Wat gebeurt er met je bedrijf na je overlijden?
17 februari 2023 09:20
Het is iets waar je misschien niet graag over nadenkt: wat gebeurt er met je bedrijf als je er niet meer bent? Maar stel dat je als zelfstandig ondernemer komt te overlijden, wat gebeurt er dan met je bedrijf? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je bedrijf en je nabestaanden goed achter te laten.
Overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering afsluiten
Het kan handig zijn om een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering af te sluiten. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden gedurende een bepaalde periode een uitkering krijgen zodat zij niet in de financiële problemen komen. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat je uitvaart verzekerd is. Wat kost een crematie, of een begrafenis vraag je je misschien af. Een begrafenis of een crematie bij een uitvaartcentrum kost al snel een paar duizend euro. Kosten waar je je nabestaanden liever niet mee wilt opzadelen.
Maak een testament
In een testament schrijf je op wie je bedrijf erft en wie je opvolger wordt. Beschik je over veel vermogen, dan kan een testament helpen om de erfbelasting voordeliger af te wikkelen. Het beste kunnen je een testament opstellen bij de notaris. Deze weet precies wat er allemaal in moet staan.
Wettelijke erfrecht
Heb je geen testament gemaakt? Dan treedt het wettelijk erfrecht in werking. Het erfrecht bepaalt wie het bedrijf erft en hoeveel zij ieder erven. De bezittingen en schulden van de onderneming gaan over op de erfgenamen.
Maatschap of VOF
In het geval van een maatschap of een vof kan het handig zijn om bedingen in het vennootschaps of maatschapscontract op te nemen. Zo zorg je ervoor dat de vof of de maatschap na je overlijden niet uit elkaar valt. Zo kunnen de overblijvende vennoten of maten de onderneming voortzetten.
Voortzettingsbeding
Met dit beding kun je regelen dat de rechtsverhoudingen tussen de overgebleven vennoten in stand blijft na je overlijden. De vennootschap wordt hierdoor niet ontbonden.
Verblijvensbeding
Hiermee gaat je aandeel bij overlijden over naar de overgebleven maten of vennoten. Ze keren aan de erfgenamen dan de waarde uit van dat aandeel in een geldbedrag.
Overnamebeding
Met een overnamebeding kun je regelen dat de zaken die juridisch gezien het eigendom zijn van de overledene kunnen worden overgenomen door de overgebleven vennoten of maten.
Toescheidingsbeding
Neem je dit beding op dan gaat het aandeel van de overledene niet automatisch over op de overgebleven vennoten of maten. De toedeling hangt af van de overeenkomst die de overledene met zijn erfgenamen heeft. Het aandeel moet dus aangeboden worden aan de overgebleven maten of vennoten.
ZZP’er
Als zzp’er heb je veel kennis over je bedrijf, maar vaak ben je de enige met deze kennis. Zorg er daarom voor dat je vastlegt voor je nabestaanden waar zij je wachtwoorden van je facturatieprogramma, social media accounts en belangrijke telefoonnummers kunnen vinden. Zorg er voor dat je nabestaanden op de hoogte zijn over het reilen en zeilen binnen je bedrijf. Dit scheelt je nabestaanden een hoop speurwerk.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.