Verstevig vitaliteit op de werkvloer met HAN Health Campus

13 december 2023 11:07

Verstevig vitaliteit op  de werkvloer met  HAN Health Campus

“Een verbetering van de vitaliteit op de werkvloer begint bij een verandering in bedrijfscultuur”

Voorkomen is beter dan genezen, een oud gezegde waarvan de betekenis duidelijk is; een doeltreffend preventiebeleid leidt tot een beter georganiseerd systeem. Het is al enige tijd een hot topic in de zorgagenda’s van organisaties. Echter ontbreekt vaak nog een duidelijke uitwerking van het preventiebeleid. Bij de HAN University of Applied Sciences (HAN) weten ze daar wel raad mee en gaan ze zelfs nog een stap verder, of eigenlijk een stap terug. Eén die vaak over het hoofd gezien wordt; de stap vóór preventie, ook wel amplitie genoemd. Wat houdt dit in en hoe kunnen ondernemers dit vormgeven? We spraken Vincent Bastiaans en Kars Abeling over het belang van vitaliteit in organisaties en hoe de HAN ondernemers kan ondersteunen met een vernieuwende aanpak.

Een wisselwerking die werkt

Dat vernieuwing van ons zorgsysteem hard nodig is blijkt uit een onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Die stelde dat, bij ongewijzigd beleid, één op de vier Nederlanders in 2040 in de zorg moet werken om te voorkomen dat de zorgstaat failliet gaat. Vergrijzing, sterk toenemende psychische klachten en chronische aandoeningen onder werknemers zijn aanleidingen voor de toenemende zorgdruk en daarmee gepaard gaande verzuimkosten voor ondernemers. Volgens Vincent Bastiaans (hoofd van HAN Seneca; expertisecentrum voor gezondheid, welzijn en leefstijl) vraagt dit om een vernieuwd systeem waarbij preventie de hoofdpijler is. “Bij HAN Seneca werken we samen aan oplossingen om gezondheidsproblemen te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. Dit doen we door alle private activiteiten vanuit de academies Sport en Bewegen (ASB) en Paramedische studies (APS) de markt in te brengen. Dit gebeurt op twee fronten, allereerst werken we preventief aan de gezondheid van de werknemer door het uitvoeren van gezondheidsonderzoeken en adviezen op individueel en bedrijfsniveau. Daarnaast leiden we in de HAN Seneca Health Campus studenten op om buiten het huidige systeem te denken. We proberen ondernemerschap bij zorgstudenten te prikkelen; op die manier herkennen ze problemen in de markt en kunnen daar preventief op handelen.”

Een fitte werknemer is een harde werker

HAN Seneca is er voor ondernemers die duurzame inzetbaarheid willen vergroten, die hun werknemers verantwoord willen laten sporten en die (preventief) willen werken aan de gezondheid van hun personeel en organisatie. Ook kunnen ondernemers terecht bij HAN Seneca en het paramedisch centrum voor fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en voedingsadvies. HAN Seneca legt hierbij een connectie met studenten en ondernemers. Kars Abeling is docent Fysiotherapie HAN en stimuleert het ondernemerschap van studenten. Hij geeft een mooi voorbeeld van een preventieve aanpak: “Onze studenten constateerden dat steeds meer ouderen met hun e-bike vallen. Deze mensen kosten veel geld in het verdere zorgtraject en het zorgt er tevens voor dat mensen minder mobiel worden, omdat ze niet meer op hun e-bike durven te stappen. De studenten maakten een risicoanalyse, gaven een valpreventietraining en namen contact op met de e-bike fabrikanten om aanpassingsadvies te geven, in dit geval een snelheidslimiet. Hier komt ondernemerschap echt om de hoek kijken, ze herkennen een probleem in de markt en gaan er preventief op handelen. Deze aanpak is een verdiepingsslag van het huidige systeem en is wél toekomstgericht. Door het toepassen van ondernemerschap in onze academies leer je studenten een switch te maken van curatieve naar preventieve zorg.”

Investeren in gezondheid levert geld op voor ondernemingen

“Een verbetering van de vitaliteit op de werkvloer begint bij een verandering in bedrijfscultuur,” vertelt Vincent Bastiaans. “En dat betekent ook een vermeerdering of versterking van preventie, wat amplitie heet. Hierbij gaan we een stap terug en zorgen we ervoor dat gezonde werknemers gezond blijven. Dit heeft een toenemende impact op de productiviteit van werknemers. Wij kunnen als opleider veel invulling geven aan hoe je dit het beste kan faciliteren. Daarnaast is het een mooie kans voor onze studenten om innovaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid toe te passen.”

