Waarom de VOG een belangrijk hulpmiddel is
26 oktober 2021 15:43
Als een personeelslid onbetrouwbaar handelt, dan kan dit voor een werkgever erg nadelige gevolgen hebben. Om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan, is het gebruikelijk om bij sommige functies in de sollicitatieprocedure een VOG te vragen. De werkgever heeft een belangrijke controlerende taak achteraf, en moet daarnaast ook een screeningsprofiel kiezen. In dit artikel vertellen we er meer over.
Wat is een VOG?
Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag waaruit blijkt dat justitiële verleden van een (toekomstig) werknemer geen bezwaar vormt voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Het is dus een preventief middel om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan, en wordt verstrekt wanneer iemand geen strafbare feiten heeft begaan. Bij bepaalde functies, bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers, gastouders, zorgmedewerkers en onderwijzers is het verplicht dat hij of zij in het bezit is van een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag.
Hoe kun je een VOG aanvragen?
Een werkgever geeft de opdracht aan de werknemer om een VOG aan te vragen, echter is er bij een VOG digitaal aanvragen geen handtekening van de werkgever nodig om de aanvraag in behandeling te nemen, en dus te kunnen beoordelen. Bijkomend voordeel is dat een VOG aanvraag binnen enkele minuten gedaan is. Staat de persoon voor wie de Verklaring Omtrent het Gedrag aangevraagd moet worden niet in de BRP (Basisregistratie Personen)? Dan kun je niet de digitale aanvraagroute bewandelen. In dat geval moet hij of zij de VOG rechtstreeks aanvragen bij Justis. Als blijkt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd die invloed hebben op het uitoefenen van de functie, wordt er een bewijs van goed gedrag naar de werkgever gestuurd.
Waarom is het screenen zo belangrijk?
Het moge duidelijk zijn dat een werkgever veel verantwoordelijkheden heeft. Het is daarom verstandig en zeer nuttig om risico’s te berpeken door een screening te doen voor alle integriteitsgevoelige functies in jouw organisatie, bijvoorbeeld medewerkers die met ICT, waterveiligheid, geld, kwetsbare groepen werken. Maar ook managers met veel bevoegdheden en medewerkers die toegang hebben tot virussen en gevaarlijke stoffen is het raadzaam om personeel te screenen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.