Wat het nieuwe regeerakkoord voor jouw onderneming betekend
16 september 2024 13:47
Vrijdagmiddag presenteerde het kabinet het regeerakkoord. Eerder kwamen ze al met een hoofdlijnenakkoord waarin stond welke richting ze op willen op gebieden zoals asiel, klimaat, bestaanszekerheid, en ondernemingsklimaat. Dit is regeerakkoord is in essentie een verder uitgewerkte versie hiervan waarin meer details en cijfers duidelijk zijn. In dit artikel leggen we van enkele nieuwe regels en beleidsplannen uit wat deze voor impact ze op jouw onderneming moeten hebben.
Lastenverlichting en fiscaal beleid
Het kabinet verlaagt de fiscale lasten voor bedrijven door onder andere de renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting te verminderen en de afschaffing van de inkoop van eigen aandelen terug te draaien. Dit zorgt voor directe financiële voordelen voor ondernemers.
Regeldruk verminderen
Er worden maatregelen genomen om de regeldruk voor bedrijven te verlichten. Dit omvat het terugdringen van nationale regels die verder gaan dan Europese wetgeving en het vergemakkelijken van naleving van regels. Dit moet ondernemers helpen zich meer op hun kernactiviteiten te richten.
Betere toegang tot financiering
Het kabinet introduceert een "Financieringshub" om mkb-ondernemers makkelijker toegang te geven tot financiering. Daarnaast wordt gewerkt aan betere samenwerking met financiële instellingen en versterking van het financieringsklimaat.
Fysieke en digitale infrastructuur
Het kabinet zet in op het creëren van voldoende fysieke ruimte voor bedrijven, met aandacht voor bedrijventerreinen en infrastructuur. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in digitale infrastructuur, met als doel de concurrentiepositie en innovatiekracht van bedrijven te versterken.
Arbeidsmarkt krapte verlichten
Ook wordt in het regeerakkoord veel aandacht besteed aan de arbeidsmarkt. De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met een historisch personeelstekort, wat de kwaliteit en toegankelijkheid van publieke en private diensten onder druk zet. Door een gebrek aan werknemers vallen diensten weg, zoals bijvoorbeeld minder openbaar vervoer en uitval van lessen door lerarentekorten.
Deze krapte zal naar verwachting aanhouden vanwege vergrijzing en een stagnerend arbeidsaanbod. Nederland past zich hierop aan door hogere lonen en investeringen in arbeidsproductiviteit, maar deze maatregelen vergen tijd. Het kabinet zet daarom in op vijf strategische lijnen: verbeteren van de kwaliteit van werk, versterken van de economie, verhogen van de productiviteit, vergroten van duurzame arbeidsmarktparticipatie, en verbeteren van de match tussen werkzoekenden en werkgevers. Dit beleid wordt uitgewerkt in een brede arbeidsmarktagenda en zal in samenwerking met sectoren en sociale partners worden vormgegeven.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.