Waar is het doorlopend krediet gebleven?
11 april 2022 09:33
Kredietvorm doorlopend krediet verdwenen van de markt
Geld lenen kost geld – deze bekende slogan kent elke Nederlander waarschijnlijk wel. Desondanks wordt er in Nederland jaarlijks nog heel veel geld geleend. Als er een aankoop gedaan moet waar het geld niet direct voor beschikbaar is kan een lening ook een prima oplossing zijn. Zo lang er maar voldoende inkomsten zijn om die lening zonder problemen af te lossen.
Doorlopend lenen uit de gratie
Dat aflossen wordt de laatste jaren steeds belangrijker. Tot een paar jaar geleden was het heel normaal om “doorlopend te lenen”. Vooral het doorlopend krediet was heel populair. Bij de meeste doorlopende kredieten krijg je het geld overgemaakt en ga je vanaf dat moment gewoon maandelijks aflossen. Als je weer geld nodig hebt, kun je – tot de afgesproken kredietlimiet - bedragen opnieuw opnemen. Heel flexibel dus!
Overheid kritisch op doorlopend krediet
Ondanks deze flexibiliteit worden doorlopende kredieten momenteel vrijwel niet meer afgesloten. Heeft de consument er geen interesse meer in? Dat is het niet! De overheid en toezichthouders zijn steeds kritischer geworden op deze kredietvorm. Het probleem is volgens deze instanties dat de flexibiliteit uitnodigt tot ‘altijd rood staan’. Omdat veel consumenten ervoor kiezen om de afgeloste bedragen weer op te nemen, blijkt dat veel doorlopende kredieten feitelijk nooit helemaal afgelost worden. De overheid vindt dit een onwenselijke situatie.
Te hoge rentes
Een ander kenmerk van het doorlopende krediet is dat de rente variabel is. Ook dat blijkt tot problemen te leiden. Een variabele rente houdt in dat kredietverstrekkers de rente op het doorlopend krediet op ieder moment kunnen aanpassen. Nu zijn vrijwel alle rentes in de afgelopen 10 jaar enorm gedaald. Dat zou dus ook moeten gelden voor doorlopende kredieten - de rentedaling zou voor consumenten met een doorlopend krediet gunstig moeten uitpakken.
In de praktijk bleek echter dan de rente op doorlopende kredieten totaal niet mee gedaald is met de dalende marktrentes. Dit heeft geleid tot diverse klachten en rechtszaken. Het gevolg is dat banken hun klanten moeten compenseren voor de te hoge rentes.
Doorlopend krediet verdwenen van de markt
Bovenstaande ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat vrijwel alle banken het doorlopend krediet uit hun kredietaanbod hebben gehaald. Sommige banken gaan zelfs zo ver dat bestaande relaties hun doorlopende krediet moeten omzetten. Deze flexibele leenvorm is duidelijk aan het uitsterven.
Aflopend lenen blijft over
Het alternatief voor doorlopend lenen is aflopend lenen. Vrijwel alle leningen die momenteel afgesloten worden zijn aflopende leningen, vaak in de vorm van een persoonlijke lening. Bij deze leenvorm staan de rente, looptijd en aflossingen vast: duidelijk, transparant en geen risico op doorlopend lenen.
Rente voor persoonlijke lening
De rente op persoonlijke leningen is de laatste jaren wel met de dalende marktrentes mee omlaag gegaan. Waar voorheen het doorlopend krediet een lagere rente had, is dat sinds 2016 al niet meer het geval. Een PL is sindsdien simpelweg goedkoper!
Alternatief voor rood staan en betalen in termijnen
Voor veel mensen die een lening nodig hebben is de persoonlijke lening dus een duidelijke, maar ook niet al te dure leenvorm. Zeker in vergelijking met rood staan op de betaalrekening of betaling in termijnen. Daar wordt veelal de maximaal toegestane rente in rekening gebracht.
Wie vaak rood staat of overweegt een aankoop in termijnen te betalen doet er dan ook verstandig aan de mogelijkheden van een persoonlijke lening te overwegen. Het doorlopend krediet is hiervoor geen optie meer.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.