Wat is affiliate marketing?

11 augustus 2023 09:09

Wat is affiliate marketing?

Hoor jij steeds vaker over affiliate marketing en vraag je je af: affiliate marketing, wat is dat?

Er wordt vaak gezegd dat het dé methode is om slapend rijk te worden en dat iedereen een affiliate kan worden.

Wat houdt deze marketingmethode precies in? Hoe start je als affiliate? En wat zijn de voor- en nadelen van affiliate marketing? Wij vertellen je er alles over.

Affiliate marketing in het kort

Als affiliate beveel je een product of dienst aan op jouw website of op social media. Je plaatst een link naar de pagina waar dit product of deze dienst verkocht wordt.

Je verdient elke keer dat iemand op deze link klikt en je kunt zelfs meer verdienen wanneer jouw sitebezoeker zich laat doorverwijzen en het product of de dienst daadwerkelijk koopt.

Houd jij van bloggen of het maken van content? Dan is affiliate marketing wellicht iets voor jou!

Hoe werkt affiliate marketing precies?

Bij affiliate marketing zijn twee of drie partijen betrokken. Er is altijd een affiliate, ook wel publisher genoemd.

Laten we als voorbeeld zeggen dat je een affiliate bent die blogt over koken. Je beveelt in je blogs graag kookgerei en kookboeken aan. Je linkt naar een site waar de aanbevolen producten worden verkocht.

De tweede partij is de adverteerder. De adverteerder verkoopt de producten die jij aanbeveelt en hij betaalt voor de promotie die jij voor hem regelt.

Een mogelijke derde partij is een affiliate programma. Deze partij bemiddelt tussen de affiliate en de adverteerder.

Wil jij direct goed beginnen met affiliate marketing? Neem dan eens een kijkje op deze pagina >>

Wat kun je met affiliate marketing verdienen?

Wat affiliates verdienen, is afhankelijk van veel factoren. Niet alleen de hoeveelheid sitebezoekers is belangrijk, maar bijvoorbeeld ook de commissiepercentages.

Als je commissie verdient voor de verkoop van een product wanneer de koper via jouw site op de productpagina terecht is gekomen, kun je hier veel geld mee verdienen.

Hoeveel je aan commissie verdient, verschilt per product en adverteerder. Met de verkoop van cursussen en evenementen is veel commissie te verdienen, soms tot wel 50%.

Voor veel producen is de commissie een stuk lager, vaak rond de 5%.

Het is dus lastig te zeggen hoeveel je met affiliate marketing gaat verdienen. Toch kan het al snel een paar tientjes tot honderden euro’s per maand zijn.

Sommige affiliates pakken affiliate marketing echt groots aan en verdienen zelfs duizenden euro’s per maand.

Er zijn tal van affiliate marketing voorbeelden te vinden die je het potentieel van affiliate marketing laten zien.

Als affiliate aan de slag – hoe doe je dat?

Enthousiast geworden en wil je met affiliate marketing beginnen? Volg dan deze stappen:

  • Vind een affiliateprogramma
  • Meld je aan
  • Bepaal wat je wilt promoten
  • Verkrijg een link voor ieder product
  • Deel deze links op je website of op social media
  • Verdien commissie wanneer er op jouw link geklikt wordt

Volg de beste affiliate marketing tips

Een succes maken van affiliate marketing? Maak dan gebruik van de beste affiliatemarketingtips.

1. wacht niet te lang met je inschrijven bij affiliatenetwerken

Heb je een website opgezet en staan hier vijf of zes artikelen op? Meld je dan aan bij een affiliate netwerk.

Als je dit pas doet nadat je 100 artikelen hebt geschreven, dan zul je bij al deze artikelen de affiliate links nog moeten plaatsen. Veel dubbel werk dus.

Bovendien loop je een hoop verdiensten mis. De websitebezoekers die de blogs al hebben gelezen voor je je had aangemeld bij een affiliate netwerk, hadden namelijk niet de mogelijkheid om op de links te klikken.

2. lees de voorwaarden van affiliatenetwerken goed door

Als je gebruikmaakt van een affiliate netwerk, dan heb je te maken met twee soorten voorwaarden.

Je moet niet alleen rekening houden met de programmavoorwaarden van de adverteerder, maar ook met de standaardvoorwaarden van het affiliate netwerk.

Programmavoorwaarden kunnen sterk verschillen per adverteerder en als je je niet aan de voorwaarden houdt, kan het zijn dat de adverteerder je weigert te betalen. Lees de voorwaarden dus altijd goed door.