Gezonde werknemers zijn duurzaam inzetbaar en zijn productiever, blijkt uit een onderzoek van het World Economic Forum die stelt dat werknemers met een goede gezondheid gemiddeld 83 procent productief zijn. Medewerkers met een gemiddelde gezondheid zijn voor 75 procent productief en bij medewerkers in slechte gezondheid daalt de productiviteit tot 65 procent. De HAN kan bedrijven en organisaties helpen met gezondheidsvraagstukken. “Veranderingen in de bedrijfscultuur hoeven niet altijd groot te zijn. Als je een overleg hebt met z’n tweeën, waarom zou je dat zittend doen? Het creëren van kleine beweegmomenten kan al een positieve invloed hebben op de productiviteit. Daarnaast zijn veranderingen natuurlijk gebaseerd op het type organisatie en de hulpvraag die bij ons wordt neergelegd. We kunnen maatwerk bieden, dus kom maar met je vraag over vitaliteit, leefstijl, gezondheid, duurzame inzetbaarheid, sport en bewegen. Ondernemers moeten het lef hebben om te investeren in werknemers, vaak weten ze niet dat ze die kosten fluitend terugverdienen. Inzetten op amplitie zal de noodzaak van ingrijpen bij preventie en curatie doen afnemen. Ook het potentieel van gezonde medewerkers wordt vergroot,” verduidelijkt Vincent Bastiaans.

“Een fitte werknemer is een harde werker. Onderzoek wees uit dat iedere euro die een onderneming investeert in gezondheid een onderneming 2,5 tot 6 euro per persoon oplevert.” Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Per werknemer komt dat neer op circa 400 euro per jaar, berekende adviesbureau CapGemini.

Ook MKB heeft baat bij kennisnetwerk HAN Seneca

“Niet elke organisatie heeft de ruimte om te investeren in vitaliteit, maar ook in MKB is het van belang om mee te gaan in de veranderende markt. Als je alleen professionaliseert op je vakgebied, sta je uiteindelijk stil,” aldus Vincent Bastiaans. “We bieden ook oplossingen voor het MKB die laagdrempeliger zijn. Denk aan periodiek medisch onderzoek of een health check van medewerkers, een werkplekonderzoek om de duurzame inzetbaarheid te vergroten of een cursus voor bijvoorbeeld leidinggevenden op het gebied van integraal vitaliteitsmanagement. Gezondheidsmetingen kunnen we verzorgen in Nijmegen of we komen met de bus langs.” Genoeg mogelijkheden dus voor het MKB. Ook studenten fysiotherapie kunnen bedrijven helpen met bijvoorbeeld met innovatieve oplossingen met betrekking tot preventie en gezondheidsbevordering. Kars Abeling noemt een voorbeeld: “Zo hebben we voor een verzorgingstehuis in Wijchen laatst een mooi project gedaan, dat bezuinigde op de beweegzorg. ‘Schandalig’ dachten studenten, die bezig waren met het faciliteren van beweegzorg op de lange termijn. Op dit moment nemen de studenten de beweegzorg volledig op zich en kunnen ervaring opdoen om met ouderen te werken De onderneming heeft baat bij de samenwerking met de Health campus en de gratis oplossingen waarmee de studenten komen.” Een manifest van het Ministerie van Sociale Zaken noemde een voorbeeld van een schoonmaakbedrijf dat het ziekteverzuim van 12 naar 4,5 procent wist te verlagen door onder meer een speciaal spreekuur met een fysiotherapeut.

De toenemende gezondheidsklachten op de werkvloer vragen dus om verandering. Volgens Kars Abeling en Vincent Bastiaans begint dit bij inzicht in de huidige situatie en durven investeren in een duurzame oplossing. Mogelijkheden op maat, ondersteunt door de nieuwste, evicence based onderzoeken vanuit lectoraten en een uitgebreid kennisnetwerk maakt HAN Seneca Health Campus een partner voor elke ondernemer met een hulpvraag over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en een leven lang ontwikkelen. «

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.