Vier lessen in ondernemerschap van Shandar Kooij

25 september 2019 14:28

Vier lessen in ondernemerschap van Shandar Kooij

Ondernemen is niet direct voor iedereen weggelegd. De één is ervoor geboren en de ander leert al doende. Daarom vier lessen in succesvol ondernemerschap van Shandar Kooij, oprichter en directeur van Grondontwikkeling Nederland (GoN).

Shandar Kooij en Grondontwikkeling Nederland

Kooij combineert bij Grondontwikkeling Nederland twee activiteiten die in de vastgoedsector normaliter gescheiden zijn: grondhandel en projectontwikkeling. “Dat vraagt veel van mijn team, maar juist deze unieke combinatie vormt de basis voor het vertrouwen van onze klanten”, legt hij uit.

In plaats van afwachten of een aangekondigde bestemmingswijziging werkelijkheid wordt en particuliere investeerders de kleine stukken grond die zij van handelaren hebben gekocht met winst kunnen verkopen – de traditionele grondhandel – kiest Shandar Kooij een andere weg. Met Grondontwikkeling Nederland tracht hij actief de kans op een bestemmingswijziging te vergroten door de gronden gelijktijdig te ontwikkelen. “Wij kiezen niet voor de makkelijke weg, maar doen wat goed is voor alle betrokkenen”, aldus Kooij. “Particuliere beleggers, gemeenten, bouwbedrijven en investeerders, iedereen is gebaat bij onze aanpak.”

Vertrouw op je eigen kracht

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om op je eigen kracht te vertrouwen”, luidt het eerste advies dat Shandar Kooij andere ondernemers wil meegeven. “Traditioneel houdt grondhandel in dat bedrijven stukken landbouwgrond opkopen, waarop het door een verwachte bestemmingswijziging op termijn mogelijk wordt om te bouwen”, legt hij uit. “De handelaren splitsen de grond op in kleinere kavels en verkopen deze aan particuliere beleggers, die niet anders kunnen dan afwachten of zij ooit rendement terugzien van hun investering.”

Al snel na de oprichting van Grondontwikkeling Nederland in 2011 zag Kooij dat het anders moest. “Zonder eigen plannen gebeurt er niks”, wist hij. Bovendien bemoeilijkt de fragmentering van de grond het finaliseren van de bestemmingswijziging. “Daarom verkoopt Grondontwikkeling Nederland aan particuliere investeerders een onverdeeld en notarieel vastgelegd aandeel in de potentiële bouwlocatie”, duidt Kooij het verschil met zijn concurrenten. “Zo kunnen wij in de onderhandelingen optreden als vertegenwoordiger van een grote groep beleggers.”

Met het kapitaal dat Grondontwikkeling Nederland van particulieren verzamelt, ontwikkelt het ook de gronden waarin het handelt. Wanneer de ontwikkeling succesvol is, verkopen de beleggers hun onverdeeld aandeel aan GoN, dat het project in zijn geheel verkoopt aan geïnteresseerde bouwbedrijven of beleggers. “Met deze innovatieve werkwijze wisten wij enkele jaren geleden voet aan de grond te krijgen in een vastgoedsector die destijds nog in diepe crisis verkeerde”, laat Kooij zijn trots blijken.

Om zelf de kans op een definitieve bestemmingswijziging te optimaliseren, nam Shandar Kooij onder meer een planoloog en ontwikkelaar in dienst. Daarnaast werkt hij nauw samen met gemeenten, met de juridische experts van NautaDutilh, AKD en Notariskantoor Van Limburg Stirum en met adviesbureau Arcadis.

Houd vast aan de kern van je onderneming

Een succesvolle onderneming betekent volgens Shandar Kooij nog niet een zorgeloze ondernemer, integendeel. “Hoe groter de organisatie, des te groter het gevaar dat je als ondernemer meer bezig bent met personeelszaken en interne kwesties dan met het daadwerkelijk creëren van een team of product”, waarschuwt hij. “Een tweede belangrijke les is daarom om de kern van je onderneming en je kernwaarden als ondernemer helder voor ogen te houden.”

