Maak je website beter vindbaar door het oplossen van indexering fouten binnen Google
5 maart 2024 11:20
Als ondernemer weet je vast wel hoe belangrijk het is om goed vindbaar te zijn voor jouw doelgroep. Je besteedt veel tijd aan het optimaliseren van je website, door het schrijven van nieuwe artikelen en het verbeteren van je website snelheid.
Wij van Magick Media willen je graag een makkelijk toepasbare tip geven, die we in de praktijk vaak vergeten zien worden. Je website kan namelijk beter gevonden worden door de indexering fouten in Google Search Console op te lossen!
Wat is indexeren?
Google bepaalt zelf of ze jouw pagina, bijvoorbeeld de nieuwe blog die je net geschreven hebt, in de zoekresultaten laten zien. Als Google de pagina goed genoeg vindt, wordt je pagina geïndexeerd. Indexeren is dus niets anders dan de URL van de pagina in de database van Google stoppen, zodat je bij een zoekopdracht naar voren kunt komen.
Als je (nieuwe) blog dus niet geïndexeerd is, wordt deze pagina nooit getoond in de zoekresultaten, omdat deze simpelweg niet in de database van Google zit.
Gelukkig geeft Google in zijn tool Google Search Console (GSC) precies aan welke pagina’s geïndexeerd zijn en welke niet. Wil je de indexing fouten oplossen? Volg dan deze (simpele) stappen:
Stap 1 - Open je website in Google Search Console
Ga naar Google Search Console log in en selecteer jouw site. Let op: Zorg ervoor dat je de ‘Domain’ property van jouw site selecteert.
Heb je deze ‘Domain’ property niet? Dan zie je de dropdown van de volgende stap niet. Om een Domain property toe te voegen, moet je aanpassingen doen in de DNS-instellingen. Meer hierover lees je bij het toevoegen van een nieuwe property in GSC zelf.
Stap 2 - Bekijk alleen de pagina’s van je Sitemap
Ga naar ‘Indexing’ > ‘Pages’ en zorg ervoor dat je ‘All submitted pages’ selecteert. Hiermee bekijk je alleen de fouten van de pagina’s die jij hebt ingediend via je Sitemap. Het is belangrijk dat Google deze pagina’s indexeert.
Stap 3 - Bekijk waarom pagina’s niet zijn geïndexeerd
Scroll naar beneden, daar zie je de verschillende redenen waarom je pagina’s niet geïndexeerd zijn.
Excluded by ‘no index’ tag
De titel zegt het eigenlijk al. In de HTML van deze pagina’s zit een ‘no-index’ tag. In ons geval is dit bewust gedaan omdat we niet willen dat Google deze pagina’s indexeert. Het zijn vaak nietszeggende pagina’s, zoals de bedankpagina van het contactformulier. Staat er een pagina tussen die je wel geïndexeerd wilt hebben? Zorg er dan voor dat de no-index tag in de code van je website wordt verwijderd!
Discovered - currently not indexed & Crawled - currently not indexed
Dit zijn de twee redenen waar we in dit artikel vooral naar gaan kijken. Omdat we het belangrijk vinden dat hier geen pagina’s tussen staan waar we wel op gevonden willen worden. Zoals je ziet staat de ‘Crawled - currently not indexed’ nu op 0 pagina’s. Je ziet wel dat de trend is gedaald. Dat komt omdat we met deze pagina’s hebben gedaan wat we in dit artikel verder uitleggen.
Stap 4 - Verbeter je pagina
Klik op een van de twee ‘Reason’. Wij klikken op ‘Discovered - currently not indexed’.
In dit voorbeeld gaan we proberen om de ‘over-ons’ URL ook geïndexeerd te krijgen. Er is dus een reden waarom Google deze pagina niet belangrijk genoeg vindt. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Meestal zit het probleem bij een van de volgende zaken:
- Heeft de pagina één H1 tekst? En daarna de H2 t/m H6 koppen in logische volgorde?
- Is er minimaal één afbeelding (met alt-tekst) aanwezig op de pagina?
- Is de pagina inhoudelijk lang genoeg en biedt deze waarde aan toekomstige bezoekers?
- Zijn er genoeg interne links op andere pagina’s die naar deze pagina linken? Is dat niet zo? Dan geef je Google eigenlijk aan dat je deze pagina zelf ook niet belangrijk genoeg vindt.
In de praktijk zien we dit laatste punt vaak misgaan. Om dat op te lossen, controleren we hoeveel interne links er naar deze ‘over-ons/‘ pagina linken.
In dit geval zie je dat er ‘maar’ 3 keer gelinkt wordt naar de over-ons pagina. Dit aantal kun je verhogen door op andere pagina’s van je site ook naar deze pagina te linken. Heb je website in Wordpress? Dan kun je met de YoastSEO-plugin makkelijk zien hoeveel interne links er naar jouw pagina toelinken (meest rechtse kolom).
Let wel op dat je alleen zinvolle links plaatst. Het moet natuurlijk wel logisch en waardevol zijn voor de bezoeker van je pagina.
Stap 5 - Verzoek tot opnieuw indexeren
De laatste stap! Klik nu op het vergrootglas van de pagina die je hebt aangepast, in ons geval dus de ‘over-ons/‘ pagina!
Klik op de volgende pagina op ‘Request indexing’. Zo pakt Google je aangepaste pagina sneller op!
Als het goed is, wordt na een tijdje de pagina toegevoegd aan de index van Google. In dat geval wordt je dus getoond bij de zoekresultaten waar deze pagina relevant voor is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je artikel scoort op de juiste zoektermen.
Bekijk deze post om relevante zoektermen te bepalen.
Veel succes met het beter vindbaar maken van je pagina’s. Hulp nodig? Je kunt altijd bij Magick Media terecht voor vragen of het uitbesteden van je zoekmachineoptimalisatie (SEO).
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.