Visionairs gezocht voor adviesraad Techniek en ICT opleidingen van Rijnijssel

19 juni 2018 10:02

Visionairs gezocht voor adviesraad Techniek en ICT opleidingen van Rijnijssel

Nog nooit gingen technologische ontwikkelingen zo snel als in deze tijd. Robotisering, smart Industry, smart Buildings, smart Mobility etc..

In een snel veranderende arbeidsmarkt komen nieuwe beroepen snel op en daar dient een opleider op in te spelen. De technologische ontwikkelingen zorgen voor een sterke verandering van de arbeidsmarkt. Dit leidt ertoe dat nieuwe beroepen ontstaan en bestaande beroepen verdwijnen.

Om in te kunnen blijven spelen op de vraag van de arbeidsmarkt, gaat het cluster Techniek & ICT van Rijn IJssel op strategisch niveau het gesprek aan met visionairs uit het bedrijfsleven in de regio. We spreken met Jan van Boekel, directeur cluster Techniek & ICT, en Marco van Alst. Marco is namens Rijn IJssel als marketeer betrokken bij de versterking van de samenwerking met het technische bedrijfsleven. Rijn IJssel is met elfduizend studenten de grootste aanbieder van beroepsonderwijs en educatie in Gelderland. Daarom wil Rijn IJssel juist nu een nieuwe visie ontwikkelen voor de middellange termijn. Marco van Alst houdt zich bezig als projectleider met deze visie en trekt samen met Jan van Boekel op om het bedrijfsleven hier intensief bij te betrekken.

Razendsnelle technologische ontwikkelingen

“We willen met de visionairs uit het bedrijfsleven nadenken over een leven lang leren en ontwikkelen” Er is een groot tekort aan goed opgeleide professionals in de technische richting op mbo-niveau. Zowel het bedrijfsleven als Rijn IJssel wil deze problematiek het hoofd bieden. Er zal op twee fronten actie ondernomen moeten worden. Enerzijds dient het onderwijs en het bedrijfsleven samen op te trekken om de toekomstige instroom van technische studenten te verhogen. Anderzijds zoekt het onderwijs de samenwerking met het bedrijfsleven om het onderwijsprogramma aan te kunnen blijven passen op de snel veranderende technologische ontwikkelingen.

“We willen het bedrijfsleven mee laten denken over de toekomst van het onderwijs”, legt Van Boekel uit. “Wij denken niet dat wij zelf alle wijsheid in pacht hebben en zoeken naar visionaire mensen uit het bedrijfsleven om antwoorden te krijgen op hoe we het onderwijs moeten aanpassen aan de snel veranderende arbeidsmarkt.” Door de technologische ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie veranderen beroepen razendsnel. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de energietransitie waar we middenin zitten.

Het cluster Techniek & ICT van Rijn IJssel heeft 32 opleidingen in vakgebieden als de Gebouwde Omgeving (Bouwkunde en Technische Installaties), Engineering, Automotive, Informatie technologie en Laboratoriumtechniek. “Voor al deze opleidingen zijn werkveldadviescommissies ingericht waarin op operationeel niveau wordt gesproken over de invulling van het onderwijsprogramma. Wat ontbreekt is het gesprek op strategisch niveau”, aldus Van Boekel.

Alle wijsheid bij elkaar

“Er zijn vandaag beroepen, die door technische ontwikkelingen over vijf jaar misschien niet eens meer bestaan. Maar ook zijn er over vijf jaar beroepen, die we nu niet eens kennen.” De heren van Rijn IJssel geven aan dat het van belang is ook aandacht te hebben voor het zittend personeel van 40 á 50 jaar. “Door verhoging van de pensioenleeftijd moeten deze mensen nog geruime tijd deelnemen aan de arbeidsmarkt. Hoe zorgen we ervoor dat juist die mensen hun vaardigheden op peil houden? Een leven lang leren en ontwikkelen is actueler dan ooit. Dus willen we met de visionairen uit het bedrijfsleven ook hier over nadenken. Welke bijdrage kan het mbo onderwijs hieraan leveren?” Vanaf 2020 ontstaat daarbij nog een demografisch probleem, want dan loopt de instroom van het aantal mbo’ers drastisch terug. “Er is zoveel vraag naar goed opgeleide technici, nu al”, vervolgt Van Alst. “We worden dagelijks gebeld voor stagiaires. We hebben veel meer stageplekken dan studenten. Met andere woorden, dit kunnen we niet alleen. We willen samen met het bedrijfsleven in de regio de instroom op peil brengen. Het is in ieders belang dat we samen naar die problematiek kijken. Wij zouden er niet zijn zonder bedrijfsleven en het bedrijfsleven redt het niet zonder goed opgeleide mbo’ers.”

Adviesraad

Kortom, de afdeling Techniek & ICT van Rijn IJssel heeft niet alleen behoefte aan advies op operationeel niveau, maar juist ook op strategisch niveau. “We roepen alle bedrijven in de regio op om hun strategen en visionairs zitting te laten nemen in de adviesraad en samen met ons na te denken hoe er ook voor de middellange termijn voldoende goed opgeleide technische vakkrachten beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Onderwerpen die ongetwijfeld aan bod zullen komen zijn de technologische ontwikkelingen, welke kant gaat het op; een leven lang ontwikkelen voor het zittend personeel; en hoe bieden we de tekorten aan geschoold technische personeel het hoofd. Het is de bedoeling dat de adviesraad een paar keer per jaar samenkomt. De eerste meeting staat gepland op 3 juli 2018 op de inspirerende Rijn IJssel locatie op Papendal in Arnhem.

Aanmelden

Indien u namens uw organisatie zitting wilt nemen in deze adviesraad, dan ontvangen we graag uw aanmelding. Mail uw contactgegevens even naar m.v.alst@rijnijssel.nl en we nodigen u officieel uit.

Rijn IJssel Techniek & ICT Jan van Boekel, E-mail j.v.boekel@rijnijssel.nl Marco van Alst, E-mail m.v.alst@rijnijssel.nl www.rijnijssel.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.