Wanneer moet je een zakelijke rekening openen?

30 augustus 2024 09:28

Wanneer moet je een zakelijke rekening openen?

Als eigenaar van een klein bedrijf of als zelfstandige vraag je je misschien af ​​of het nodig is om een ​​aparte zakelijke bankrekening te openen, los van je persoonlijke bankrekening. In dit artikel geven we via zes voordelen aan dat een aparte zakelijke bankrekening openen wel degelijk een goed idee is.

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een bankrekening die je uitsluitend gebruikt voor je bedrijf. Bijvoorbeeld voor betalingen van klanten, aanschaf van apparatuur en loonuitgaven.

Is een zakelijke bankrekening openen een wettelijke verplichting?

Als je je bedrijf als een besloten vennootschap hebt opgezet, ben je wettelijk verplicht om een ​​zakelijke bankrekening te gebruiken voor zakelijke uitgaven, in plaats van een persoonlijke rekening. Dit komt doordat een bv een rechtspersoon is en zelf rechten en plichten heeft, los van jou als eigenaar. Daarom moeten de rekeningen en financiële zaken gescheiden worden gehouden.

Zelfstandige ondernemers zijn daarentegen wettelijk niet verplicht om een ​​zakelijke bankrekening te openen. Dit komt omdat hun bedrijf niet juridisch gescheiden is van hen. Ondanks dit kunnen sommige zelfstandigen toch de voorkeur geven aan een zakelijke bankrekening.

De voordelen van een zakelijke bankrekening

Zakelijke bankrekeningen maken het niet alleen gemakkelijker om zakelijke en persoonlijke uitgaven te scheiden, ze bieden ook een scala aan voordelen die we hieronder zullen bespreken.

1. Je bedrijf komt geloofwaardiger over

Een zakelijke bankrekening gebruiken om betalingen van klanten te ontvangen, ziet er professioneler uit dan gegevens van je persoonlijke bankrekening te verstrekken. Dit laat zien dat je een legitiem bedrijf hebt en helpt op zijn beurt vertrouwen op te bouwen.

2. Je vraagt makkelijker een zakelijke lening aan

Zakelijke leningen kunnen van essentieel belang zijn voor de groei van je bedrijf, maar veel banken bieden je geen lening of kredietlijn voor zakelijke doeleinden aan zonder een aparte zakelijke rekening.

In de algemene voorwaarden van de meeste banken staat ook dat zakelijke transacties niet zijn toegestaan ​​via je persoonlijke rekening.

3. Geniet van extra beloningen en functies

Zakelijke bankrekeningen bieden vaak voordelen en extraatjes. Bijvoorbeeld bedrijfskundige workshops, de kans om deel te nemen aan verschillende netwerkbijeenkomsten óf koppelingen met een boekhoudpakket.

4. Eenvoudig je financiën organiseren

Wanneer je persoonlijke uitgaven en zakelijke uitgaven gemengd zijn, kan het lastiger zijn om je zakelijke financiën bij te houden en te berekenen hoeveel je bedrijf uitgeeft en ontvangt. Met een aparte zakelijke rekening profiteer je van een snellere en een nauwkeurigere boekhouding.

5. Zorg voor nauwkeurige belastingaangiften

Als het aankomt op je jaarlijkse belastingaangifte invullen, is het veel gemakkelijker om je belastbare voordelen en aftrekposten te berekenen als je een aparte zakelijke rekening hebt. Als je zakelijke uitgaven gemengd zijn met je persoonlijke uitgaven, zul je al je persoonlijke uitgaven moeten doorspitten om je zakelijke uitgaven te vinden.

Als de Belastingdienst om meer informatie over je zakelijke financiën vraagt, hoeven ze bovendien alleen maar naar je zakelijke rekeningafschriften kijken en niet naar je persoonlijke financiën.

6. Bouw je zakelijke kredietscore op

Met een aparte zakelijke bankrekening kun je beginnen met een kredietgeschiedenis en je zakelijke kredietscore op te bouwen. Als je in de toekomst een zakelijke lening nodig hebt of een creditcard wilt aanvragen, vergroot een goede zakelijke kredietscore je kansen om geaccepteerd te worden.

Een zakelijke rekening openen is al met al een goed idee voor ondernemers met kleine bedrijven of zelfstandigen. Je komt bijvoorbeeld professioneler over, het komt van pas bij het organiseren van je financiën en je kunt zo problemen met je bank voorkomen.

Peter Westhof, Bankenvergelijking.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.