Wat gebeurt er als een van je medewerkers letselschade oploopt op kantoor

24 juni 2024 14:20

Wat gebeurt er als een van je medewerkers letselschade oploopt op kantoor

Als ondernemer is de veiligheid van je medewerkers een van je hoogste prioriteiten. Helaas kunnen ongevallen op de werkvloer altijd gebeuren, hoe voorzichtig je ook bent. Wanneer een van je medewerkers letselschade oploopt op kantoor, is het belangrijk om snel en effectief te handelen. We geven je een overzicht van de stappen die je moet nemen en hoe je het beste kunt omgaan met zo'n situatie.

Directe actie: medische hulp

Het eerste en belangrijkste wat je moet doen, is ervoor zorgen dat de gewonde medewerker onmiddellijk medische hulp krijgt. Als het een ernstig ongeval betreft, ga je naar de eerste hulp of bel je 112, anders neem je contact op met een huisarts. De gezondheid en welzijn van de medewerker staat natuurlijk voorop.

Vastleggen en melden

Na het ongeval moet je het incident grondig documenteren en vastleggen. Je moet een ongevalsrapport invullen waarin alles staat over het ongeval, inclusief datum, tijd, locatie en eventuele getuigen. Zorg dat alle relevante informatie vastgelegd wordt. Dit kan later van groot belang zijn voor verzekeringsclaims en juridische procedures. Neem dan ook zo snel mogelijk contact op met de bedrijfsverzekeraar om het ongeval te melden. De verzekeraar zal letselschade hulp aanbieden en je begeleiden bij de verdere stappen. Het tijdig melden van het incident is van groot belang om ervoor te zorgen dat de medische kosten en eventuele andere uitgaven worden gedekt.

Juridische verplichtingen en arbeidsinspectie

Afhankelijk van de ernst van het letsel, kan het noodzakelijk zijn om het ongeval te melden bij de arbeidsinspectie. Dit is verplicht bij ernstige ongevallen, zoals blijvend letsel, ziekenhuisopname of overlijden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wettelijke verplichtingen en handel hiernaar. Letselschade advocaten kunnen hierbij helpen en adviseren wat je moet doen.

Communicatie en re-integratie

Het is belangrijk om tijdens deze periode goed contact met de gewonde medewerker en zijn of haar familie te houden. Biedt ondersteuning waar mogelijk en luister goed naar wat er nodig is. Blijf op de hoogte van wat er speelt qua medische afspraken en toon empathie. Een goede communicatie helpt de vertrouwensrelatie te behouden. Na de herstelperiode van de medewerker is het belangrijk om samen een re-integratieplan op te stellen. Werk samen met de arbodienst en de medewerker om een plan te maken dat rekening houdt met de medische adviezen en de mogelijkheden van de medewerker. Dit kan betekenen dat de medewerker stapsgewijs weer aan het werk gaat met eventueel aangepaste taken of werktijden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.