Wat als het mis gaat op de werkvloer
6 juni 2018 13:42
Soms gaat het mis op de werkvloer. Vorig jaar werd er meer dan 4000 keer melding gemaakt van een bedrijfsongeval. Het werkelijke aantal ongelukken ligt vermoedelijk een stuk hoger. Werkgevers zijn namelijk alleen verplicht om incidenten te melden waarbij medische behandeling door een arts noodzakelijk was. Alle ongelukken waar een pleister of een ijspakking bij moesten komen zijn niet meegeteld. De momenten waarop het net goed afliep ook niet.
Stijging aantal bedrijfsongevallen
De Inspectie Sociale Zaken en Veiligheid zag een stijging van 12% in het aantal bedrijfsongevallen. De organisatie maakt zich zorgen over deze toename. In een interview met de NOS verklaarde Mark Kuipers, inspecteur-generaal van de insectie dat werknemers vaak ongezond en onveilig werken omdat er sprake is van tekortschietende arbeidsveiligheid.
Passende kleding op de werkvloer
Een simpele maatregel om de arbeidsveiligheid op de werkvloer te vergoten is het gebruik van veiligheidskleding en veiligheidsschoenen. Soms wordt er bezuinigd op een veilige outfit. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk aan een medewerker zonder veiligheidsschoenen die een zwaar stuk metaal op zijn voeten krijgt of een medewerker die met chemische stoffen in aanraking komt omdat zijn werkkleding hem niet beschermt.
Top 5 van veelvoorkomende ongelukken op het werk
Het CBS heeft onderzoek gedaan naar de aard van de ongelukken op de werkvloer. Een top 5 van de meest voorkomende bedrijfsongevallen:
- Uitglijden, struikelen of vallen
- Letsel door agressie: bijten, schoppen of bedreigingen. Deze vorm van bedreigingen komt voor in onder andere de geestelijke gezondheidszorg en in justitiële inrichtingen.
- Letsel door een vallend voorwerp
- Beknelling: bijvoorbeeld in een machine
- Een val van grote hoogte
Gevaarlijke tijdstippen op de werkvloer
Valt er iets te zeggen over de tijdstippen waarop het vaak misgaat op de werkvloer? Ook dat is door het CBS onderzocht. Bedrijfsongevallen werden het meest gemeld tussen 09.00 uur en 11.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur. Ook is er sprake van gevaarlijke maanden: in oktober en november werd er het meest melding gedaan van een ongeval op de werkvloer.
Bedrijfsongevallen met dodelijke afloop
Het aantal ongevallen met dodelijke afloop is schrikbarend hoog. Vorig jaar kwamen 70 mensen om het leven bij een bedrijfsongeval. De meeste slachtoffers werkten in de bouw, industrie, handel of bij de afvalverwerking. Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Veiligheid is dit het gevolg van de groeiende economie. Hierdoor moet er onder hogere druk worden gewerkt en is de kans op fouten groter.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.