Vier manieren waarop bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan

31 oktober 2023 16:37

Vier manieren waarop bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan

Door Anita Gerrits, Directeur FP&A Supply Chain - EMEA, Herbalife 

Volgens de Verenigde Naties wordt maar liefst 17 procent van al het beschikbare voedsel voor menselijke consumptie verspild, wat neerkomt op ongeveer 1,3 miljard ton met een waarde van 1 biljoen dollar. Ook in Nederland wordt een kwart van al het voedsel weggegooid. Eten waar veel energie is ingestopt. Het is namelijk verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en of warm gemaakt. En dat heeft grote gevolgen voor zowel mens als milieu.  

De milieu-impact van dit 'verloren voedsel' wordt wereldwijd geschat op 3,3 miljard ton koolstofdioxide per jaar. Daarnaast hebben we voedsel ook hard nodig. De wereldbevolking blijft groeien en we weten dat 828 miljoen mensen als chronisch ondervoed worden beschouwd, met als gevolg dat het hongerpercentage over de hele wereld blijft stijgen. Niet alleen individuen spelen een rol om deze disbalans aan te pakken en voedselverspilling tegen te gaan. Vooral internationale bedrijven hebben hier een groot aandeel in. Zij kunnen namelijk de toeleveringsketen, van begin tot eind, beïnvloeden.  

1. Voedselverspilling in de hele toeleveringsketen verminderen 

Allereerst hebben internationale bedrijven de verantwoordelijkheid om een duurzame toeleveringsketen op te bouwen en te onderhouden. Door bijvoorbeeld de samenwerking aan te gaan met leveranciers die zich ook inzetten om voedselverspilling tegen te gaan. Zo heeft Herbalife een gedragscode met haar leveranciers waarin het van haar partners eist om het afval te verminderen. Door dit van de leveranciers te vragen zorgt dit ervoor dat elke schakel in de keten naar de processen kijkt en stappen onderneemt om verandering te stimuleren. 

2. Werknemers hebben impact  

Een andere goede manier om voedselverspilling tegen te gaan is om werknemers te betrekken. Door je werknemers in staat te stellen om met ideeën te komen om voedselverspilling tegen te gaan kan dit resulteren in mooie initiatieven. Zo heeft Herbalife in Nederland innovatiebootcamps geïntroduceerd. Hier kunnen teams duurzaamheidsoplossingen bedenken die kunnen helpen om voedselverspilling in de productieprocessen te verminderen. 

3. Duurzaam en circulair  

Elk facet van een product of dienst is cruciaal. Stap je als bedrijf bijvoorbeeld over naar plantaardige ingrediënten dan heeft dit niet alleen invloed op de duurzaamheidsinspanningen op het gebied van landbouw, maar wordt hiermee ook de mogelijkheid om te composteren, recyclen en hergebruiken vergroot. Zo werken wij bijvoorbeeld samen met een derde partij die van de overtollige producten voedsel voor dieren maakt. Zo gaat niets verloren en wordt een circulaire productie gestimuleerd.  

4. Samenwerkingen   

Een andere manier waarop bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan is door goede doelen te steunen. Sinds dit jaar heeft Herbalife, samen met Herbalife Nutrition Foundation, de krachten gebundeld met de European Food Banks Federation. Deze samenwerking staat in het teken van het tegengaan van voedselverspilling en het verminderen van voedselonzekerheid.  

De afvalepidemie heeft wereldwijd een schadelijke impact op zowel het milieu als kwetsbare gemeenschappen. Het is aan grote (internationale) bedrijven de taak om gezamenlijk deze uitdaging aan te pakken.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.