Waarom secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn

7 februari 2023 09:56

Waarom secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn

Naast primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, zijn primaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker. Enerzijds omdat medewerkers vaak de keuze hebben tussen meerdere banen en je met secundaire arbeidsvoorwaarden het verschil kunt maken, maar ook omdat medewerkers steeds vaker aangeven secundaire arbeidsvoorwaarden van groter belang te vinden dan salaris alleen. Voor we kunnen uitleggen wat het belang van secundaire arbeidsvoorwaarden in je HR- en salarisadministratie- en strategie is, geven we je eerst wat achtergrondinformatie.

Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Voor we dieper ingaan op secundaire arbeidsvoorwaarden, definiëren we eerst de arbeidsvoorwaarden. Het gaat in dit geval om afspraken die je maakt met medewerkers. Je houdt hierbij altijd rekening met:

  • De wetgeving
  • De geldende cao

In de cao staan vaak primaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het salaris en het aantal werkuren. Is er geen cao? Dan worden deze afspraken vaak vastgelegd in het arbeidscontract. Dit geldt niet alleen bij contracten voor onbepaalde tijd, maar voor alle contracten, zoals bijvoorbeeld ook voor min-maxcontracten en nulurencontracten

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire voorwaarden zijn letterlijk aanvullende voorwaarden op de primaire. Het gaat om afspraken die je maakt met medewerkers buiten de wetgeving of de cao. Het kan dan gaan om een vergoeding voor reiskosten, maar ook bijvoorbeeld het gebruik van een bedrijfsauto. Vakantiedagen en extra opleidingen binnen de sector behoren ook tot de meest gebruikte secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat is het nut van secundaire arbeidsvoorwaarden?

De vraag is nu natuurlijk: waarom zijn secundaire arbeidsvoorwaarden zo belangrijk voor een ondernemer?

  • Het maakt je bedrijf interessanter voor potentiële nieuwe talenten
  • Het draagt bij aan een goede dynamiek op de werkvloer
  • Het zorgt voor tevredenheid, en daarmee binding van personeel

Hoe gebruik je secundaire arbeidsvoorwaarden op een slimme manier?

Een lijst met secundaire arbeidsvoorwaarden opstellen is op zich niet moeilijk. De uitdaging zit hem vooral in het juist gebruiken en toepassen van deze voorwaarden. In feite moet je dan vooral vertrekken vanuit het standpunt dat je jouw medewerkers als ondernemer iets kunt bieden dat ze aantrekkelijk vinden. Het resultaat daarvan is dat ze liever voor je werken.

Belangrijk om te weten is dat arbeidsvoorwaarden zo effectief zijn, dat ze je onderneming zelfs aantrekkelijker kunnen maken dan een concurrent die een hoger loon biedt. Dit maakt secundaire arbeidsvoorwaarden dan ook interessant in een arbeidsmarkt waar goed personeel niet meteen voorhanden is, zoals we al noemden in de introductie.

Goede voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Hieronder vind je een duidelijk overzicht van enkele veelgebruikte en effectieve secundaire voorwaarden:

(Financiële)beloningen

Financiële beloningen kunnen een belangrijke toevoeging zijn aan een basisloon en zijn dan ook een krachtig hulpmiddel als secundaire arbeidsvoorwaarde. Denk maar aan:

  • Prestatiebonussen
  • Een dertiende maand
  • Kerstpakketten
  • Personeelsgeschenken

Transportmogelijkheden

Transport is belangrijk voor de meeste medewerkers, maar ook vaak duur. Volgende gunsten en tegemoetkomingen kunnen het werk aantrekkelijker maken:

  • Een mobiliteitsbudget
  • Een bedrijfsfiets- of auto (vaak is dat ook een primaire arbeidsvoorwaarde)
  • Een OV-kaart

Bedrijfsmiddelen

Tegenwoordig zijn er allerlei elektronische apparaten bijna onmisbaar op de werkvloer bij de meeste bedrijven. Onderstaande apparaten kun je ter beschikking stellen aan je personeel als secundaire arbeidsvoorwaarde:

  • Laptop
  • Mobiele telefoon
  • Tablet

Sport en vrije tijd

Ook voor een lagere prijs (of zelfs gratis) aan sport doen is een doeltreffende secundaire voorwaarden. Waarom is dat zo? Omdat de gezondheid van je medewerkers belangrijk is voor henzelf, maar ook voor jou. Hoe fitter en gezonder ze zijn, hoe beter ze presteren en hoe beter hun algemene motivatie.

Er zijn verschillende manieren waarop je sport- en vrijetijdsbestedingen kunt toepassen als secundaire arbeidsvoorwaarden:

  • Een gezamenlijke sportruimte in je organisatie
  • Korting op een sportabonnement
  • Bootcamps en andere teambuildingactiviteiten organiseren

Ten slotte kan je het overwerk van je medewerkers ook omzetten in vrije tijd, bijvoorbeeld via een arbeidstijdverkorting of ATV. Niets zal je werknemers meer motiveren dan een dagje vrijaf wanneer ze dat nodig hebben.

Pak het slim aan met de WKR

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn interessant als je de motivatie van je medewerkers een niveau hoger wilt tillen, maar ze kosten natuurlijk geld. Gelukkig is het vaak mogelijk om een deel van die gemaakte kosten onder te brengen in de WKR. De werkkostenregeling biedt je de mogelijkheid om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen te doen aan je medewerkers.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.