Vrouwelijk techniektalent werven door rolmodellen

3 juli 2024 08:00

Vrouwelijk techniektalent werven door rolmodellen

“NXP streeft ernaar dat in 2025 25 procent van de teamleden in R&D vrouwelijk is en 20 procent in leidinggevende posities”

Vrouwen die in technische beroepen werken zijn nog steeds dun gezaaid. Ze kiezen maar mondjesmaat voor een carrière in de techniek. Bij NXP Semiconductors wordt er met Role it Out en Women in NXP gericht en structureel aan gewerkt om vrouwen te winnen en te behouden voor techniek. Chantal Verhoeven en Christelle Le Cam vertellen over beide initiatieven.

NXP Semiconductors is een wereldwijd opererend hightech bedrijf waar mensen van over de hele wereld in teamverband samenwerken. Het aantal vrouwen in het bedrijf groeit erg langzaam en ook elders zit de vaart er niet echt in. Tijd voor actie dus.

Role it Out

Chantal Verhoeven, Head of Cloud Services, won met een NXP-team de Nimma Hacks hackathon eind 2021. “Wij bedachten dat je rolmodellen moet inzetten, wil je vrouwen en jonge meisjes enthousiast maken voor Health en High Tech. Met de geldprijs van 10.000 euro hebben we een stichting opgezet; Role it Out (www.roletout.com) een Female Role Model Agency. De stichting zet zich in voor genderdiversiteit vanuit de overtuiging dat diverse teams beter presteren. NXP heeft onze missie vanaf dag één ondersteund.”

“We benaderen bedrijven om deel te nemen aan ons programma. Hier leren onze rolmodellen hoe zij zich op verschillende manieren zichtbaar kunnen maken. Door presentaties op een podium en op sociale media. Je moet het leuk vinden jezelf als ambassadrice te laten zien, bijvoorbeeld op een carrièrebeurs of door een technisch inhoudelijk verhaal te vertellen. Ook is er in het opleidingsprogramma van Role It Out aandacht voor de manieren waarop de diverse generaties communiceren.”

“Bij werving en selectie zie je vacatureteksten die door mannen worden opgesteld. Tel daarbij op het bekende fenomeen dat mensen andere mensen bevoordelen die op hunzelf lijken. En antwoorden als ‘we kiezen voor kwaliteit’ en ‘we willen wel een vrouw maar ze zijn er niet’ zijn echt non argumenten. Kort samengevat: het heersende perspectief en de taal zijn vaak mannelijk”, duidt Verhoeven. “Met Role it Out willen we dat eenzijdige perspectief nuanceren.”

Role it Out kan inmiddels een beroep doen op 21 rolmodellen en er zijn vrouwen die zichzelf aanmelden. Het initiatief is gestart in de regio Nijmegen en uitgerold naar Eindhoven. Verhoeven: “In principe willen we op termijn onze activiteiten uitbreiden naar alle technische hubs in Nederland. Bedrijven die onze propositie interessant vinden, nodigen we van harte uit om contact met ons op te nemen.”

Women in NXP

Naast het extern gericht Role it Out is er bij NXP ook intern aandacht voor vrouwelijk talent. Christelle Le Cam, Senior Director R&D Technology & Quality, is naast manager ook bestuurder van Women in NXP (WIN). Le Cam is Française, ze studeerde micro-elektronica in Frankrijk. Haar afstudeerproject deed ze bij Philips in Eindhoven. Daarna werkte ze in België en Frankrijk, maar zeventien jaar geleden keerde ze terug naar Nederland. Christelle is er een voorbeeld van hoe ‘internationals’ hier hun weg vinden, daarnaast is ze een van de in aantal toenemende vrouwelijke ingenieurs bij NXP.

“Persoonlijk heb ik me als vrouw nooit een uitzondering gevoeld, hoewel ik dat getalsmatig wel was. Ik ben altijd gewoon een van de collega’s geweest.” Toch is ze een van de oprichtsters van WIN. “Vrouwen en meisjes empoweren vind ik belangrijk, dat betekent dat je er goede voorwaarden voor creëert”, aldus Le Cam. “We vinden onszelf in Nederland progressief wat betreft de gelijkwaardigheid van vrouwen, maar in andere landen -zoals India- werken verhoudingsgewijs veel meer vrouwen in de techniek. In Nederland kiest dertig procent van de meisjes voor een science studie, maar velen gaan uiteindelijk toch iets anders doen.”

“We gaan uit van aangeleerde veronderstellingen en overtuigingen waarvan we ons niet bewust zijn. Daarom zijn rolmodellen zo belangrijk. Ze doorbreken het heersende beeld en vestigen de aandacht op waar het om draait: dat vrouwen hun talenten ontwikkelen en benutten. Ook in de techniek.”

Samen

NXP streeft ernaar dat in 2025 25 procent van de teamleden in R&D vrouwelijk is en 20 procent in leidinggevende posities. “Als WIN vestigen we er permanent de aandacht op hoe we vrouwen kunnen helpen om te groeien, binnen ons bedrijf en daarbuiten. Daarom ontvangen we scholen en nemen we onder andere elk jaar actief deel aan Girlsday. We geven trainingen en workshops aan onze eigen mensen, maar bijvoorbeeld ook aan de vrouwen van internationals om hun kwaliteiten en talenten te ontdekken en gebruiken. Het is voor WIN een vanzelfsprekend onderdeel van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die bedrijven hebben.”

Bij NXP is diversiteit integraal onderdeel van het bedrijf. “Daarbij doen we geen concessies aan de kwaliteit van medewerkers”, zegt Verhoeven. “Een goed team heeft de kwaliteiten in huis die elkaar versterken. Overigens wil dat niet zeggen dat we het bij NXP allemaal zo goed weten. Bedrijven en vrouwen die onze missie willen steunen om meisjes en vrouwen enthousiast te maken voor een opleiding en carrière in de techniek, roepen we op contact op te nemen met Role it Out.” 

NXP Semiconductors
Gerstweg 2, 6534 AE Nijmegen
Telefoon 024 - 353 91 11
www.nxp.com

Role it Out
Role model agency for women in tech
E-mail info@roleitout.com
www.roleitout.com

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.