Viskraam beginnen: wat heb je nodig?

11 augustus 2022 09:45

Viskraam beginnen: wat heb je nodig?

Ben jij viskenner en -liefhebber, wil je van je hobby je werk maken en zie je markt om vis te gaan verkopen? Dan heb je wellicht interesse in het beginnen van een viskraam. Dat is immers een stuk minder gecompliceerd dan het beginnen van een visrestaurant. Dat wil niet zeggen dat er niet ook veel tijd en voorbereiding zit in het starten met verkopen van vis vanuit je eigen viskraam, want daar kun je natuurlijk niet zomaar morgen mee beginnen. We bespreken een aantal zaken die nodig zijn voordat je kunt gaan verkopen met je eigen viskraam.

Groothandel

Uiteraard moet je producten inkopen om te kunnen verkopen, want zonder vis geen handel. Daarvoor moet je een leverancier zoeken. Dat kan direct via een visserij als je contacten hebt, maar het kan natuurlijk ook gewoon een groothandel zijn. Tegenwoordig kun je bij menig horeca groothandel online je inkopen doen. In het geval van een viskraam zoek je wellicht een wat meer gespecialiseerde leverancier met een ruim aanbod aan kwalitatief goede vis. Hiervoor kun je terecht bij een visgroothandel.

Marktvergunning

Wil je een kraam op de markt? Dan heb je een marktvergunning nodig van de gemeente waar je op de markt wilt staan. Dit zijn schaarse en doorgaans tijdelijke vergunningen. Deze vergunning kun je alleen bemachtigen wanneer er ruimte over is op een markt of wanneer er vergunningen aflopen. Als je een marktvergunning hebt, moet je ook marktgeld betalen voor je standplaats op de markt. Deze tarieven verschillen per gemeenten en hangen ook af van de oppervlakte van je marktraam. Je marktkraam moet aan de veiligheidseisen voldoen, wat onder andere betekent dat hij bestand moet zijn tegen wind en dat de brandveiligheid op orde moet zijn.

Standplaatsvergunning

Wil je niet op de markt staan, maar met een foodtruck op andere plekken je vis aan de man brengen? Dan heb je geen marktvergunning maar een standplaatsvergunning nodig. Dit zijn schaarse, tijdelijke vergunningen die door gemeenten uitgegeven worden voor plekken die aangewezen zijn als standplaats. Die plekken zijn er maar beperkt, dus het is niet verondersteld dat je zomaar een plek vindt. Het is mogelijk om een standplaats te delen met een andere ondernemer door er op verschillende dagen gebruik van te maken, maar ook dan moet je beiden een standplaatsvergunning hebben waarin deze rechten vastgelegd worden.

Voedselveiligheidsplan

Wanneer je een viskraam hebt, val je onder de voedselveiligheidseisen van de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). De regels omtrent eet- en drinkwaren zijn in Nederlands immers – volledig terecht – streng. Dat betekent dat je alle risico’s die de veiligheid van het voedsel dat je inkoopt, bewaart en verkoopt in gevaar kunnen brengen moet beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Dit kun je het beste doen aan de hand van de checklist van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Diezelfde NVWA controleert ook of jij voldoet aan de HACCP.

Er zit dus nog best wat voorbereiding en zeker ook tijd in het opstarten van je eigen viskraam voordat je daadwerkelijk kunt gaan verkopen. Maar als je deze zaken op orde hebt, staat weinig je nog in de weg om je droom van een eigen viskraam werkelijkheid te laten worden. Behalve natuurlijk de aanschaf van de foodtruck of marktkraam, anders kom je natuurlijk niet zo ver!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.