Kooij is duidelijk in wat zijn belangrijkste kwaliteit is: “Ik stel consistentie voorop, in mijn eigen handelen en in dat van anderen.” Dat vertaalt hij bij Grondontwikkeling Nederland in een streven naar het bieden van een zo groot mogelijke zekerheid aan de particuliere beleggers, gemeenten en de uiteindelijke kopers van het project. “Als je je kernwaarden inbouwt in de kern van je onderneming, blijf je met een goed gevoel aan iets nieuws bouwen.”

Een van de manieren om betrokkenen zekerheid te kunnen bieden, is door pas in een project te stappen als de 0ntwikkelingsmogelijkheden op de grond concreet zijn. Bovendien zet Kooij in op een vruchtbare samenwerking tussen alle partijen. Daardoor kunnen gemeenten efficiënt samenwerken met grote groepen grondeigenaren, kunnen particuliere beleggers al met een bescheiden investering deelnemen aan projecten en kan Grondontwikkeling Nederland als ontwikkelaar het risico spreiden over grote aantallen financiers.

Stel financieel én maatschappelijk rendement centraal

“Een onderneming floreert als de individuele belangen van klanten stroken met het publiek belang”, vervolgt Shandar Kooij. Het doel van Grondontwikkeling Nederland is daarom tweeledig. “Uiteraard wil ik financieel rendement creëren voor mijn klanten”, licht Kooij toe. “Hoewel wij een bestemmingswijziging niet kunnen garanderen, doen wij er alles aan om dit besluit dichterbij te brengen door de gemeente te overtuigen van de haalbaarheid en rendabiliteit van onze plannen.”

“Daarnaast streven wij naar de realisatie van maatschappelijk rendement”, stelt Kooij. “Niet alleen zijn nieuwbouwprojecten zeer gewenst nu Nederland kampt met hoge woningnood, ook houdt Grondontwikkeling Nederland de situatie voor gemeenten werkbaar door de fragmentering van de potentiële bouwgronden te voorkomen.” Door zowel in het individueel belang van de investeerders als in het algemeen belang van gemeenten en woningzoekenden te handelen, creëert GoN volgens Kooij een hoge bereidheid tot samenwerking tussen de verschillende partijen.

Focus op duurzaamheid in projecten én je organisatie

Het laatste advies dat Shandar Kooij andere ondernemers wil meegeven, is om een duurzame organisatie op te zetten. Dat brengt hij zelf onder meer tot uiting in de werkomstandigheden op zijn kantoor in Alkmaar. “Ik probeer mijn medewerkers te stimuleren om twee keer in de week te sporten”, illustreert Kooij zijn instelling. Zelf sport hij al zijn hele leven op hoog niveau, vroeger als voetballer en tegenwoordig als triatlonatleet in de internationale Iron Man-competitie. “Als sporter daag je jezelf voortdurend uit en bouw je een ijzeren discipline en motivatie op.”

Diezelfde instelling hoopt Kooij terug te zien in zijn werknemers, met wie hij samen deelneemt aan sportevenementen zoals halve marathons of zwemwedstrijden. “Daarmee investeren we in het team en beleven we deze momenten met elkaar”, aldus Kooij. Dat probeert hij op dagelijkse basis ook te bereiken door op kantoor een biologische keuken, inclusief chef-kok, beschikbaar te stellen. “Deze gezonde levenswijze verbetert niet alleen de werksfeer, maar helpt ook om ziekteverzuim te voorkomen.”

Daarnaast trekt Kooij dit streven naar duurzaamheid door in zijn projecten. “Bij Grondontwikkeling Nederland hebben we ook in onze ontwikkelingen veel aandacht voor de kwaliteit van de leefomgeving”, verklaart hij. Kooij pleit ervoor de wereld waarin we leven te koesteren. “Als jij het niet doet, waarom zou de ander het dan wel doen”, vraagt hij zich af. Daarmee vat hij zijn algehele filosofie als mens en als ondernemer nog een laatste maal kort en bondig samen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.