Verduurzamen van energieverbruik een ‘moetje’?

24 maart 2023 15:25

Verduurzamen van energieverbruik een ‘moetje’?

Wil je je onderneming op het gebied van energieverbruik en CO2-uitstoot verduurzamen, begin dan bij waar je nu staat en wat je hebt. Dat wordt je vertrekpunt. Vandaaruit kun je kijken hoe je het beste kunt voldoen aan wettelijke bepalingen. En je eigen doelstellingen realiseren.

Anders denken

Voor bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken, is energiebesparing geen optie, maar een plicht. Zij moeten energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Naast dat verduurzaming een investering is – een kostenpost – is het veel meer dan dat. Verduurzaming zorgt voor een positieve uitstraling naar klanten, (potentiële) medewerkers en de omgeving. En er zijn mogelijkheden voor besparing, zoals bij elektrisch rijden of in het gebruik van energie. Duidelijk geen ‘moetje’ dus, dat enkel dient om te voldoen aan wettelijke bepalingen.

Kansen

Bij een goede aanpak biedt verduurzaming kansen. Bernard Gijsberts, Technisch Directeur van installatietechnisch bedrijf Kersten Techniek uit Elst, geeft enkele voorbeelden. “Er liggen kansen bij het kiezen van het installatievermogen. Als je gaat verduurzamen is het goed om dat tegen het licht te houden. Ga uit van vermogens die passen bij het daadwerkelijke verbruik, zodat je geen overcapaciteit hebt. Als tweede kun je installaties koppelen aan een energiemanagementsysteem, zodat je het verbruik kunt monitoren en sturen. Dat geeft mogelijkheden om het verbruik beter te spreiden in de tijd en de dalmomenten te benutten.”

Ook is er winst te behalen met bijvoorbeeld slimme verlichting, die werkt op beweging of die bij zonlicht automatisch dimt. Schaf energiezuinige apparaten aan, bespaar door elektrisch te gaan rijden en maak gebruik van fiscale voordelen en subsidies. Heb je een winkel of bedrijfsruimte met koelapparatuur? Dek dan ’s nachts de koeling af, zodat er minder kou uit de koeling ontsnapt. Ook kun je duurzamer omgaan met waterverbruik, bijvoorbeeld door het plaatsen van magneetkleppen. Deze reageren op beweging, waardoor de watertoevoer automatisch afsluit als er niemand aanwezig is. Dit voorkomt het onnodig weglekken van water.

Start met samenwerken

Voor veel bedrijven is het de vraag: waar beginnen we? De basis is dat je eerst in kaart brengt wat je hebt en verbruikt en daarna hoe je kunt verduurzamen. Dit kun je niet alleen, daar zijn samenwerkingspartners voor nodig. Kersten Techniek combineert advies met een praktische installatietechnische aanpak, vanuit de missie om samen met anderen te werken aan een fossielvrij Nederland in 2050.

Interesse gewekt door dit artikel? Kersten schreef recent ook een artikel over netcongestie en wat dit precies inhoudt. Lees het artikel hier.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.