Wanneer is een vaststellingsovereenkomst handig?

10 december 2024 16:08

Wanneer is een vaststellingsovereenkomst handig?

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel VSO genoemd, wordt gebruikt voor het oplossen van geschillen tussen twee (of meer) partijen. De VSO is onderdeel van de Nederlandse wetgeving en wordt veel ingezet bij geschillen tussen werkgever en werknemer bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Het kan hierbij om diverse aanleidingen gaan, zoals een conflict, maar ook wegens bedrijfseconomische redenen. Het is sowieso een methode om de weg naar de kantonrechter of de tussenkomst van het UWV te voorkomen, en er onderling uit te komen. Veelal ondersteund door juridisch advies.

Sinds een wetswijziging in 2006 wordt de vaststellingsovereenkomst steeds vaker ingezet bij ontslag, aangezien de pro-forma ontbindingsprocedure is afgeschaft. Hiermee kon men de werkloosheidsuitkering (WW) van de werknemer veilig stellen, iets dat tegenwoordig kan worden gedaan via deze vaststellingsovereenkomst. Waarbij we meteen een knelpunt te pakken hebben.

VSO en WW

Een van de belangrijke redenen waarom een vaststellingsovereenkomst nodig is, is zodat een werknemer aanspraak kan doen op de WW-uitkering na het beëindigen van een arbeidscontract. Hiervoor dient de VSO echter wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Aangezien dit document wordt opgesteld door de werkgever, hebben werknemers soms de neiging om dit zonder het inwinnen van juridisch advies te ondertekenen. Met name als er geen sprake is van een conflict. Dit is echter onverstandig, aangezien dit kan betekenen dat de werknemer hierdoor geen recht heeft op een uitkering.

Het is namelijk noodzakelijk dat er in de vaststellingsovereenkomst staat dat het ontslag een neutrale reden heeft, oftewel dat dit niet het gevolg is van bijvoorbeeld onvoldoende functioneren of wangedrag door de werknemer. Net zoals het feit dat de werknemer geen WW-uitkering kan ontvangen als het ontslag op eigen initiatief is genomen. Ook dit moet dus worden opgenomen in de overeenkomst, ofwel dat de beëindiging het initiatief is van de werkgever.

Er is wel een mogelijkheid om er als werknemer onderuit te komen, gezien de verplichte bedenktijd van 14 dagen (die ook dient te worden opgenomen in het document). Mits de werknemer in de afgelopen 6 maanden hier geen gebruik van heeft gemaakt voor het ontbinden van een VSO.

Het belang van juridisch advies

Het wordt ten zeerste aangeraden door experts (waaronder ontslagadvocaten, juristen en het Juridisch Loket) om nooit zomaar iets te ondertekenen als werknemer. Evenals het overleggen van de VSO met een expert om fouten te herstellen en voor het toevoegen (of aanpassen) van clausules die in het voordeel zijn van de werknemer. Dit advies geldt overigens ook voor werkgevers, aangezien het opstellen van een rechtsgeldig contract geen eenvoudige opgave is.

In beide gevallen is het dus raadzaam om deskundig advies in te winnen, zeker gezien het feit dat het flinke gevolgen kan hebben voor de langere termijn. Een VSO is een handige manier om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, mits deze op de juiste manier wordt toegepast. Zelfs in het geval van een conflict is het een vlotte methode om er (indien gewenst via een bemiddelaar) samen uit te komen en een manier te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.