Voor nieuwe ceo’s zit het venijn in de start

10 september 2024 09:52

Voor nieuwe ceo’s zit het venijn in de start

Er is geen generale repetitie

Natuurlijk is een nieuwe ceo blij met zijn (of haar) benoeming. Een prachtige nieuwe uitdaging die hij met beide handen aangrijpt. Maar in de spotlights waar iedereen – terecht - veel van hem verwacht, is de ceo op zijn kwetsbaarst. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat de sprong in het diepe van de ceo goed gaat. Tegelijkertijd ligt de lat hoogt: als het niet lukt, heeft de hele organisatie er last van. Veel nieuwe ceo’s gaan onderuit op de zachte kant, nog voordat ze hun volledige potentieel hebben kunnen waarmaken. De titel van dit boek, Het venijn zit in de start, is dan ook een strategische wake-up-call. Het verschijnt op 26 september.

De cijfers spreken voor zich: bijna de helft van alle nieuwe ceo’s faalt binnen achttien maanden. En bij de mensen die het wel redden, gaat het lang niet altijd zoals iedereen verwacht had. Afhankelijk van hun start kunnen briljante ceo’s een achterstand oplopen en minder ervaren ceo’s al vroeg schitteren. Het is een tijd van aanpassing, integratie en verandering voor zowel de organisatie als de nieuwe ceo.

Effectieve ceo’s begrijpen dat de eerste 100 dagen als ceo precair zijn gezien de impact van leiderschapsovergangen in de top. Zij negeren de menselijke kant niet en besteden aandacht aan de leiderschapstransitie, zodat het als katalysator dient voor verandering en vernieuwing. De meesten hebben echter weinig praktische ervaring met transitieprocessen, wat nog ingewikkelder is als je er zelf middenin zit. 

Maaike van der Wal laat zien hoe nieuwe ceo’s vanaf het allereerste begin van grote betekenis kunnen zijn voor de organisatie en de mensen die er werken. Haar boek is dan ook een onmisbare gids voor alle nieuwe leiders op bepalende posities. Op een prikkelende manier neemt Maaike de lezer mee door het hele proces; alle aspecten voor een goed begin komen aan bod. Er ligt nadruk op de zachte kant, emoties, menselijke relaties en organisatieontwikkeling. Want daar liggen niet alleen de kansen, daar zit vaak ook het venijn. Met een goede voorbereiding als nieuwe ceo bepaal je het succes al aan het begin. Er is namelijk geen generale repetitie: starten kun je maar één keer. Dus maak van je start geen struikelblok, maar een springplank.

Over de auteur

Maaike van der Wal is trusted advisor van nieuwe topmanagers en topmanagementteams in de private en publieke sector. Ze heeft tientallen nieuwe ceo’s in diverse sectoren begeleid tijdens hun cruciale eerste jaar, met als doel hen sterk te laten starten en zowel hun leiderschap als de organisatie te versterken. Zij helpt hen hun impact (en plezier) te vergroten door vraagstukken te ontrafelen die zowel de harde als zachte kant raken. Dankzij meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van topmanagers bij veranderingen begrijpt ze hun belevings- en leefwereld als geen ander. Ze weet precies wat zij nodig hebben om succesvol te starten.

Specificaties

  • Auteur: Maaike van der Wal
  • Bindwijze: flexcover
  • ISBN: 9789089657381
  • Prijs: €34,99
  • Verschijningsdatum: 26 september 2024
  • Uitgeverij Van Duuren Management
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.