Waarom ondernemers plezier krijgen van meer groen

3 juli 2023 09:58

Waarom ondernemers plezier krijgen van meer groen

Is een groene werkomgeving iets voor de happy few? Voor veel mensen is een werkomgeving toch vooral versteend met noodzakelijke parkeergelegenheid en ruimte voor laden en lossen. Door Ingrid Kerkvliet, Natuur en Milieu Gelderland.

Toch zijn er allerlei mogelijkheden. Daarom een stappenplan in drie delen: waarom, wat en hoe.

Stap 1: Waarom? De opbrengst

Een groene werkomgeving draagt bij aan gezonde werknemers. Groen bevordert beweging, collegiaal contact en stimuleert om pauze te nemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat groen stress vermindert en het concentratievermogen bevordert.

Groen werkt ook tegen hittestress. Ga maar na: je weet hoe ongezond heet het wordt in een stenige omgeving met in de zon geparkeerde auto’s. Begroeide muren of bomen rond je pand zorgen voor de nodige verkoeling en bovendien bespaar je ermee op airco-kosten.

Dit is natuurlijk lastig in de kosten-batenanalyse op te nemen. Maar is dat eigenlijk nodig? We dagen ondernemers graag uit: kijk op een andere manier naar de waarde van een groene omgeving, namelijk vanuit welzijn en toekomstvisie.

Als samenleving staan we voor grote uitdagingen, zoals periodes van droogte afgewisseld met hevige regenval. Ook het aantal insecten – zó nodig voor het bestaan op aarde – gaat hard achteruit. Met de inrichting van de werkomgeving draag je bij aan een leefbare omgeving. Bevorderen van natuur in de directe werkomgeving is daarmee een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen en investeren in een leefbare toekomst.

Stap 2: Wat? Haalbare stappen

Die grote woorden zijn te vertalen in haalbare stappen. Snelle winst boek je door planten niet in plantenbakken te zetten, maar direct in de grond. Zet ook klimplanten tegen de muur: die nemen weinig ruimte in, hebben verkoelende werking voor het binnenklimaat en bieden nestgelegenheid en voedsel voor vogels en insecten.

Veel bedrijven werken aan het verduurzamen van hun energievoorziening. Dat biedt een mooi aanknopingspunt om vervolgstappen voor duurzaamheid te onderzoeken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om regenwater op te vangen in regentonnen of helemaal af te koppelen? Wellicht kan een wadi twee vliegen in één klap slaan: wateropvang en een groene picknickplek.

Kijk ook eens of het mogelijk is om het percentage versteend terrein te verkleinen. Elke vierkante meter waar regenwater de grond inloopt en níet in het riool, is winst. Is het terrein omheind, kijk dan eens wat je kan doen met klimplanten. Een groene omheining biedt een flinke verticale oppervlakte, zonder dat je er op je terrein zelf ruimte voor hoeft in te leveren.

Stap 3: Hoe? Als je het doet, doe het dan goed

Hoewel de tuincentra vol staan met leuke planten, is dat lang niet allemaal geschikt materiaal. Nederlandse insecten hebben namelijk niets aan planten die oorspronkelijk uit andere delen van de wereld komen – het biedt niet de juiste voedingsstoffen. En misschien nog erger: veel planten zitten vol met bestrijdingsmiddelen en vormen juist een bedreiging voor insecten.

Wil je met de beplanting bijdragen aan het versterken van biodiversiteit, laat je dan goed adviseren over inheemse, gifvrije planten en over de bloeiperiode – het is mogelijk om bijna het hele jaar bloeiende planten en daarmee voedselaanbod voor insecten te hebben. «

Ingrid Kerkvliet is projectleider gezonde leefomgeving bij Natuur en Milieu Gelderland. Enthousiast geworden en op zoek naar een sparringpartner om stappen te zetten in je eigen omgeving? Neem contact op via i.kerkvliet@natuurenmilieugelderland.nl

Fotografie: David van Haren

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.