Waar moet je op letten bij de inrichting van een horecakeuken?

3 december 2021 08:59

Waar moet je op letten bij de inrichting van een horecakeuken?

Ben je van plan om een horecazaak te openen? Dan is een professionele keuken één van de belangrijkste onderdelen. Maar wat heb je precies allemaal nodig voor een professionele keuken? Wij geven je een aantal tips.

Begin bij het begin

Heb je al duidelijk wat het concept van jouw horecazaak wordt? Voor het inrichten van de professionele keuken, is het essentieel dat je dit goed voor ogen hebt. Zo heeft een fastfoodrestaurant bijvoorbeeld een andere keuken nodig dan een luxe restaurant. Ook is het concept belangrijk om te bepalen wat de capaciteit van jouw keuken wordt. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel bezoekers je verwacht en hoe lang de gasten blijven. En weet je al welke maaltijden je gaat serveren? Heb je daar veel grootkeukenapparatuur voor nodig? Door dit allemaal van tevoren al duidelijk hebben, wordt het inrichten van de keuken een stuk makkelijker.

Denk goed na over de indeling en installatie

Teken van tevoren een indeling van de keuken op papier. Zo kun je goed zien of de indeling en de installatie van alle apparatuur haalbaar is en of er bijvoorbeeld nog bouwkundig advies nodig is. Houd bij het maken van een indeling ook rekening met de looproute van je werknemers en zorg ervoor dat deze logisch is.

Houd rekening met alle wettelijke eisen

Horecazaken worden regelmatig geïnspecteerd door de NVWA. Bij deze inspectie kijken ze naar de hygiëne, veiligheid en ergonomie. Wat betreft hygiëne moeten keukenruimtes makkelijk en snel kunnen worden schoongemaakt. Daarnaast moet de werkomgeving veilig zijn voor je werknemers. Dit kan bijvoorbeeld met een antislip vloer. Ook de ergonomie is belangrijk, zorg er daarom voor dat alle werkbladen en apparatuur op de juiste hoogte staan.

Kies eerst de belangrijkste benodigdheden

Voor een horecakeuken heb je verschillende apparatuur en onderdelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een bakwand, maar ook een koeling en een spoelkeuken. Welke apparatuur je precies nodig hebt, verschilt per horecazaak. Hoe dan ook is bepaalde apparatuur in iedere keuken vrijwel onmisbaar. Dit zijn onder andere een bakwand, snij apparaten, een oven, warmhoud apparaten, een koeling en een vaatwasser en spoeltafel.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.