gebruikt. Tegenwoordig kan dat ook anders, namelijk met circulair bouwen. Circulair bouwen is onderdeel van de circulaire economie. Hiermee worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Circulair bouwen wordt steeds populairder en dat is natuurlijk goed nieuws!

Minder vervuiling

Je spreekt van circulair bouwen als er zo min mogelijk nieuwe grondstoffen worden gebruikt bij de bouw en als er zo min mogelijk vervuiling plaatsvindt. Hierbij kijk je naar de hele keten, dus van ontwerp tot bouw en exploitatie van het gebouw en niet alleen naar de materialen die gebruikt worden.

Circulair ingerichte keten

De gehele keten wordt zo circulair mogelijk ingericht. Ook energiebesparing en duurzaamheid zijn belangrijke kenmerken van circulaire bouw. Het gebouw moet zo onderhoudsvriendelijk mogelijk ontworpen worden en het liefst helemaal zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie.

Materialen

Een belangrijk aspect bij circulaire bouw is het gebruik van materialen. Hierbij is het belangrijk dat inzichtelijk wordt gemaakt welke materialen zijn gebruikt en hoe ze zijn verwerkt. Bij materialen die gebruikt kunnen worden in de circulaire bouw kun je denken aan tweedehands houten planken die uit sloophouten balken gezaagd worden.

Staal

Een ander voorbeeld van een circulair product is staal. Staal is goed recyclebaar. Staalconstructies worden steeds vaker met boutverbindingen gemaakt in plaats van lasverbindingen. Hierdoor kunnen gedeeltes van de constructies makkelijker worden hergebruikt. Het nadeel van staal is dat het product is gemaakt van ijzererts, waardoor het in fossiel gestookte hoogovens wordt gemaakt. Toch is ook de staalproductie in beweging. Staalproducenten werken aan hoogovens die werken op waterstoffen, waarmee de afschaffing van fossiele brandstoffen in gang is gezet.

Biobased materialen

In toenemende mate worden er biobased materialen gebruikt in de bouw. Deze bouwmaterialen worden gemaakt van allerlei biologische grondstoffen zoals bermgras, vlas, stro, bamboe en hennep vezels. Deze grondstoffen hebben met elkaar gemeen dat ze opnieuw kunnen groeien en daardoor onuitputtelijk zijn. Veel van deze materialen hebben nog een aantal beperkingen wat betreft de eisen van de bouw. Om bijvoorbeeld tot de gewenste isolatiewaarden moet er van de materialen meer worden gebruikt. Dit betekent vaak minder ruimte in het gebouw. Voor sommige opdrachtgevers wordt dit als probleem ervaren.

Waar komen circulaire bouwmaterialen vandaan?

Bij het slopen van gebouwen komen vaak bouwmaterialen en hout vrij die opnieuw gebruikt kunnen worden. Deze materialen worden gedemonteerd en opgeslagen, en kun je kopen bij een circulaire bouwmarkt. De materialen worden daarmee weer teruggebracht in het bouwproces van nieuwe constructies. Zo maak je maximaal hergebruik mogelijk en verminder je verspilling. Deze bouwmaterialen waren anders bij het bouwafval terecht gekomen of waren gerecycled in nieuwe producten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.