Verkeert uw onderneming in zwaar weer? De WHOA kan meer armslag bieden

16 oktober 2023 09:54

Verkeert uw onderneming in zwaar weer? De WHOA kan meer armslag bieden

Er zijn nu veel ondernemers die worstelen met schulden vanwege de terugbetaling van steunmaatregelen. Onder bepaalde omstandigheden kan de WHOA een geschikt middel zijn om schulden te saneren. Zeker omdat de Belastingdienst zich, in de periode 1 augustus 2022 tot 1 april 2024, verplicht heeft om bij een saneringsakkoord in te stemmen met hetzelfde percentage als de concurrente schuldeisers, om een onderneming te redden.

Zelfs als de Belastingdienst tegenstemt, kunnen we in sommige gevallen via de gerechtelijke ‘cross-class cram down’ een betalingskorting op de fiscale afdwingen. Hebben we uw interesse gewekt? In dit artikel leest u wat meer over de mogelijkheden. Laten we beginnen bij het begin, te weten 1 januari 2021. Toen trad de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, oftewel de WHOA, in werking. Daarmee is de herstructureringspraktijk een nieuw saneringsinstrument rijker. En daar was een goede reden voor. Er was namelijk een grote behoefte om ondernemingen met financiële problemen meer armslag te bieden buiten faillissement.

Verlengd tot 1 april 2024

En die behoefte is er nu, tweeënhalf jaar later, nóg. Niet voor niets is de periode waarin de Belastingdienst gelijkgesteld wordt aan de concurrente schuldeisers verlengd. In eerste instantie zou die periode aflopen op 1 oktober dit jaar. Nu geldt deze regel tot 1 april 2024.

Onderhands saneringsakkoord ook zonder instemming

Kenmerkend voor de WHOA is dat ook schuldeisers en aandeelhouders die niet hebben ingestemd met het voorgestelde saneringsakkoord hieraan kunnen worden gebonden door de rechtbank, als ten minste één ‘in the money’ klasse heeft ingestemd. Dit fenomeen wordt ook wel ‘cross-class cram down’ genoemd. Vóór de WHOA was het (in beginsel) alleen mogelijk om een onderhands akkoord te sluiten als alle schuldeisers instemden.

Faillissement afwenden

Voor wie is dit nou bij uitstek interessant? Voor ondernemers die oude, bijvoorbeeld corona-gerelateerde schulden hebben met een onderneming die in de kern wél gezond is. De WHOA kan een zeer geschikt herstructureringsmiddel zijn om schulden te saneren, zodat een faillissement kan worden afgewend.

Afkoelingsperiode richting individuele schuldeisers

Voor het aanbieden van een onderhands akkoord op basis van de WHOA is geen voorafgaande toestemming van de rechtbank vereist. Als u niet langer aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen, is het voldoende om een zogenaamde startverklaring te deponeren ter griffie van de rechtbank. Zodra u dat heeft gedaan, krijgt u toegang tot verschillende voorzieningen die de totstandkoming van het akkoord bevorderen. Zoals een afkoelingsperiode, waarmee de belangen van de vermogensverschaffers, dus uw schuldeisers, zijn gewaarborgd. Tijdens deze afkoelingsperiode kunnen individuele schuldeisers zich niet verhalen op uw activa, tenzij zij daarvoor een machtiging van de rechtbank verkrijgen.

Neem contact op voor persoonlijk advies Dit is in het kort wat de WHOA voor u kan betekenen. Natuurlijk is een en ander afhankelijk van uw situatie. Wilt u juridisch advies? Laat het ons weten, we helpen u graag. U wordt dezelfde (werk)dag teruggebeld door een van onze advocaten die in herstructurering is gespecialiseerd. Samen bespreekt u wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn en wat de advocaat hierbij voor u kan doen. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 024 - 381 08 10 of e.jansen@pvdb.nl.

Meer weten?

U kunt ook de QR-code scannen voor een verdiepend artikel over dit onderwerp op onze website: pvdb.nl/whoa «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.