Vrouwelijke ondernemers slapen aanzienlijk slechter dan mannelijke vakgenoten
18 juli 2019 15:35
Ongeveer de helft van ondernemend Nederland, zowel zzp’ers als mkb’ers, slaapt onrustig. Dat blijkt uit onderzoek* van Ipsos in opdracht van Allianz. Vooral het verschil tussen mannen en vrouwen blijkt significant, wat betreft nachtrust. Zo heeft 67% van de vrouwelijke ondernemers moeite met doorslapen, tegenover slechts 51% van de mannen.
“De gevolgen van slechte nachtrust worden door veel mensen nog onderschat, zowel thuis als op de werkvloer. Vooral bij ondernemers, waar de grens tussen werk en privé vaak troebel is, is nachtrust essentieel om goed op te laden voor een nieuwe werkdag”, vertelt Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux. De perceptie dat zes uur voldoende is, is een veelvoorkomende, maar helaas niet gestoeld op enig bewijs. Sterker nog: het advies van een gemiddelde van acht uur per nacht blijft onderzoek na onderzoek ongewijzigd.
Vrouw versus man
Hoewel zes op de tien ondernemers aangeeft moeite met doorslapen te hebben, blijkt er veel verschil te zitten in de onderlinge verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Bij de vrouwelijke ondernemers heeft namelijk twee derde doorslaapproblemen, terwijl slechts de helft van de mannen hieronder lijdt. Er is een vergelijkbaar verschil te zien in de groep die geregeld onrustig slaapt (53%). Waar 45% van de mannen last heeft van onrustig slapen in de nacht, geldt dat bij vrouwen voor maar liefst 62%. Ook het moeite hebben met in slaap vallen, oftewel het piekermoment, verschilt tussen man (37%) en vrouw (55%). Dit is in gelijke verhouding met moeite hebben met opstaan.
Slaaptekort
Ondanks dat acht uur per nacht nog steeds de heilige graal is, geeft slechts 7% van alle ondernemers aan doordeweeks acht tot negen uur slaap te halen. 53% slaapt op werkdagen gemiddeld minder dan zeven uur per nacht, en 40% tussen de zeven en acht uur. Toch geeft twee derde van alle ondernemers aan genoeg slaap te krijgen. Hierin is echter ook weer een verschil tussen mannen (71%) en vrouwen (59%) te ontwaren. Daarnaast wordt 61% van de mannen op werkdagen uitgerust wakker, tegenover slechts 53% van de vrouwen.
Gevolgen
De gevolgen van een slechte nacht kunnen op korte termijn leiden tot slechte concentratie, gevoelens van stress of lagere productiviteit. Respectievelijk 31%, 21% en 21% geeft aan hier momenteel last van te hebben. “Dit onderzoek geeft wederom aan dat voldoende nachtrust voor een groot deel van de ondernemers iets is waar zij alleen maar van kunnen dromen”, aldus Geert Deschoolmeester. “De risico’s van een chronisch slaaptekort zijn echter niet van de lucht. Je fitheid en gezondheid worden in grote mate beïnvloed door slaap, dus is het belangrijk om goede nachtrust serieus te nemen en bij korte of onrustige nachten maatregelen te treffen. Je hebt het immers nodig om de volgende dag opnieuw productief te zijn.”
Kijk hier voor praktische tips voor een goede nachtrust.
*Onderzoek uitgevoerd in juni 2019, onder 737 respondenten uit het GfK bedrijvenpanel (ZZP’ers en MKB’ers)
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.