3. zet de link aan het begin van de tekst

Niet iedereen die bij een blogbericht terechtkomt, zal het blogbericht volledig lezen. Als je links onderaan het bericht zet, loop je dus waarschijnlijk veel klikken mis.

Ook zullen degenen die het bericht wel volledig lezen de link misschien over het hoofd zien. Zet de link daarom meer aan het begin van de tekst, bijvoorbeeld na de inleiding.

4. volg een affiliatemarketing cursus

Wil je het beste halen uit jouw carrière als affiliate? Volg dan een affiliate marketing cursus.

Online zijn er veel cursussen te vinden, voor zowel beginners als affiliates die graag hun vaardigheden willen verfijnen.

De cursus die wij aanbevelen is Affiliate Marketing Mastery.

5. wees betrouwbaar

Om succesvol te worden en te blijven, is het belangrijk dat je lezers jou vertrouwen. Promoot dus niet zomaar elk product of elke dienst.

Als je een product promoot dat eigenlijk helemaal niet zo goed is, zullen jouw sitebezoekers al snel hun vertrouwen in je verliezen en op zoek gaan naar een andere blogsite.

Schrijf over producten en diensten die goede reviews krijgen en die je zelf ook echt wilt aanbevelen.

6. verfijn je schrijfstijl

Vooral als je blogs schrijft, is een prettige schrijfstijl belangrijk. Kijk naar je doelgroep. Houden zij van een professionele, levendige, formele of informele schrijfstijl?

Let ook goed op je spelling en grammatica. Je komt betrouwbaarder en professioneler over wanneer er geen schrijffoutjes op je pagina’s staan.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Weinig zorgen

Als affiliate investeer je enkel tijd in je berichten. Jouw taak is het informeren van potentiële klanten en het promoten van producten of diensten.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over voorraadbeheer of het leveren van producten. Je hebt dus eigenlijk vrij weinig te verliezen, maar veel te winnen.

Je creëert een passieve inkomstenbron voor jezelf

In het begin zul je tijd moeten investeren. Je moet een site opzetten en verschillende artikelen schrijven alvorens je je kunt aanmelden bij een affiliate netwerk.

Zodra alles is opgezet en draait, is jouw inkomen als affiliate echter vrij passief.

Ook als je even geen nieuwe blogs schrijft, blijf je namelijk verdienen wanneer bezoekers op je site reeds geschreven blogs lezen en op de links klikken.

Je kunt er aardig wat mee verdienen

Hoewel het belangrijk is realistische te blijven – niet iedereen zal veel verdienen – heeft affiliate marketing een hoog verdienpotentieel.

Als je serieus met deze vorm van marketing aan de slag gaat, is er veel mogelijk. Hoe meer sitebezoekers je krijgt, des te meer kun je met affiliate marketing verdienen.

Kleven er ook nadelen aan affiliate marketing?

Hoewel affiliate marketing ontzettend veel te bieden heeft, zitten er ook een aantal nadelen aan.

Dit kan beginnende affiliates ontmoedigen, maar als je doorzet, zul je merken dat affiliate marketing het absoluut waard is.

Resultaten vragen om geduld

Je zult niet van de ene op de andere dag geld gaan verdienen met affiliate marketing. Het zal even duren voor je resultaten gaat zien.

Vooral als je een pas opgezette site hebt die laag in de Google ranking staat. Zodra je site succesvol wordt en je steeds meer bezoekers aantrekt, zul je meer gaan verdienen.

Affiliate marketing biedt geen vast inkomen per maand

Jouw inkomen is afhankelijk van het aantal klikken op links. De ene maand zul je meer verdienen dan de andere.

Raak niet teleurgesteld als het de ene maand een beetje tegenvalt. Langzaam maar zeker zul je meer gaan verdienen.

Het product dat je promoot kan offline gaan

Je promoot een product en opeens gaat dit product offline. Dit is heel vervelend, zeker als je hele blog om dat ene product draait.

Affiliate marketing in een notendop

Affiliate marketing is een geweldige manier om online geld te verdienen. Schrijf berichten op je social media of start een website. Voeg links toe en geniet van je inkomsten

 Affiliate marketing vraagt om geduld, vooral als je pas begonnen bent. Als je doorzet en gebruikmaakt van de beste affiliate marketing tips hierboven zul je echter de vruchten plukken van je harde werk.

Wij wensen je veel succes!

Wil jij direct goed beginnen met affiliate marketing? Neem dan eens een kijkje op deze pagina >>

Meer relevante artikelen:

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.